Nimikkolähettien Koskisen ja Oja-Nisulan haastattelu

Tuemme työtä Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa

Suomen Lähetysseuran työntekijät Arja Koskinen Latinalaisesta Amerikasta ja Hanna Oja-Nisula Tansaniasta vierailivat Siilinjärvellä toukokuun alussa. Siilinjärven seurakunta tukee molempien työtä toivon ja ihmisarvon hyväksi.

– Ihminen tulee aina ennen muuta, siksi koulukiusaamista ei edes tunneta. Kaikki saavat tunnustaa väriä ja uskoa, mihin haluavat. Monenlaiset ihmiset ovat kauniita, Hanna Oja-Nisula listaa tansanialaisia arvoja.

Oja-Nisula tekee työtä Pohjois-Tansaniassa, hänen kollegansa Arja Koskinen Boliviassa, Kolumbiassa ja Venezuelassa. Yhteiskuntarakenteen ja talouden mittareilla elämä näillä alueilla on haastavaa.

– Kolumbiassa yritetään löytää rauhaa yli 50 vuoden sissisodan jälkeen. Väkivalta jatkuu. Siviilit kärsivät eniten niillä syrjäisimmillä alueilla, joilla toimin, Koskinen kertoo.

Maassa on yli 7 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, eniten koko maailmassa, ja maahan on tullut yli miljoona ihmistä pakoon Venezuelan kriisiä.– Venezuelassa yritetään nyt vain pysyä hengissä! Boliviassa taas naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ongelma.  Koskinen sanoo.

Siilinjärven seurakunnan tuoreimpia lähettejä on Arja Koskinen, joka työskentelee Latinalaisessa Amerikassa. Kuva: Mirka Karhunen

Koskisen koordinoimia hankkeita toteutetaan paikallisten kirkkojen ja muiden järjestöjen kautta. Käytännössä työ on evankeliointia, diakoniaa, lapsi-, nuoriso- ja naistyötä sekä kehitysyhteistyötä.

Lähettien työssä ihmisten eriarvoisuus tulee esiin selvästi.

– Alkuperäiskansojen kylät ovat unohdettuja. Ihmisiä ei ole rekisteröity mihinkään, kouluja ja lääkäripalveluja ei ole. Lapsia kuolee yksinkertaisiin sairauksiin, Arja Koskinen kuvaa.

Koulutus avaa tulevaisuuden

Kouluvierailulla Hanna Oja-Nisula valaisi Ahmon yläkoululaisille tansanialaista arkea.

– 70 prosenttia ihmisistä asuu kylissä, joissa koteihin ei tule vesi ja suuretkin perheet asuvat pienissä taloissa. Koulutus on avain tulevaisuuteen, mutta vain opetus on maksutonta. Perheen pitää kustantaa itse koulutarvikkeet ja -puvut, ruoka ja kuljetus. Luokat ovat suuria, opettajat huonosti koulutettuja. Opiskelukielenä ovat swahili ja englanti, monen äidinkielenä jokin ihan muu.

Tansania on väestöltään maailman kiivaimmin kasvavia maita. 55 miljoonasta tansanialaisesta yli puolet on alle 20-vuotiaita.

– Noin puolet on käynyt vain alakoulun. Etenkin tyttöjen koulunkäynti on haastavaa, koska koulutettu tyttö on vanhemmille satsaus, jonka tuotto ei hyödytä syntymäperhettä. 40 prosenttia tytöistä naitetaan alle 18-vuotiaina.

Hanna Oja-Nisula kouluttaa kirkon työntekijöitä 10 miljoonan asukkaan alueella ja kehittää alueen seurakuntien nuorisotyötä pioneerityönä.

– Leireillä ja nuortenilloissa annetaan kristillistä opetusta ja viljely- ja ammattiopetusta. Voi myös pelata jalkapalloa. Nämä voivat olla kylän ainoita aktiviteetteja nuorille eli alle 45-vuotiaille.

Ahmon koulu tukee Tansanian maasaiheimon tyttöjä.

– Lahjoituksillanne nuo tytöt pääsevät kaupunkiin turvataloon ennen varhaista avioitumista, voivat opiskella ja olla vaikuttamassa muutokseen seuraavien sukupolvien elämässä. Kiitos siitä! Oja-Nisula välitti maasaityttöjen kiitoksen ahmolaisille.

Lähetit näkevät, kuinka kristinusko ja koulutus muuttavat asenteita. Tuki lähetystyöhön on korvaamaton.

– Jos emme saisi tukea seurakuntalaisilta, emme voisi tehdä tätä työtä. Nyt kyliin saadaan vettä ja voimme tarjota koulutusta tytöille, köyhille, vammautuneille ja hylätyille lapsille, Arja Koskinen listaa muutaman esimerkin.

Hanna Oja-Nisula on työskennellyt Tansaniassa seitsemän vuotta ja Koskinen Etelä-Amerikassa neljä vuotta. Siilinjärven seurakunta on tukenut näitä lähettejään lähes koko tämän ajan.

Sini-Marja Kuusipalo

17.5.2018

Lue lisää lähetystyöstä, jota tuemme.

Tansanian-lähetti Hanna Oja-Nisula kehittää nuorisotyötä ja kouluttaa pappeja. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo