Palvelemisesta saa hyvän mielen

Palvelemisesta saa hyvän mielen

Vapaaehtoiset ovat tärkeällä paikalla seurakunnassa kohtaamassa niin aikuisia kuin lapsia.

Pilviseltä pihalta valuu väkeä lounaalle Siilinjärven seurakuntatalolle. Eteisessä on aurinkoinen vastaanotto, kun vapaaehtoiset seurakuntalaiset Leena Savolainen ja Aila Lukkarinen tervehtivät ruokailijoita kassapöydän ääressä. Naisten käsien kautta kulkee 90 aterialippua. Aterialta tuottoa Yhteisvastuukeräykseen kertyi 500 euroa.

Savolaiselta ja Lukkariselta kassatyö sujuu rutiinilla, sillä molemmat ovat työskennelleet seurakunnan taloustoimistossa. ”Samana vuonna tultiin ja samana vuonna lähdettiin”, viime vuonna eläkkeelle jääneet naiset kertovat. Seurakunnan tehtäviin on ollut luontevaa tarttua myös eläkeläisenä.

Palvelua pienelläkin panoksella

”Tein aikoinaan pyhäkoulutyötä. Siinä ja toimistovirkailijana tapasin monia seurakunnan vapaaehtoisia. Näin miten monenlaiseen työhön tarvitaan tekijöitä ja miten moni on sitoutunut palvelemaan omassa seurakunnassa. Tämä kasvatti arvostustani vapaaehtoisia kohtaan”, Leena Savolainen kertoo.

Kuukausittaisen Arjen aterian kassanhoitajana Savolainen kokee olevansa mukana vain pienellä panoksella. Tällä hetkellä se on juuri sopivasti.

Ateriatilaisuuden vapaaehtoistehtävässä Savolaista ja Lukkarista motivoi yhteys. ”Täällä näkee toisia ihmisiä, sekä tuttuja että muita”, Aila Lukkarinen sanoo. ”Aina tulee mieleen, että aterialla käy myös niitä, joilla ei ole juttukaveria. Mutta täällä ei kenenkään tarvitse yksin syödä, vaan voi puhua pöytäkaverien kanssa”, Leena Savolainen jatkaa.

Kassapöydän takana naiset toivovat voivansa palvella ihmisiä niin hyvin kuin mahdollista, omana itsenään. Vaikkei pitkiin juttutuokioihin tarjoutuisikaan tilaisuutta, iloisella vastaanotolla on väliä.

Päiväkerholaiset kokoontuvat mielellään kerhomummo Aila Lukkarisen ympärille kuuntelemaan tarinoita. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Yläviitoset Aila-mummolle

Aila Lukkarinen on syksystä saakka toiminut kerran viikossa kerhomummona seurakunnan päiväkerhossa. Kerhomummo leikkii ja pelaa lasten kanssa, lukee satuja ja avustaa välipalalla.

”Kerhossa tulen todella hyvälle mielelle. Joskus kerhoon tultuaan jotkut lapset käyvät antamassa yläviitoset tai halauksen. Lapset ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Kun kerran en päässyt kerhoon, heti joku kyseli perääni”, kerhomummo Lukkarinen iloitsee.

Lasten huomio ja hyväksyntä on Lukkariselle tehtävän parasta antia. Mummon läsnäolo on myös tukenut kerhon ohjaajien työtä. ”Aila-mummo on tärkeänä apuna suuressa ryhmässämme, jossa on lapsia 3-vuotiaista 6-vuotiaisiin”, lastenohjaaja Arja Ropponen kertoo.

Kun eräs ujo lapsi ei halunnut mennä ryhmän mukana erityiseen luolaseikkailuun, hän sai Aila-mummosta kaverin luolan ulkopuolelle. ”Sen jälkeen olemme kulkeneet käsikkäin kerhon yhteisissä menoissa”, Lukkarinen kertoo.

”Monella lapsella ei ole omaa mummoa lähellä. Nyt on mummo edes kerhossa”, lastenohjaaja Pirjo Ahonen lisää. ”Nyt meillä on yksi syli ja yhdet korvat enemmän”, Ahonen lisää. Kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarve kun on jokaisella lapsella.

Vapaaehtoisena Lukkarinen voi tehdä sitä, mistä pitää. ”Minua ei saisi millään puhumaan, laulamaan tai kirjoittamaan”, Lukkarinen nauraa. Mutta mummona ja kassanhoitajana tai vaikka leiriavustajana hän palvelee mielellään.

Sini-Marja Kuusipalo

Siilinjärven seurakunnan vapaaehtoistehtäviin voi tulla mukaan mm. Vapaaehtoistyo.fi-verkkopalvelun kautta.

Leena Savolainen (edessä) ja Aila Lukkarinen iloitsevat mahdollisuudesta palvella toisia. Vapaaehtoisina seurakuntalaisina he työskentelevät kassanhoitajina Arjen aterioilla. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo