Siilinjärven kirkko

Siilinjärven kirkko

Siilinjärven kirkko on jo yli 90-vuotias. Tule käymään kirkossamme, jota on juhlavuoden merkeissä myös korjattu ja restauroitu.

Kesäisin kirkko palvelee tiekirkkona.

Kirkkomme otettiin käyttöön neljäntenä adventtina, jouluaaton aattona vuonna 1923. Siitä saakka valkeaksi rapattu punatiilikirkko on palvellut seurakuntalaisia niin jumalanpalvelusten kuin juhlien paikkana. Kirkon suunnitteli siilinjärveläinen Peko Väänänen. Kirkkoon mahtuu istumaan 550 henkeä.

Siilinjärven kirkon eli Kristuksen tulemisen kirkon ominaispiirteenä ovat sen maalaukset ja värit. Kokonaisuutena kirkon maalaukset kuvaavat ihmisen elämän tapahtumia ja kristillisten suurjuhlien eli joulun ja pääsiäisen raamatunkertomuksia.

Alttarin yläpuolta eli kuoria koristavat jouluaiheiset seinämaalaukset ja kirkon holveja ja seiniä koristemaalaukset. Ne ovat taiteilija Bruno Tuukkasen käsialaa. Hänen suunnitelmiensa mukaan on maalattu myös kirkon lasimaalaukset: alttarin yläpuolen pyöreän ikkunan Jumalan Karitsa (v. 1985) ja länsiseinän kolmen ikkunan Syntiinlankeemus-maalaukset (v. 1996). Alttaritaulun Kristus ristillä on suunnitellut taiteilija Sulo Honkanen, joka maalasi sen yhdessä taiteilija Santeri Salokiven kanssa kirkon 10-vuotisjuhlaan vuonna 1934.

Taideteosten lisäksi kirkon esineistöön kuuluvat urut. Siilinjärven kirkon uruissa on 26 äänikertaa ja kaksi sormiota. Urut on valmistanut Urkurakentamo Tuomi vuonna 1980. Urkujen lisäksi kirkon etuosassa voi musisoida pystypianoa soittaen.

Keväällä 2014 kirkko sai uuden, Helvi Miettisen suunnitteleman alttarin, lukupulpetin ja kastemaljan sekä Hanna Korvelan suunnittelemat kirkkotekstiilit. Lisäksi löydät kirkosta lähetyskynttelikön, johon voit ostaa ja sytyttää kynttilän ja siten tukea seurakunnan lähetystyön kohteita.

Kirkon ulkopuolella on sankarihautausmaa, jota juhlistaa kuvanveistäjä Pentti Papinahon veistos Sankariuurna (v. 1957).

Haluatko tutustua kirkkoon tarkemmin? Tervetuloa kirkkotilaisuuksiin tai muuna aikana ota yhteys kiinteistöhenkilökuntaamme tai pappeihimme ja sovi esittelystä.

Siilinjärven kirkon osoite on Haarahongantie 2, 71800 Siilinjärvi.

Näytä suurempi kartta