Nimikkolähetti Vimparin haastattelu

”Lähetystyötä ei tehdä koskaan yksin”

Pyhäkoulua kirkon eteisessä. Enkelipölyn pyyhkimistä. Siilinjärvellä vieraileva lähetystyöntekijä Kirsi Vimpari avaa työtään Virossa.

”Pyhäkoulu on ollut päätehtäväni. Joka sunnuntai messun ajan viiden lapsen pyhäkoulumme kokoontuu kirkon eteisen sivuhuoneessa”, kertoo Kirsi Vimpari, yksi Siilinjärven seurakunnan kahdeksasta nimikkolähetistä. Hän työskentelee lasten ja nuorten kanssa Pietarin seurakunnassa Tartossa Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistys SLEYn kautta.

Tilat Pietarin seurakunnassa ovat toista kuin Siilinjärvellä: kirkko on seurakunnan ainut kiinteistö. Pienen pyhäkouluhuoneen äänieritys on huono, joten lapset joutuvat olemaan paljon hiljaa yli tunnin mittaisessa pyhäkoulussaan.”Keväällä aloitimme nuortenillat. Monen vuoden ajan Tarton rovastikunnan 20 seurakunnassa nuorisotyötä on ollut vain yhdessä, Siilinjärven ystävyysseurakunnassa Paavalin seurakunnassa”, Vimpari kertoo.

Lähetystyöntekijä Vimparille työsarkaa riittää seudun muissakin seurakunnissa ja Viron kirkon Lähetyskeskuksessa. ”On hienoa jalkautua sellaisten ihmisten pariin, ketkä eivät tavallisesti kirkkoon tule.”

Ateismin jäljille rakentamassa

Kirsi Vimpari työskentelee Euroopan ateistisimmaksi sanotussa maassa. ”Ennen toista maailmansotaa yli 90 prosenttia väestöstä kuului luterilaiseen kirkkoon. Sitten tuli Neuvostoliitto ja alkoi ateismin kultakausi. Kirkkoon kuulumista ei kriminalisoitu, mutta suurin osa papistoa kyyditettiin Siperiaan tai tapettiin. Kirkossa käymisestä rangaistiin: esimerkiksi opiskelijoiden arvosanoja laskettiin, jos vahdit kirkon ovilla huomasivat heidän käyvän kirkossa. Pyhäkoulut olivat kiellettyjä, ne pidettiin täysin salassa. Kirkon omaisuutta siirrettiin valtiolle”, Vimpari kuvailee.

”Uskonnonopetuksen puuttuminen ja ateistinen politiikka näkyvät edelleen vahvasti. Kovan luokan ateistien määrä tosin vähenee koko ajan. Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan heitä on enää 7 prosenttia. Kristittyjä on 25 prosenttia.”

”Virolaisissa asuu suomalaisiakin syvemmässä ’jokaisen pitää pärjätä itse’ -asenne. Seurakunnistakin on välillä vaikea löytää empatiaa sellaista ihmistä kohtaan, jolla menee huonosti. On myös niitä, joille Jumala on antanut hyvän sydämen ja halun antaa niille, keillä on vähemmän ja ketkä apua tarvitsevat.

Kirsi Vimpari on yksi Siilinjärven seurakunnan nimikkoläheteistä. Hän työskentelee Viron Tartossa.

Kuva: Kirsi Vimparin arkisto

Kirjavien uskomusten kohtaamista

Ateismia enemmän Viron-lähetin työssä näkyy taikauskon ja itämaisen uskonnollisuuden sekoitus. ”Kristityissäkin on paljon sellaisia, jotka uskovat horoskooppeihin, enkelipölyihin ja nättien kivien voimaan.”

Kun lähetti kohtaa kirjavat uskomukset, avautuu mahdollisuus tutkia kristityn uskon perustaa.

”Tunnen, että minua tarvitaan. Lähetystyötä ei tehdä koskaan yksin. Ei ilman Jumalaa, eikä ilman lähettäjiä”, Kirsi Vimpari vakuuttaa.

Parhaillaan Vimpari on tapaamassa lähettäjiään Suomen seurakunnissa. ”Saan kiittää kaikesta taloudellisesta tuesta ja esirukouksista.”

Vapaaehtoiset avainasemassa

Tarton Pietarin seurakuntaan kuuluu 700 kirkollisveronsa maksavaa jäsentä. ”Koska kirkolla ei ole kirkollisverotusoikeutta, maksu pitää itse muistaa maksaa”, Vimpari kertoo.

”Virossa seurakunnan aktiivisuus riippuu kirkkoherran halusta ja kyvystä organisoida vapaaehtoisia toimimaan. Monessa seurakunnassa on aktiivista toimintaa, raamattupiirejä ja vapaaehtoisten hoitamia tehtäviä. Joissain seurakunnissa pappi kamppailee yksin eri tehtävien kanssa siivouksesta lähtien.”

Pietarin seurakunnan työntekijöistä kirkkoherra on ainut kokopäiväisesti palkattu, osa-aikaisina työntekijöinä on sihteeri, kanttori, emäntä, suntio ja talonmies. ”Monessa pienemmässä seurakunnassa kamppaillaan, että saadaan papille vähän palkkaa maksetuksi. Monet työntekijät tekevät vähintään yhtä tai kahta lisätyötä”, Vimpari sanoo.

Tartossa on neljä vironkielistä luterilaista seurakuntaa ja pieni suomalainen luterilainen seurakunta. Kaikkiaan Viron luterilaiseen kirkkoon kuuluu 167 seurakuntaa, noin 9 prosenttia virolaisista.

Kirsi Vimpari on työskennellyt Virossa lähettinä 2,5 vuotta. ”Virolaisista ja viron kielestä on tullut minulle rakkaita. Tartossa on nyt kotini.”

31.5.2017
Sini-Marja Kuusipalo

Kirsi Vimpari vierailee helluntaina 4.6. lähetyspyhässä Siilinjärven kirkossa ja seurakuntatalolla.

Siilinjärven seurakunnan lähetyskohteet

Siilinjärven ev.lut. seurakunnalla on 14 lähetystyön tukikohdetta eri puolilla maailmaa: 8 nimikkolähettiä ja 6 nimikkokohdetta.

Seurakunta tukee kaikkia Suomen ev.lut. kirkon virallisia lähetysjärjestöjä. Taloudellista tukea jaetaan sekä verovaroista että kolehdeista ja muista lahjoituksista.

Lue lisää lähetystyön tukikohteistamme.

Lähetystyöntekijä Kirsi Vimpari ohjaa pyhäkoululaisia tartolaisen kirkon sivuhuoneessa joka sunnuntai.

Kuva: Kirsi Vimparin arkisto