Toivon keidas keskellä ei mitään

Toivon keidas keskellä ei mitään

Kirkon Ulkomaanavun työ pakolaisleireillä Jordaniassa antaa monelle nuorelle toivon ja kohtuullisen elämän eväitä. Kotimaassakin Yhteisvastuukeräys torjuu tänä vuonna ihmiskauppaa.

”Kirkon Ulkomaanapu auttaa pakolaisia pysymään leireillä sen sijaan, että nämä lähtisivät Eurooppaan vaarallisten matkojen päähän”, kertoo Siilinjärven seurakunnan lähetyssihteeri Jenni Shakya, joka Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilönä vieraili Jordaniassa Azraqin pakolaisleirillä. Vierailu osoitti sen, mitä helmikuussa alkavalla Yhteisvastuukeräyksellä voidaan saada aikaiseksi.

Jordaniassa Kirkon Ulkomaanapu toimii kahdella pakolaisleirillä – noin 85 000 asukkaan Za’atarin leirillä ja noin 35 000 asukkaan Azraqin leirillä – sekä ammanilaisessa toimintakeskuksessa. Yhdessä Ulkomaanavun muiden suomalaisten yhteyshenkilöiden kanssa Jenni Shakya vieraili leireistä pienemmällä Azraqissa. ”Leiri on jaettu moneen osaan, joista yhdellä alueella on Ulkomaanavun pieni oma alue, noin Siilinjärven torin kokoinen. Siellä järjestetään mm. englannin ja viljelyn opetusta sekä pidetään lasten päiväkotia. Koska muualla leirin alueella ei saa viljellä eikä asuntoja saa koristella, Ulkomaanavun alue on oikea keidas erämaassa”, Shakya kertoo.

Azraqin pakolaisleiri näyttää konttikylältä. ”Kontit ovat kesällä kuumia kuin uunit ja talvella kylmiä kuin pakastimet. Niissä ei ole tarkoitus viihtyä pitkään, vaikka moni onkin asunut leirillä jo yli kaksi vuotta,” Shakya kuvailee. Leirin perusväri on konttien mukaan harmaa. Sen sijaan Kirkon Ulkomaanavun toimintapiste, konteista koottu sekin, erottuu joukosta. ”Se on väripilkku niin konkreettisesti kuin kuvainnollisesti. Monelle se on täynnä elämää, mahdollisuuksia ja toivoa.”

Unelma todeksi

Kirkon Ulkomaanapu järjestää pakolaisleireillä ja toimintakeskuksessa vertaisryhmiä. ”Leirillä tuon pienen alueen toiminta todella voimaannuttaa osallistujia”, Shakya painottaa ja kertoo tarinan unelman toteutumisesta. ”Eräällä miehellä oli lapsuudesta asti ollut unelmana toimia englannin opettajana Syyriassa, mutta lähipiiri ei tukenut häntä. Nyt kun hän joutui pakenemaan kotimaastaan ja asuu pakolaisleirillä, hän on päässyt opettamaan englantia ja saa siitä palkkionkin. Tämä antaa miehelle toivoa leirielämään ja tulevaisuuteen.”

Kirkon Ulkomaanavun pakolaistyö Jordaniassa keskittyy auttamaan nuoria, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän, eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi. Osallistumalla harrastusryhmiin, kuten jalkapalloilu-, kauneudenhoito-, valokuvaus- ja sirkustyöpajoihin, nuoret voivat purkaa traumojaan ja stressiään ja löytävät ilon. Ryhmissä oppii myös terveyden hoitoa, vuorovaikutus- ja ryhmätaitoja, englantia, IT-taitoja ja ammattitaitoja, joita myöhemmin elämässä tarvitaan.

Kirkon Ulkomaanavun toimii tiiviissä yhteistyössä jordanialaisten ja Jordaniassa olevien pakolaisten kanssa. ”Olen vaikuttunut Ulkomaanavun työtavasta. Osa syyrialaisista – siis pakolaisista – saa Ulkomaanavun toimintapisteessä mahdollisuuden tehdä työtä, kuten opettaa lapsia. Lisäksi toiminta on osallistujalähtöistä: pakolaisnuoret suunnittelevat toimintaa, eikä mitään suunnitella heille valmiiksi länsimaista käsin”, Jenni Shakya kuvaa. Shakyan mukaan sama malli sopisi Suomeenkin turvapaikanhakijoiden kohtaamiseen, rauhaa ja toivoa rakentavaan yhteiseloon.

Vuoden 2017 Yhteisvastuun ulkomaan kohteita ovat Kirkon Ulkomaanavun työ pakolaisleireillä ja nuorten toimintakeskuksessa. Näissä koulutetaan ja tuetaan psykososiaalisesti noin 12−30-vuotiaita Syyrian pakolaisia. Lisäksi Israelissa ja Palestiinalaisalueilla tuetaan rauhankasvatustyötä nuorten medialukutaidon ja ihmisoikeustuntemuksen parantamiseksi.

Kurkista kuvia Kirkon Ulkomaanavun pakolaistyöstä Jordaniassa.

Ihmiskaupan uhreille tukea myös Suomessa

Suomessa vuoden 2017 keräysvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa. Harmaan eri sävyt -hankkeen päätavoitteena on ehkäistä ihmiskauppaa ja hyväksikäyttöä tavoittamalla, tunnistamalla ja tukemalla virallisten tukijärjestelmien ulkopuolelle putoavia ihmiskaupan tai ihmiskaupan kaltaisten rikosten uhreja.

Keräysvaroin kehitetään tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä ympäristöissä, joissa ihmiset ovat haavoittuvia hyväksikäytön riskit merkittäviä. Lisäksi vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen ja mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa.

Yhteisvastuu 2017 käynnistyy koko maassa 5. helmikuuta.

Sini-Marja Kuusipalo