Kirkko kutsuu - Valo on voittanut pimeyden

Kirkko kutsuu - Valo on voittanut pimeyden

En ole koskaan nähnyt varjon tuhoavan valoa tai ottavan valoa vangiksi. Kun aukaisee oven, joka on pimeän ja valoisan huoneen välissä, valo tunkeutuu pimeyteen. Pimeys pakenee ja tuhoutuu. Sen sijaan valoisan huoneen valaistus ei ole vähentynyt. Pimeys ei koskaan voi luoda sellaista keilaa valoon, jonka valo luo pimeyteen.

Yhtä varmasti kuin valo voittaa pimeyden, Jumala voittaa vastustajansa. Totuus paljastaa valheen ja rakkaus voittaa kuoleman. Miksi? Siksi koska varjo ei ole oikeastaan muuta kuin valon puutetta. Kuolema on tyhjyyttä elämästä, kun rakkaus on elämän voima. Jumala on Luoja, mutta hänen vastustajansa ei osaa luoda mitään.

Kynttilänpäivän evankeliumi kertoo odotuksen täyttymisestä: Profeetta Simeon ottaa syliinsä Jeesus-lapsen, jossa hän näkee Israelin ja koko maailman valon (Luuk. 2:22-33). Maailma oli ollut pimeyden vallassa ja Jeesuksen persoonassa koko luotu todellisuus sai uuden toivon.

Vapahtajan odotus oli alkanut tuntumaan lähes toivottomalta. Tänäänkin monet kulkevat kohti helvettiä ja ovat luopumassa toivosta. Pitkittyneessä muutoksen odotuksessa alkaa vaikuttaa siltä, ettei maan päällä eikä taivaassa ole ketään joka kääntäisi oman tai koko ihmiskunnan epätoivoisen kohtalon. Ilmestyskirjan Johanneskin itki tajutessaan tämän, mutta sitten hän kuuli toiselta ihmiseltä ihmeellisen lohdutuksen: ”Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton! Hän avaa kirjan ja murtaa kaikki seitsemän sinettiä. (Ilm. 5:5)”

Meillä ihmisillä on mahdollisuus olla valon kantajia. Jumalan tuli leviää ihmiseltä ihmiselle, kuin kynttilästä toiseen. Valo ja toivon sanoma on peräisin yhdestä ainoasta kynttilästä, Kristukselta. Jos elät pimeässä, etkä ole luopunut salakähmäisyydestä, kynttiläsi on sammunut. Sammunut kynttilä voi ehkä kertoa toiselle, että on olemassa Jumalan tuli, mutta hän ei itse voi tuota tulta antaa sitä kaipaavalle.

Tule tekoinesi valoon. Silloin olet vapaa ja sydämessäsi palaa elävä toivo.

pastori Jaakko Tölli