Kirkkoherra ja seurakuntapastori aloittivat työssään

Kirkkoherra ja seurakuntapastori aloittivat työssään

Seurakunta sai kaksi uutta pappia kesäkuun alussa. Kirkkoherra Kortelaisen tulosaarnapäivänä pääsi tutustumaan myös pastori Matias Koposeen.

Tulosaarnassaan Siilinjärven seurakunnan tuore kirkkoherra Olli Kortelainen ohjasi suuntaamaan huomion taivaan valtakuntaan. ”Jeesuksen opetuksen mukaisesti taivasten valtakunta on jo tullut keskellemme, joten kysymys ei ole vain kuoleman jälkeen koittavasta tilasta.”

”Jeesuksen julistuksen ydin oli sanoma Jumalan valtakunnasta. Jumalan valtakunnan voi tunnistaa siitä, että heikoimmasta pidetään huolta. Sen eteen minä teen tästedes työtä täällä Siilinjärvellä – apinan raivolla, lihaa säästämättä ja laadusta tinkimättä”, vakuutti kirkkoherra Kortelainen tulosaarnassaan.

”Yksin en voi saada täällä Jumalan valtakuntaa aikaan, mutta yhdessä teidän kanssanne se on mahdollista.”

Jo ensimmäisinä työpäivinä kirkkoherralle on esitetty kymmenittäin kysymyksiä. ”Niitä tuli seurakunnan työntekijöiltä, luottamushenkilöiltä, seurakuntalaisilta, toimittajilta, tuomiokapitulilta ja kollegoilta naapuriseurakunnista vain muutamia tahoja mainitakseni. Aika moneen kysymykseen osasin vastata, mutta muutamaan jäin vastauksen velkaa. Olkaa siis kärsivällisiä ja armahtakaa minua”, kirkkoherra sanoi. Sunnuntain aiheeseen – katoaviin ja katoamattomiin aarteisiin – liittyen kirkkoherra kertoi, kuinka on joutunut ottamaan kantaa muun muassa seurakunnan talouteen liittyviin kysymyksiin jo aivan ensitöikseen.

Olli Kortelainen (vas.) ja Matias Koponen aloittivat Siilinjärven seurakunnan uusina pappeina 1. kesäkuuta.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Uutena kasvona myös seurakuntapastori

Yhtä aikaa kirkkoherra Kortelaisen kanssa Siilinjärven seurakunnassa aloitti Matias Koponen osa-aikaisessa ja määräaikaisessa seurakuntapastorin virassa. Saarnassaan kirkkoherra kannusti seurakuntaa tukemaan uutta pastoria.

Matias Koponen vihittiin papiksi helatorstaina, ja Siilinjärven seurakunta on hänen ensimmäinen työpaikkansa pappina. Järjestötyössä ja koulumaailmassa aiemmin vaikuttanut Koponen kertoo palanneensa Helsingistä juurilleen Savoon, Siilinjärvelle ja Kuopioon.

”Kaikki tehtäväni järjestö- ja koulumaailmassa ovat tähdänneet siihen, että Jumala kutsuu minut papin tehtäviin”, vuosi sitten teologian maisteriksi valmistunut Koponen kertoi.

Tuoreen pastorin työrupeama Siilinjärvellä on lähtenyt käyntiin vauhdilla, kun jo kolmantena työpäivänään Koponen lähti ohjaamaan rippikoulua Tervoon. Lisäksi sovittuna on jo kasteita ja hautaansiunaamisia.

”Minua innostaa ihmisten kohtaaminen arjessa. Pappina haluan palvella Jumalaa ja kaikkia ihmisiä, olla armon asialla, kuten vihkilupauksessani lupasin. Ihmisillä tuntuu olevan vain vähän tietoa kirkon toiminnasta ja palveluista, ja haluan nostaa kirkkoa esiin positiivisen kautta.”

Myös kirkkoherra Kortelaisen tie Siilinjärvelle on kulkenut etelän kautta: Kortelaisen suvun juuret  juuret ovat Savossa ja Keski-Suomessa, ja hän itse on kasvanut ja opiskellut pääkaupunkiseudulla. Valmistuttuaan teologiksi 90-luvun laman jälkiaikoina Kortelainen työllistyi Tallinnaan ja toimi Tallinnan suomalaisen seurakunnan kirkkoherrana vuoteen 2001. ”Tehtävänäni oli toimittaa jumalanpalvelusta myös Tarton Paavalin seurakunnassa, joka on Siilinjärven seurakunnan ystävyysseurakunta. Näin ympyrä sulkeutuu”, Kortelainen kertoi.

Tallinnasta Kortelainen tuli piispa Wille Riekkisen kutsumana Kuopion hiippakuntaan. Tie vei Säyneisestä Valtimon ja Varpaisjärven kautta Siilinjärvelle. Kirkkoherra Olli Kortelainen asetetaan virkaansa Siilinjärven kirkossa sunnuntaina 26.8. messussa. Virkaanasettamisen toimittaa piispa Jari Jolkkonen.

4.6.2018
Sini-Marja Kuusipalo

"Jumalan valtakunnan voi tunnistaa siitä, että heikoimmasta pidetään huolta. Sen eteen minä teen tästedes työtä täällä Siilinjärvellä – apinan raivolla, lihaa säästämättä ja laadusta tinkimättä”, vakuutti kirkkoherra Kortelainen tulosaarnassaan.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Diakoniatyöntekijän virka

Siilinjärven seurakunnassa on avoinna diakoniatyöntekijän virka. Hakuaika päättyy 31.8. klo 12. Lue lisää