Ihmisten kohtaamisia arjen keskellä

Ihmisten kohtaamisia arjen keskellä

Vajaan parin vuoden aikana seurakunnassamme on tapahtunut paljon henkilöstömuutoksia. Työntekijöitä on siirtynyt muihin tehtäviin, paikkakunnalta on muutettu pois ja pitkän työuran päätteeksi on jääty viettämään hartaasti odotettuja eläkepäiviä. Työyhteisömme on myös uudistunut monella uudella työntekijällä. Diakoniatyöntekijät Marjo Heiskanen ja Auli Hokkanen sekä lähetyssihteeri Jenni Shakya ovat vahvistaneet diakoniatyöntekijöiden ja Heidi Paldanius ja Maija-Liisa Räihä puolestaan kiinteistöpuolen tiimiä.

Marjo Heiskanen ja Auli Hokkanen lienevät seurakuntalaisille uusimmat kasvot, sillä he ovat aloittaneet seurakunnassamme viime syksynä. Heiskanen on valmistunut sairaanhoitaja-diakonissaksi kymmenisen vuotta sitten ja on työskennellyt diakoniatyössä kotiseudullaan Pohjois-Pohjanmaalla. Elämänpolut kuljettivat Heiskasen kuusihenkisen perheen kuitenkin Siilinjärvelle. Vaikka neljä lasta ovat pitäneet Marjon päivät touhukkaina, alkoi vajaa vuosi sitten kyteä ajatus töihin paluusta.

”Syksyllä huomasinkin, että seurakuntaamme haettiin diakoniatyöntekijää. Hain paikkaa ja sain sen! Otin paikan vastaan yllättyneenä, mutta ilolla ja kiitollisella mielellä”, Heiskanen sanoo.

Kainuusta vajaa vuosi sitten muuttanut Auli Hokkanen on aikaisemmalta koulutukseltaan nuorisotyönohjaaja ja on diakoniatyön lisäksi työskennellyt aikaisemmin myös lapsityönohjajana. Auli ja Marjo kokevat, että ihmisten auttamisessa ja tukemisessa piilee työn rikkaus. He näkevät tärkeänä ihmisten kohtaamisen ja läsnäolon arjen iloissa ja suruissa.

”Elämme aikaa, joka ei ole kaikille helppo ja siksi tarvitaankin rinnalla kulkijoita ihmisten arkeen. Teen tätä työtä nöyränä. Auttamistyössä saan luottaa siihen, että Jumala tietää kaiken ja antaa voiman ja viisauden tehdä tätä työtä lähimmäisteni parhaaksi”, Heiskanen pohtii.

Hokkanen puolestaan toivoo kohtaamisten kautta voivansa välittää tärkeän sanoman Kristukselta.

”Olet tärkeä, olet rakastettu sellaisena kuin sinä olet. Apu ei aina ole konkretiaa, mutta jos asiakastyössä tapaamani ihminen lähtee kotiin kuulluksi tulleena ja välittämistä kokeneena, niin voin sanoa tekeväni oikeaa työtä”, Hokkanen jatkaa.

Jenni Shakya (vas.), Marjo Heiskanen, Auli Hokkanen, Heidi Paldanius ja Maija-Liisa Räihä ovat seurakuntamme tuoreilmmat työntekijät.

Liikunnasta ja entisöinnistä vastapainoa työlle

Tanssia harrastava Jenni Shakya on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt työskentelemään muun muassa lastenhoitajana päiväkodissa. Seurakunnan lähetyssihteerin työn hän kokee monipuolisena ja vireänä. Lähetystyö ja kansainvälisyys sekä ihmisten kanssa toimiminen ovat hänen sydäntään lähellä. Jenni muistuttaa, että seurakunnan työ ei ole vain työntekijöiden työtä.

”Haluan innostaa, rohkaista ja kannustaa seurakuntalaisia mukaan tekemään seurakuntaa omanlaisekseen”, Shakya muistuttaa.

Voimaa työhönsä hän ammentaa tanssista ja kotoa.

”Työkaverit, seurakuntalaiset sekä kaikki, joiden kanssa saan tehdä töitä, ovat myös tärkeimmät voimavarat työssäni”, Shakya tuumaa.

Seurakunnan puutarhuri Maija-Liisa Räihä on valmistunut puutarhuriksi 1980-luvun loppupuolella. Vuosien saatossa hän on kartuttanut työkokemustaan muun muassa Kuopion seurakuntayhtymässä ja työskentelemällä puutarhamyyjänä. Räihän pääasiallisena työnä on hautausmaista ja niiden istutuksista huolehtiminen. Ulkoilusta Maija-Liisa nauttii myös vapaa-ajallaan, sillä luonto, kalastus ja uinti ovat hänelle tärkeitä harrastuksia. Aulin, Marjon ja Jennin tavoin myös Maija-Liisa näkee työnsä parhaimpana puolena ihmisten kohtaamisen.

”Työni luonteen vuoksi kohtaan paljon ihmisiä, jotka ovat suuren surun keskellä. Ihmisten surun kohtaaminen tekee nöyräksi ja viestii, että meillä on vain tämä hetki”, Maija-Liisa muistuttaa.

Heidi Paldanius on keittiö- ja siivousalan moniosaaja. Hän on valmistunut hotelli- ja ravintola-alalta 1990-luvun puolessavälissä ja laitoshuoltajaksi neljä vuotta sitten. Työn seurakunnassamme hän kokee monipuolisena ja itsenäisenä.

”Tykkään tästä työstä, koska näen työni jäljen heti. Vaihtelua työhöni saan, kun voin tehdä välillä töitä myös keittiössä”, Paldanius sanoo.

Heidin vapaa-aika kuluu tiiviisti lasten harrastusten parissa, mutta löytyy sieltä silloin tällöin myös omaa aikaa.

”Vapaa-aikana tykkään entisöidä vaikkapa huonekaluja. Entisöinti on minulle nollauskeino ja vastapaino työlle”, Paldanius summaa.

elokuu 2016
Mirka Karhunen

Seurakunnan työntekijät siunataan tehtäväänsä jumalanpalveluksen yhteydessä.