Vihkivalmistelut virastossa

Vihkivalmistelut virastossa

Vihkipaikan ja -papin varaaminen

Kun suunnittelette vihkimistä kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa, ottakaa aluksi yhteys kirkkoherranvirastoon. Virastosta varaatte niin tilan kuin vihkimisen toimittavan papin ja vihkitilaisuuden kanttorin.

Siilinjärvellä vihkipaikkoina käytetään Siilinjärven kirkon lisäksi seurakuntatalon saleja sekä Vuorelan kirkkoa ja Ruokoniemen leirikeskuksen kappelia. Tiloihimme voit tutustua verkkosivujen tilaesittelyjen avulla ja käymällä paikan päällä.

Avioliiton esteet tutkittava

Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteettömyys eli lainmukaisuus. Pyytäkää esteiden tutkintaa aikaisintaan neljä kuukautta (4 kk) ja viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen vihkipäivää. Avioon aikovat pyytävät avioliiton esteiden tutkintaa yhdessä jommankumman puolison väestörekisterin pitäjältä, esimerkiksi kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Koska maistraatin suorittamaan avioliiton esteiden tutkintaan ei sisälly kirkolliseen vihkimiseen tarvittavia rippikoulutietoja, tulee kirkkohäitä suunnittelevien tulee pyytää esteidentutkintaa kirkkoherranvirastosta.

Kuulutukset kirkossa ja lehdessä

Avioliittoon aikominen voidaan vanhan perinteen mukaisesti ilmoittaa eli kuuluttaa seurakunnan jumalanpalveluksessa. Kuulutusten lukemisesta kirkossa sovitaan yleensä esteiden tutkinnan yhdeydessä, jos tutkinta laitetaan vireille kirkkoherranvirastossa. Kirkossa ilmoittamisen lisäksi parin nimet voidaan sopimuksen mukaan julkaista paikallislehdessä ja seurakuntalehdessä.