Kirkkoherraehdokas Huuskonen

Arja Huuskonen,
nykyisin Kinnulan ja Pihtiputaan seurakuntien yhteinen kirkkoherra
Pihtipuhtaalta

Olen Arja Huuskonen, 47 vuotta. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kaksi lasta. Vuodesta 1996 alkaen olen toiminut seurakunnan viroissa yhtäjaksoisesti. Diakoniatyössä näin seurakunnan työkentän ruohonjuuritasolta.

Eräs kristitty mummo toivoi näkevänsä minut pappina. Olenkin toiminut kehitysvammatyön pappina, tuomiokirkkoseurakunnan
pastorina, kappeliseurakunnan kappalaisena ja kirkkoherrana nyt kahdeksan ja puoli vuotta. Hengellistä ravintoa olen
saanut erityisesti virsistä. Saarnojani on kehuttu kuin myös lauluani.

Millainen olet johtajana?

Osaan luoda työyhteisössä avointa ilmapiiriä. Työtoverit ovat kuvanneet minun olevan mm. ystävällinen, iloinen ja sovitteleva. Näen jokaisen työntekijän tasa-arvoisena ja tärkeänä osana luottamuksellisen ilmapiirin luomista. Tartun päättäväisesti epäkohtiin, jotka vaativat muutosta.

Hallinnolliset taitoni ovat hyvät. Toimin kahden kirkkoneuvoston puheenjohtajana ja olen mukana kahden kirkkovaltuuston toiminnassa. Minulla on hyvää kokemusta myös vapaaehtoistyön johtamisesta jumalanpalveluselämässä ja diakonia- ja lähetystyössä.

Kirkkoherrana osaan taloushallinnon perustaidot ja tiedot, mutta haluan kehittää näitä taitoja. Siilinjärven seurakunnassa haluan tukeutua talousjohtajan näkemyksiin ja osaamiseen. Olen hakenut KIRJO III -koulutukseen, joka antaa eväitä taloushallinnon kysymyksiin.

Koen, että minulla pitäisi olla enemmän aikaa työntekijöille. En ole myöskään mielestäni pystynyt opastamaan ja neuvomaan työntekijöitä riittävästi.

Mikä on mielestäsi Siilinjärven seurakuntaelämän suunta 2020-luvulla? Miten seurakunta pystyy vastaamaan ajan haasteisiin?

Suurempien seurakuntien muutosaalto on saavuttanut Siilinjärven. Kirkosta eroaminen on lisääntynyt. Todennäköistä on, että vaikka seurakunta tekisi enemmän kuin parhaansa, tämä muutostila on tullut jäädäkseen. Muuttoliike on vilkasta sekä meno- että tulosuuntaan. Siilinjärvellä väestönkasvu on taittunut.

Yhteistyö kunnan ja eri toimijoiden kanssa tulee keskittyä palveluihin, jotka mahdollistavat kuntalaisten ja samalla seurakuntalaisten hyvinvoinnin. Seurakunta on liittymässä vuoden 2019 alussa Kuopion keskusrekisteriin. Tämä tuo tullessaan joitakin muutoksia, joita ei tarvitse pelätä. Seurakunta on taloudellisesti vakaalla pohjalla. Tuloveroprosentin nosto on ajankohtaista jo ennen 2020-lukua. Matala veroprosentti ei ole
itsetarkoitus kautta linjan kiristyvässä maailmantaloudessa. Näen Siilinjärven itsenäisenä seurakuntana koko 2020-luvun ajan.

Imagoltaan seurakunta on nuorekas. Sen netti- ja Facebook-sivut ovat selkeät ja sisältörikkaat. Seurakunta antaa hengellistä sisältöä kaikille.

Miksi haet kirkkoherraksi Siilinjärvelle? Millaisen kirkkoherran seurakuntamme sinusta saisi?

Siilinjärvi on vireä seurakunta, ja sen toiminta on monipuolista. Minulle jäi hyvä tunne hakiessani viime kerralla virkaa. Mieleeni jäi erään luottamushenkilön kysymys, joka kuului suurin piirtein näin: "Olisinko halukas hakemaan kappalaisen virkaa, jos en tule valituksi? Muutaman vuoden päästä virka olisi taas auki." Nuo
muutamat vuodet ovat kuluneet. Haluan tarttua uusiin haasteisiin.

Olen mm. rauhallinen, tasapuolinen, päättäväinen ja järjestelmällinen. Minusta saatte luotettavan kirkkoherran.

Lue lisää kirkkoherran valinnasta.