Kulttuurit kohtaavat vapaaehtoistyössä

Wisam auttaa kiinteistötöissä, Juha suomen tunneilla

Kulttuurit kohtaavat vapaaehtoistyössä. Seurakunnan kautta on löytynyt vapaaehtoistehtäviä niin maahanmuuttajille kuin heidän parissaan toimiville suomalaisille.

Irakilainen Wisam Hussein on kevättalvella työskennellyt Siilinjärven seurakunnassa kiinteistötyössä vapaaehtoisena. ”Asun Tarinan vastaanottokeskuksessa ja ilmoitin keskuksen henkilökunnalle, että olen kiinnostunut vapaaehtoistehtävistä. Paikka seurakunnasta järjestyi heidän kauttaan.”

”Olen tehnyt, mitä milloinkin on tarvinnut. Vaihtanut lamppuja ja siivonnut tiloja”, Hussein kertoo.

”Tuolien pesua ja korjausta, pihatöitä ja monenlaisia huoltotöitä”, jatkaa suntio Jarkko Kuosmanen. Hän on ohjannut Husseinia ja antaa vuolaasti kiitosta vapaaehtoisen työotteesta. ”Olen vaikuttunut Wisamin motivaatiosta ja osaamisesta. Kun näytän tehtävän, hän hoksaa äkkiä, mitä pitää tehdä, vaikka yhteistä kieltä on vähän. Voin antaa hänen vapaasti hoitaa tehtäviä. Jälki on hyvää”, Kuosmanen iloitsee.

Vapaaehtoisena toimiva Wisam Hussein (vas.) huoltaa seurakuntatalon tuoleja suntio Jarkko Kuosmasen kanssa. Työkäsiä tarvitaan, sillä pelkästään seurakuntatalon saleissa tuoleja on 450.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Oppimassa kieltä ja kulttuuria

Parin kuukauden ajan Wisam Hussein teki vapaaehtoistyötä seurakunnassa arkisin päivittäin. ”Minusta tuntuu hyvältä, kun autan ihmisiä. Samalla tutustun kulttuuriin ja ihmisiin ja opin kieltä. Olen sairaanhoitaja. Kotimaassani olen ollut vapaaehtoisena hoitotyössä ja rakentamassa telttoja”, Hussein kertoo.

Hussein on vapaaehtoistyöstä mielissään. ”Tehtävät ovat vahvistaneet paljon sosiaalista elämääni. Vain vastaanottokeskuksessa olemalla olisi vaikea saada suomalaisia kavereita ja oppia kulttuuria.” Wisam Hussein kannustaa myös muita Tarinan asukkaita rohkeasti tutustumaan erilaisiin tehtäviin oman kiinnostuksen mukaan.

Seurakunnan kiinteistötyössä kuluva kevät on työntäyteistä aikaa, ja suntio Jarkko Kuosmanen on erityisen iloinen vapaaehtoisista apukäsistä. ”Olemme suunnitelleet seurakuntatalolle kevättalkoita, joissa Wisam voisi yhdessä muiden Tarinan asukkaiden kanssa olla mukana.” Talkootyötä riittää myös leirikeskuksella, jossa yksi seurakunnan miestenryhmistä on lupautunut avuksi. ”Annan mielelläni vapaaehtoisten tulla mukaan. Vapaaehtoisten kaikki tunnit ovat eteenpäin.”

Kymmeniä kohtaamisia viikossa

Vuorelalainen Juha Poukko on puolentoista vuoden aikana saanut paljon ystäviä Tarinan vastaanottokeskuksen asukkaista. Tie Tarinaan vei Vapaaehtoistyo.fi-verkkopalvelun ilmoituksen kautta.

”Turvapaikanhakijoiden tullessa Suomeen seurasin maahanmuuttokeskustelua myönteisen uteliaana. Erilaiset ihmiset ja auttaminen ovat aina kiinnostaneet minua”, Poukko kertoo.

”Ensimmäistä kertaa menin Tarinaan seurakunnan vapaaehtoisena ohjaamaan suomikerhoa kerran viikossa”, Poukko sanoo.

Nykyisin mies viettää turvapaikanhakijoiden kanssa aikaa kolme työpäivää viikossa niin vastaanottokeskuksen kuin SPR:n vapaaehtoisena. Hän on apuopettajana asukkaiden suomen tunneilla ja auttaa asukkaita asioinneissa. ”Suomen tuntien lisäksi tapaan 20–30 asukasta viikoittain tavalla tai toisella.”

Rinnalla tavallisena ihmisenä

Juha Poukko haluaa auttaa tavallisena ihmisenä. Yhdessä maahanmuuttajien kanssa tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin aina bussiaikatauluista kuntavaaleihin ja arjen tavoista juhlapyhiin. ”Koen aitoa ystävyyttä. Siksi haluan olla mukana täysillä.”

Avoin vuorovaikutus turvapaikanhakijoiden kanssa on laajentanut Poukon maailmankuvaa ja kielitaitoa: Vapaaehtoisena hän on päässyt opettelemaan arabiaa ja daria. Ennen vapaaehtoistehtäviä hän ei juuri erottanut afgaania kurdista tai arabista. ”Asukkaiden toiveesta meille vapaaehtoisille on myös annettu tehtäväksi sekoittaa eri kulttuuriryhmiä”, Poukko kertoo.

”Nostan hattua seurakunnalle siitä, miten se on toiminut maahanmuuttajatyössä. Vapaaehtoisena olen alusta asti saanut tukea ja varmasti saan jatkossakin.”

25.4.2017
Sini-Marja Kuusipalo

Kevään 2017 aikana Siilinjärven ev.lut. seurakunnasta on löytynyt vapaaehtoistehtäviä erityisesti kiinteistö-, keittiö- ja siivoustyöstä kiinnostuneille turvapaikanhakijoille.

Siilinjärven seurakunta on ollut aloittamassa paikkakunnalla vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden parissa, kun Tarinan vastaanottokeskus puolitoista vuotta sitten perustettiin: Loppuvuonna 2015 vapaaehtoisia ilmoittautui seurakuntaan 60, ja heistä 40 toimi aktiivisesti Tarinassa eri tehtävissä. Alkuvaiheessa seurakunta järjesti koulutusta ja työnohjausta suomalaisille vapaaehtoisille, jotka nyt ovat integroituneet vastaanottokeskuksen organisoimaan vapaaehtoistyöhön.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo