Skepe eläkkeelle syvän kepeästi

Skepe eläkkeelle syvän kepeästi

Laskiaisena kirkko tuli täyteen kansaa lähettämään kirkkoherra Seppo Laitasen eläkkeelle.

”Työalatiimien käyttöönotto työyhteisössä voi merkitä aina vain enemmän, jos jokainen voi vaikuttaa enemmän, tulee nähdyksi paremmin ja rakastetuksi omana tärkeänä itsenään”, Laitanen lähtösaarnassaan painotti.

Yhteistyötä korostaen Laitanen varoitti myös yhteisen hyvän vesittymisestä omien agendojen ristitulessa.

”Väitän, että ennen muuta rakkautta on oltava mukana silloin, kun tehdään yhteistä työtä, yhteistä elämää vallan ja vaikuttamisen kuvioissa.”

Kirkkoherran lähtöjuhlapäivän messu veti kirkkoon 500 henkeä.

Kirkkoherran lähtöuhlassa esiintyi Laitasen musiikkihistoriaan kuulunut Melanka-kuoro. Kirkkoherran kuorolaiseksi puki Jouko Tuovinen. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Skepeys näkyi ja kuului

Musisoinnistaan ja leppoisuudestaan tunnettu Laitanen saateltiin eläkkeelle häntä kuvastavassa päiväjuhlassa. Esitysten ja puheiden perusteella Laitanen on papin uransa aikana jättänyt jäljen lukuisten paikkakuntalaisten ja yhteistyökumppanien elämään.

Seppo ”Skepe” Laitasen pitkäaikainen työtoveri, seurakunnan talousjohtaja Urpo Reponen lanseerasi juhlapuheessaan Laitasta kuvaavan syvyyden ja kepeyden ominaisuuden: skepeys. Reposen mukaan Laitasta ei aina edes uskoisi johtajaksi. ”Et ole yrittänyt sulloa jalkojasi kenenkään toisen saappaisiin.”

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tapio Markkanen kuvasi Laitasen kirkkoherra-aikaa seurakunnan henkilöstömuutosten ja itsenäisyyden säilyttämisen ajaksi. Yksi avaintekoja on ollut huolehtia kiinteistöt hyvään kuntoon muun muassa kirkonmäellä ja Vuorelassa. ”Kautesi on ollut sadonkorjuun kausi.”

Yhteistyötä monella tasolla

Itsenäisenä seurakuntana Siilinjärvi tekee paljon vapaaehtoista yhteistyötä Kuopion seurakuntien kanssa mm. perheneuvonnassa, sairaalasielunhoidossa ja viestinnässä, kuten Kuopion tuomiorovastikunnan lääninrovasti Jaana Marjanen puheessaan kuvaili.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kiinnitti huomion yhteiskunnan muutokseen Laitasen virka-aikana ja seurakunnan rooliin hyvinvoinnin tukijana. ”Seurakunnan ja kunnan palveluita tarvitaan entistä enemmän ihmisten haastavissa elämäntilanteissa.”

Juhlassa vieraili myös Virosta piispa Joel Luhamets, joka on Tarton Paavalin seurakunnan kirkkoherrana rakentanut Laitasen kanssa ystävyysseurakuntayhteyttä. Yhteistyöstä kiitollisena Luhamets muistutti, että Siilinjärven ja Tarton seurakuntien työ on esimerkki kirkkojen maailmanlaajuisuudesta vaikutuksesta. Luhamets luovutti Laitaselle Viron luterilaisen kirkon myöntämän yhteistyömitalin.

Siilinjärven seurakunnan kotihiippakunnasta Kuopiosta piispa Jolkkosen tervehdyksen toi asessori Olli Kortelainen, Siilinjärven tuleva kirkkoherra. ”Saksalaiset eivät ole eläkkeellä vaan rauhansäädyssä. Iloa ja siunausta uudessa rauhansäädyssäsi.”

Seppo Laitanen on jättämässä taakseen pitkän uran Siilinjärven seurakunnan pappina. Vuodesta 1978 alkaen hän toimi Vuorelan alueen pappina ja joulukuusta 2011 lukien seurakunnan kirkkoherrana. Tällä välin Laitanen työskenteli kolme vuotta Riistaveden seurakunnassa ja vajaan vuoden Kuopion hiippakunnan tuomikapitulissa sekä sivutoimisesti sotilaspappina Karjalan Lennostossa 1985–2012.

13.2.2018
Sini-Marja Kuusipalo

Katso kuvia juhlasta

”Rakkautta on oltava mukana silloin, kun tehdään yhteistä työtä, yhteistä elämää vallan ja vaikuttamisen kuvioissa”, kirkkoherra Seppo Laitanen korosti lähtösaarnassaan. Kuva:Sini-Marja Kuusipalo