Nepal saapuu Siilinjärvelle

Nepal saapuu Siilinjärvelle

Kirsti Kirjavainen vieraili Siilinjärvellä juhannuksena 2016. Kuva: Antti Karhunen

Nepalin voimaantuneet naiset -valokuvanäyttely oli nähtävissä myös Lapinlahden kirjastossa syksyllä 2016. Kuva: Mirka Karhunen

Vuosikymmeniä Nepalin lähetystyöntekijänä työskennellyt Kirsti Kirjavainen tuo valokuviaan Siilinjärven kirjastoon. Valokuvanäyttely Nepalin voimaantuneet naiset on esillä tammikuun ajan.  Kirjavainen on tehnyt työtä erityisesti nepalilaisen terveydenhuollon, kansalaisten kouluttamisen ja syrjityimpien ihmisoikeuksien puolesta.

Kolmenvuosikymmenen ajan Kirjavainen on valokuvannut kokemuksiaan ja työtään ihmisten parissa. Kuvissaan hän tuo muun muassa esille Nepalissa naisten aseman parantamisen eteen tehdyn tytön tuloksia. Naisten lukutaidon lisääntyessä naiset voivat vaikuttaa yhteisön, kylän ja perheiden elämään paremmin.

Asenteiden muuttuessa lapsiavioliitot ja perheväkivalta ovat vähentyneet sekä terveydenhuolto parantunut ja tyttöjen koulutustaso kasvanut. Naisten aseman parantamisen ohella Kirjavainen on kantanut huolta vammaisista sekä kastijärjestelmän alhaisempiin kasteihin eli daliteihin kuuluvista ihmisistä. Lähetystyön ansiosta kastijärjestelmä on pikkuhiljaa alkanut romuttua ja ihmisarvon merkitys on korostua

”Länsimaisen näkökulmasta on raadollista ajatella, että tiettyyn kastiin syntyessäsi olet muita ihmisiä alempiarvoinen, jolloin myös ammattisi ja asuinpaikkasi ovat ennalta määrättyjä. Daliteihin kuuluvat asuvat omissa kylissään ja he saavat työskennellä vain esimerkiksi vessojen pesijöinä tai roskakuskeina”, Kirjavainen kertoo.

Myös vammaisten asema on Nepalissa erittäin huono. Perheeseen syntynyttä vammaista lasta piilotellaan eikä hänelle anneta nimeä. Lähetystyöntekijät etsivät vammaisia lapsia, jotta myös heidät saataisiin koulutuksen piiriin. Auttamistyön ansiosta perheiden sekä kyläyhteisöjen ennakkoluuloja ja harhakäsityksiä vammaisuudesta saadaan hälvennettyä.

Muutoksen seurantaa eläkkeelläkin

Kirjavainen on eläkkeellä, mutta asuu Nepalissa muutaman kuukauden vuodessa. Eri yhteistyötahot ja ihmisten lisäkoulutus takaavat työn jatkuvuuden ja kehittymisen. Asenteiden muutos Nepalissa tapahtuu hitaasti, joten työn seurannan merkitys pitkällä ajanjaksolla on tärkeää.

”Vielä nykyisinkin Nepaliin matkustaessani kierrän myös niitä kyliä, joissa auttamistyö on aloitettu parikymmentä vuotta sitten. Näin saamme luottamuksen siihen, että muutos todella tapahtuu”, Kirjavainen tuumaa.

Nepalin lähetystyöntekijä Kirsi Kirjavainen on tavattavissa loppiaisena 6.1. Vuorelan kirkolla klo 12-13. Tuolloin kirkolla on tarjolla nepalilainen lounas, joka sisältää kanakeittoa, papdum –leipää ja mangolassia. Lounaan tuotto ohjataan lähetystyölle. Nepalin voimaantuneet naiset -valokuvanäyttely on nähtävissä Siilinjärven kirjastossa 9.-31.1.

01/2017 Mirka Karhunen