Kirkkoherraehdokas Kortelainen

Olli Kortelainen,
nykyisin Varpaisjärven seurakunnan kirkkoherra, pappisasessori
Lapinlahden Varpaisjärveltä

Olen 47-vuotias kokenut, osaava ja asiantunteva kirkkoherra. Olen työskennellyt pappina 20 vuotta, josta kirkkoherrana 17 vuotta viidessä eri seurakunnassa. Vuodesta 2015 olen toiminut Kuopion hiippakunnan pappisasessorina. Olen kehittänyt hallinnollista osaamistani ja johtamistaitoani myös opiskelemalla. Ylemmän pastoraalitutkinnon suoritin vuonna 2012.

Johtajana olen määrätietoinen, järjestelmällinen ja ennakoitava.
Hengelliseltä taustaltani olen yleiskirkollinen. Harrastan musiikkia ja liikuntaa.

Millainen olet johtajana?

Vahvuuksiani ovat hyvä kirkollisen hallinnon ja johtamisen osaaminen, organisointikyky ja vankka kokemus kirkon työstä ruohonjuuritasolta aina piispainkokoukseen asti. Minulla on takanani kirkollisia toimituksia, saarnoja ja puheita jo nelinumeroinen luku ja rippileirejäkin yli 30.

Pidän jatkuvasti huolta omasta osaamisestani ja arvostan suuresti muiden työntekijöiden ammattitaitoa. Olen luonteeltani joukkuepelaaja. Seurakunta ei ole yhden miehen show.

Kehitettävää minulla on varmasti vielä henkilöstöjohtamisessa, ihmistuntemuksessa ja mediataidoissa. Siilinjärven seurakunnassa on yli 50 työntekijää, joiden virka- ja työehtosopimukset pitää johtajan tuntea. Ihmisten johtaminen on monimutkaisempaa kuin asioiden ja hallinnon johtaminen. Ihmisten välinen viestintä on muutakin kuin puhetta ja tekstiä. Johtajan pitää ymmärtää myös piiloviestintää. Viestintä muuttuu jatkuvasti sosiaalisen median myötä ja tiedonvälitys nopeutuu. Seurakunnan johtajalle on haasteellista pysyä kehityksen mukana.

Mikä on mielestäsi Siilinjärven seurakuntaelämän suunta 2020-luvulla? Miten seurakunta pystyy vastaamaan ajan haasteisiin?

Seurakuntien jäsenmäärä laskee tasaisesti koko Suomessa. Väen vähenemisen tarkoittaa taloudellisten resurssien pienemistä. 2020-luvun haasteisiin ei seurakunnassa voida vastata perustamalla uusia virkoja ja rakentamalla uusia tiloja. Painopistettä pitää muuttaa työntekijävetoisesta toiminnasta vapaaehtoistyön suuntaan. Ihmisille pitää tarjota heidän osaamistaan vastaavaa mielekästä toimintaa. Seurakuntalaisten
laadukas henkilökohtainen kohtaaminen korostuu myös ensi vuosikymmenellä. Seurakunnan jäsenyydellä pitää olla merkitystä.

On mentävä sinne, missä ihmiset muutenkin kokoontuvat - myös sosiaaliseen mediaan. Ei enää riitä, että odotamme ihmisten tulevan seurakunnan tiloihin.

Siilinjärven erikoisuus on vilkas muuttoliike. Siilinjärvelle muuttavat ihmiset on tavoitettava ja kohdattava jatkossa paremmin. Kokoavaa toimintaa ei silti saa kokonaan unohtaa. Jumalanpalvelus on yhä seurakunnan päätapahtuma 2020-luvulla. Sitä pitää kehittää enemmän seurakuntalaisia osallistavaksi.

Miksi haet kirkkoherraksi Siilinjärvelle? Millaisen kirkkoherran seurakuntamme sinusta saisi?

Haen tehtävään, koska olen kiinnostunut uusista haasteista kirkossamme. Koen kirkkoherran tehtävien osaamiseni, asiantuntemukseni ja kokemukseni sellaisiksi, joille Siilinjärven seurakunnalla on käyttöä.

Olen joustava, helposti lähestyttävä ja arvostan seurakunnan demokraattista päätöksentekoa. Seurakunnan työalat ja niiden haasteet tunnen hyvin. Johtamistyylini on näkyvää, eikä se tapahdu yksinomaan kirjoituspöydän takaa. Suhtaudun myönteisesti seurakuntatyön kehittämiseen ja uudistamiseen.

Lue lisää kirkkoherran valinnasta.

Lähetyssihteerin opintovapaan sijaisuus

Seurakunnassamme on haettavana lähetyssihteerin opintovapaan sijaisuus ajalle 1.1.-31.3.2018. Jätä hakemus 9.12. mennessä. Lue lisää