Eläkkeelle 40 pappisvuoden jälkeen

Eläkkeelle 40 pappisvuoden jälkeen

Seppo Laitaselle kirkko on ollut kohtaamisten kirkko. ”Olen nauttinut spontaanista yhdessäolosta ihmisten kanssa. Erityisesti musiikki ja huumori luovat yhteyttä.”

Tämän vuoden suvivirren aika on kirkkoherra Seppo Laitaselle erityistä aikaa: 1. kesäkuuta hän jäi eläkkeelle ja siirtyi seurakunnan työyhteisöstä seurakuntalaiseksi. Mies ei oikein käsitä muutosta, mutta haikeutta se saa tuntemaan.

Laitanen toimi Siilinjärven seurakunnan pappisvirassa kolmea päivää vaille 40 vuotta. Seurakunnan moninaisesta työstä hän sanoo rakastavansa erityisesti rippikoulua kaikessa rikkaudessaan ja väsyttävyydessään. ”Kun kuulee, mitä mieltä nuoret ovat, pysyy kiinni elämässä.”

Rippikoulu- ja nuorisotyön pitkäaikaisena pappina Laitanen tunnistaa myös kivun siitä, kun myönteisen jäljen jättäminen nuoriin on vaikeaa.Kipeää tekee myös elää äkillisesti läheisensä menettäneen ihmisen rinnalla tai siunata hautaan pieni lapsi. ”Pappi joutuu työssään kohtaamaan paljonkin vaikeita asioita.”

Ristin kantaja. Siilinjärven kirkon kulkueristi tarttui Seppo Laitasen käteen. Rippikoulumatkalta Kreikasta saatu risti tuo Laitaselle paljon muistoja seurakuntalaisista.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Laitasen mielestä kirkon pyhiin toimituksiin ei koskaan panosteta liikaa, koska niissä ollaan usein mukana herkässä elämänvaiheessa. ”Niin kastetilaisuuteen, vihkimiseen kuin hautaan siunaamiseen liittyvissä toimituskeskusteluissa saa usein vahvan kokemuksen siitä, mitä rakkaus on ja miten se tuntuu ihmisten elämässä.”

Kirkko muuttuu

Neljässä vuosikymmenessä Siilinjärven seurakunta on muuttunut: työntekijöitä on tullut lisää, kirkossa käyminen vähentynyt ja moni toiminta vaihtanut muotoaan. ”Aikaisemmin oltiin enemmän liikkeellä joka kylällä, nyt ollaan enemmän omien tilojemme tapahtumissa.”

Työyhteisössä Laitanen on useaan otteeseen ollut miettimässä tämän päivän muotoja elää seurakuntaelämää ihmisten keskuudessa. Tänä päivänä jalkautumista kirkon seinien ulkopuolelle ja yhteistyötä paikkakunnan toimijoiden kanssa pidetään erityisen ajankohtaisena.

Laitanen perää yhteyttä perheisiin. ”Paikkakuntamme lasten ja nuorten suuri määrä on pidettävä koko ajan mielessä kaikilla seurakunnan työaloilla. Kauaskantoisinta seurakunnan työtä on tukea perheitä kristillisessä elämässä, sillä lapsuudessa luodut siteet seurakuntaan kantavat myöhemminkin.”

Muutoksia on tapahtunut myös koko kirkossa. ”Sanan kirkoksi kutsuttu luterilainen kirkko on muuttunut liturgiseen suuntaan. Se liittää meitä lähemmin ekumeeniseen kokonaisuuteen. Raamatun toivon silti säilyvän keskeisenä uskon ja elämän eväänä ja monipuolisessa käytössä. Surettaa, että ajattelu Raamatun äärellä tuntuu usein niin ahtaalta ja perinteisten tulkintojen kahleissa olevalta.”

Laitasta harmittaa seuraperinteen oheneminen. Pappina hän on tottunut seurapuhuja. ”Seuroissa voi kehitellä eteenpäin jotain vielä puolivalmista ajatusta ja saada ehkä toiselta puhujalta uuden näkökulman. Saarnan taas pitää olla valmis.”

Panostettava vuorovaikutukseen

Kirkkoherrana vuoden 2011 lopulta asti toiminut Laitanen on työuransa viimeisinä vuosina todistanut seurakunnan henkilöstömuutoksia.

”Tulevaisuutta on arvioitu jo hyvin, nyt on panostettava vuorovaikutukseen”, Laitanen sanoo.

Kirkkoherrana hän haastaa jatkajansa Olli Kortelaisen tunnistamaan niin työntekijöiden kuin seurakuntalaisten lahjat ja persoonat erityisenä voimavarana.

Laitasen kirkkoherrakaudella seurakunnasta on jäänyt moni eläkkeelle ja pitkäaikaista tietoa on hävinnyt. Toisaalta paikkakunnalla väki vaihtuu tiuhaan ja syntyy uusia kontakteja. Muuttoliikkeen johdosta seurakuntalaisuuden kysymykset ovat Laitasen mukaan Siilinjärven akilleenkantapäitä. ”Ihmisiä tulee ja menee. Seurakunnan pitäisi olla kiinnostava ja helposti löydettävissä, värikäs ja moniääninen. Tarvitaan useita kohtaamisia, yhteistyötä ja verkostoitumista, myös läsnäoloa sosiaalisessa mediassa”, Laitanen luettelee.

Mutta nyt eläkeläisenä on aika olla seurakuntalainen. Seppo Laitanen aikaa tehdä papintyötä vastakin, mutta haluaa pysyä sivussa jonkin aikaa.

”Jään kaipaamaan työyhteisöä.” Helmikuisen lähtöjuhlansa jälkeen Laitanen on tunnustanut surun, jonka yhteisöstä erkaantuminen tuo.

Eläkeläisen ajalla Laitanen haluaa tehdä ainakin musiikkia ja aikoo aloittaa kuoroharrastuksen seurakunnan Sola Gratia -kuorossa.

Nopeat valinnat

Sana vai sävel?
– Sävel

Saarna vai liturgia?
– Saarna

Jumalanpalvelus vai kirkollinen toimitus?
– Jumalanpalvelus

Häät vai hautajaiset?
– Hautajaiset

Pienryhmä vai suuri yleisö?
– Pienryhmä

Yksin vai yhdessä?
– Yhdessä. Vaikka olen hyvä viihtymään yksin, olen joukkuepelaaja.

Sini-Marja Kuusipalo
4.6.2018

Diakoniatyöntekijän virka

Siilinjärven seurakunnassa on avoinna diakoniatyöntekijän virka. Hakuaika päättyy 31.8. klo 12. Lue lisää