Vihkivalmistelut virastossa

Vihkivalmistelut virastossa

Avioliiton esteiden tutkinnan voit laittaa vireille myös verkossa.

Vihkipaikan ja -papin varaaminen

Kun suunnittelette vihkimistä kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa, ottakaa aluksi yhteys kirkkoherranvirastoon. Virastosta varaatte niin tilan kuin vihkimisen toimittavan papin ja vihkitilaisuuden kanttorin.

Siilinjärvellä vihkipaikkoina käytetään Siilinjärven kirkon lisäksi seurakuntatalon saleja, Vuorelan kirkkoa ja Ruokoniemen leirikeskuksen kappelia. Tiloihimme voit tutustua verkkosivujen tilaesittelyjen avulla ja käymällä paikan päällä.

Avioliiton esteet tutkittava

Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteettömyys eli lainmukaisuus. Pyytäkää esteiden tutkintaa aikaisintaan neljä kuukautta (4 kk) ja viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen vihkipäivää. Avioliiton esteiden tutkintaa pyydetään yhdessä jommankumman puolison väestörekisterin pitäjältä, esimerkiksi kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Esteiden tutkinnan voi laittaa vireille myös verkkopalvelussa. Sähköinen asiointipalvelu on käytettävissä verkossa joka päivä vuorokauden ympäri.

Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Koska maistraatin suorittamaan avioliiton esteiden tutkintaan ei sisälly kirkolliseen vihkimiseen tarvittavia rippikoulutietoja, tulee kirkkohäitä suunnittelevien tulee pyytää esteidentutkintaa kirkkoherranvirastosta.

Kuulutukset kirkossa ja lehdessä

Avioliittoon aikominen voidaan vanhan perinteen mukaisesti ilmoittaa eli kuuluttaa seurakunnan jumalanpalveluksessa. Kuulutusten lukemisesta kirkossa sovitaan yleensä esteiden tutkinnan yhdeydessä, jos tutkinta laitetaan vireille kirkkoherranvirastossa. Kirkossa ilmoittamisen lisäksi parin nimet voidaan sopimuksen mukaan julkaista paikallislehdessä ja seurakuntalehdessä.