Hoidettu hauta pysyy kauniina

Hoidettu hauta pysyy kauniina

Viileän kevään päätyttyä hautausmailla on viimein päästy kevättöihin. Kesäkukkien istutus seurakunnan hoidossa oleville haudoille aloitetaan kesäkuussa.

Kesäkukkien istutus aloitetaan kesäkuun puolivälissä heti sään salliessa. ”Ensin aloitamme istutukset sankarihaudoille, sen jälkeen hoitohaudoille. Sankarihaudoille äitienpäiväksi istutetut orvokit poistetaan ja tilalle istutetaan punaisia kesäbegonioita”, Siilinjärven seurakunnan puutarhuri Kaija Pirttikoski kertoo.

Siilinjärven hautausmaille on tänä vuonna tarjolla kymmenkunta erilaista kasvivaihtoehtoa: yksivuotisista kesäkukista muun muassa begonioita ja verenpisara ja monivuotisista perennoista kuunliljoja, kesäpikkusydän ja pikkutöyhtöangervo.

”Kesäbegonia, mukulabegonia ja verenpisara ovat perinteisiä haudoilla käytettyjä yksivuotisia kasveja, samoin hopealehti reunuskasvina. Kesäbegonia on kaikista kestävin”, puutarhuri kertoo.

Siilinjärvellä haudanhoitosopimuksia Viinamäen ja Rauhanpuiston hautausmailla hautoja on kaikkiaan parituhatta, ja niistä 350 on seurakunnan hoidossa. Seurakunnan puutarhurin mukaan sopimuksia tehdään jatkuvasti lisää. Hautojen hoitoon sisältyy hauta-alueen puhtaanapito, kukkien istutus, hoito ja kastelu ja nurmikon hoito.

”Nöyrästi toivomme, että kun hauta on annettu seurakunnan hoitoon ja istutamme siihen hoitosopimuksessa sovitut kasvit, niin omia kasveja ei haudalle istutettaisi. Näin hauta pysyy kauniina ja siistinä”, puutarhuri Pirttikoski sanoo. Jos kukkatila on liian täynnä, istutusten hoito hankaloituu.

Haudan hoidosta vastaa aina hautaoikeuden haltija. Haudan voi hoitaa itse tai antaa sen sopimuksesta seurakunnan hoitoon. Siilinjärvellä seurakunnan hoitoon annetuista haudoista huolehtii puutarhuri yhdessä neljän touko-lokakuuksi palkatun kausityöntekijän ja neljän kesä- ja heinäkuuksi palkattavan nuoren kesätyöntekijän kanssa.

30.5.2017
Sini-Marja Kuusipalo

Siilinjärven Viinamäen hautausmaalla pidetään hautojen hoitopäivä 14.6.2017 klo 8-13. Tuolloin Harjamäen puutarha myy kukkia hautausmaan portilla ja hautausmaan henkilökunta auttaa istuttamisessa.

Lue vinkkimme haudan hoitoon.

Begoniat ovat suosittuja hautakukkia. Kuvassa ruusubegonia.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo