Täysi joulukirkko on ilo silmälle

Täysi joulukirkko on ilo silmälle

Kevät toi Siilinjärven seurakuntaan kaksi uutta miestä lännestä, kun Markku Mäenpää ja Jukka Puusti aloittivat suntioina edellisten suntioiden eläköidyttyä. Ensimmäinen joulu uudella kotipaikkakunnalla menee molemmilta töissä Siilinjärven ja Vuorelan joulukirkkokävijöitä palvellen.

"Joulu on hienoa aikaa. On mukava olla töissä, kun on erilaista ohjelmaa ja ihmisiä liikkeellä", Jukka Puusti toteaa.

Joulukirkossa näkee suntioiden työn tuloksia aina kynnykseltä alttarille asti. On soitettu kelloja, lakaistu rappuset ja sytytetty portaille lyhdyt. Virsitauluun on ripustettu Enkeli taivaan ja muiden virsien numerot. On tilattu alttarille kukat ja jo hyvissä ajoin uusia kynttilöitä. Adventin alussa suntiot toivat kirkkoon kuusen ja valaisivat sen. Aattohartauksia varten kirkkotekstiilit vaihdetaan valkoisiin. Ennen tilaisuuden alkua suntio auttaa pappia pukeutumaan liturgiseen asuun. Tilaisuuden aikana suntiot keräävät kolehtia vapaaehtoisten kanssa ja kiertävät kirkossa tarkkailemassa turvallisuutta, jotta kaikilla olisi hyvä olla.

"Täysi kirkko on ilo silmälle", Markku Mäenpää sanoo.

Joulukuu on seurakunnassa vilkasta aikaa. "Aattoon mennessä on jo monta tilaisuutta taputeltu ja valmistaudutaan joulun ydinsanomaan", Markku Mäenpää kertoo.

Joulukirkkovalmistelut menossa. Siilinjärven seurakunnan uudet suntiot Jukka Puusti (vas.) ja Markku Mäenpää toivottavat seurakuntalaiset lämpimästi tervetulleiksi kirkkoon ympäri vuoden. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Tuoreina tekijöinä kirkon arjessa

Suntioiden perustyöhön kuuluu paljon tilojen ja puitteiden valmistelua. "Työmme on sellaista, että jos se on tehty hyvin, kukaan ei huomaa mitään ja tilaisuuksiin osallistuvat voivat tulla valmiille", Jukka Puusti kertoo.

Seurakunnan tilaisuuksien onnistuminen vaatii suuren joukon tekijöitä. "Esimerkiksi hautaan siunauksessa papit, kanttorit, suntio, haudankaivaja, siivooja, kiinteistöhuolto, emännät – kaikki tekevät oman osuutensa. Tämä on todellista tiimityötä", Markku Mäenpää korostaa.

Mäenpää ja Puusti ovat molemmat vaihtaneet ammattia ja ennen Siilinjärveä työskennelleet suntiona pari vuotta eri seurakunnissa. "Tunsin vetoa kirkon töihin. Hengellinen yhteisö kuulosti omalta paikalta yritysmaailman jälkeen", turvallisuusalalla työskennellyt Markku Mäenpää kertoo. "Nyt saan tehdä työtä, jolla on merkitystä."

Ylivieskasta Siilinjärvelle muuttanut Jukka Puusti tuntee tulleensa oikeaan paikkaan: "Irtisanouduin vakituisesta työstäni Itellalta 28 vuoden jälkeen. Kouluttauduin suntioksi ja tein töitä useassa seurakunnassa Pohjanmaalla. Nyt Siilinjärvellä tuntuu, että olen todella oikeassa tehtävässä."

Niin käytännöllisiä kuin suntion monet työt ovatkin, Mäenpää ja Puusti kokevat tekevänsä hengellistä työtä. "Kirkossa käyminen on valtavan terapeuttista", Mäenpää sanoo.

Suntioiden työpäivässä vuorottelevat niin ilo ja suru kuin kirkko ja pihatyöt. "Häissä kevennetään tunnelmaa", Mäenpää kertoo. "Kukkia leskelle ojennettaessa ollaan läsnä surussa", Puusti jatkaa.

"Tässä työssä näkee ihmiselämän syntymästä kuolemaan. Surussa kohtaaminen on haasteellista aina. Erityisesti, jos siunattavana on omien lasteni ikäisiä vainajia", Jukka Puusti kertoo.

Hyvä olla Siilinjärvellä

Mäenpää ja Puusti ovat vaikuttuneita siitä, että Siilinjärvellä seurakunta täytti kaksi yhtä aikaa avoimeksi tullutta vakituista tehtävää. Alalla kun on myös keikkasuntioita ja vuokratyötä. "Kirkkoa on hoidettava kuin kotia. Siksi en lähtisi vuokratyöhön", Markku Mäenpää sanoo.

Vakituisen suntion työssä on myös mahdollisuus tutustumisiin ihmisiin kunnolla. "Vaikkapa hautausmaalla lyhyessäkin tehtävässä on oltava aikaa pysähtyä ja vaihtaa kuulumiset", Jukka Puusti muistuttaa. Pohjanmaalta muuttaneina, puoli vuotta Siilinjärvellä asuneina Mäenpää ja Puusti nostavat peukkuja. "Ihmiset ovat avoimia ja helposti lähestyttäviä. Seurakunta on vireä. On paljon lapsiperheitä. Henkilökuntaa on riittävästi, niin homma toimii, miehet kertovat." "Pikku hiljaa on opittu ymmärtämään kieltäkin."

20.12.2017 Sini-Marja Kuusipalo

Suntiot Markku Mäenpää ja Jukka Puusti siunataan tehtäväänsä loppiaisena 6.1.2018 Siilinjärven kirkossa. Tehtävään siunataan myös pastori Heidi Haimilahti. Lue lisää jumalanpalveluksista.

Diakoniatyöntekijän virka

Siilinjärven seurakunnassa on avoinna diakoniatyöntekijän virka. Hakuaika päättyy 31.8. klo 12. Lue lisää