Hoosianna - uusi kirkkovuosi on alkanut!

Hoosianna - uusi kirkkovuosi on alkanut!

Hoosianna on virsikirjan ykkösvirsi.  Tuo saksalaisen Georg Joseph Voglerin 1700-luvun lopulla Ruotsin hovissa säveltämä Hoosianna-hymni kuuluu erottamattomasti ensimmäiseen adventtisunnuntaihin. Hoosianna on rukous "oi auta, oi pelasta!" Siitä oli jo ennen Jeesusta muodostunut juutalaisessa traditiossa myös yleinen juhlahuuto ja riemunilmaus. Kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, kansa lauloi hänelle hoosiannaa eli toivoi häneltä apua ja pelastusta ja juhli häntä.

Adventti aloittaa uuden kirkkovuoden. Näin on tapahtunut läntisessä kristikunnassa keskiajan lopulta lähtien. Ja keskiajalta asti on peräisin sekin, että ensimmäisen adventtisunnuntain evankeliumi on kertomus aasilla Jerusalemiin ratsastavasta Jeesuksesta. Näin adventti liittyy palmusunnuntain ja pääsiäisen tapahtumiin. Nimi adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Meillekin hoosianna on Jeesuksen tervetulotoivotus, joulun odotuksen alku. Hoosianna on luottamusta siihen, että jokainen voi laulaa ja pyytää: Hoosianna! Auta ja pelasta! Olkoon uusi kirkkovuosi meille aina uutta osallisuutta tästä Kristuksen tuomasta toivosta, tulevaisuudesta ja pelastuksesta.

Satu Väätäinen