Reformaation taustaa

Reformaation taustaa

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Lutherin johtama katolisen kirkon uudistusliike Saksassa alkoi. Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon oveen lokakuun viimeisenä päivänä vuonna 1517.

Eräs näkyvimmistä epäkohdista oli katolisen kirkon anekauppa. Lutherin aikaan paavina oli Leo X, joka ei sietänyt Lutherin teologisia teesejä. Hän julkaisi bullan, jolla augustinolaismunkki Martti Luther erotettiin kirkosta ja ajettiin maanpakoon. Lutherkaan ei säästellyt sanojaan: paavi on Perkele, Jumalan vastustaja.

Reformaatio levisi vähitellen eri puolille Saksaa ja Eurooppaa ja johti satoja vuosia kestäneeseen vastakkainasetteluun ja jopa vihanpitoon katolisen kirkon ja luterilaisten välillä.

Luterilaiset ja roomalaiskatoliset sopivat yhteisesti vuonna 2011 Helsingissä pidetyssä ykseyskomission kokouksessa reformaation juhlavuoden 2017 tavoitteista. Näin tavoitteita kuvasi tuolloin komission luterilainen puheenjohtaja, emerituspiispa Eero Huovinen

"Merkkivuosi antaa kirkoille mahdollisuuden myös katua ja pyytää anteeksi. Se on kuin pitkä avioliitto, joka halutaan eron jälkeen solmia uudelleen. Siinä on paljon tehtävää, mutta nyt halutaan nähdä yhteiset juuret. Silti on vielä matkaa kirkkojen yhteyteen," Huovinen sanoo.

Nämä tavoitteet toteutuivat hämmästyttävällä tavalla, kun paavi Franciscus osallistui Ruotsissa Lundin tuomiokirkossa pidettyyn reformaation juhlavuoden ekumeeniseen avaukseen lokakuun viimeisenä päivänä 2016. Kaupunki on sama, jossa Luterilainen maailmanliitto perustettiin vuonna 1947.  Paavi Franciscuksen läsnäolo osoitti, että kirkot ovat päässeet lähemmäs toisiaan ja haluavat päästä vastakkainasettelusta yhteyteen.  Lundin tuomiokirkon rukoushetki korosti molempien kirkkojen halua muistaa yhteisiä lähtökohtia ja tehdä parannusta niin, että maailma voisi uskoa Jumalan armoon.

Siilinjärven seurakunnassa reformaation juhlavuoden vietto alkoi lokakuussa 2016 dosentti Petri Järveläisen esitelmällä: Mitä Luther halusi? Juhlavuoden luento- ja keskustelusarjan käsittelee armoa ja sen aloittaa tammikuussa emerituspiispa Voitto Huotari, helmikuussa aiheesta puhuu mm. kirjailija-toimittaja Aino Suhola.  Juhlavuotta vietetään ekumeenisesti Lundin hengessä. Kevättalvella tutustutaan myös Lutherin virsiin ja Siilinjärven torilla vietetään helatorstaina reformaation juhlamessua. Myös Siilinjärven seurakunnan uusi tunnus: Aina Armoa – ajasta autuuteen, on syntynyt juhlavuoden innoittamana.

Lue lisää  Reformaatio 2017 -juhlavuodesta.

Satu Väätäinen