Kävellen halki Euroopan

Kävellen halki Euroopan

Takana on yli 30 000 kilometriä ja 41 maata. Jäljellä on vielä runsaat viisituhatta kilometriä ja viisi maata. Matkaansa saksalaiset Heiko Gärtner ja Franz von Bujor ovat taivaltaneet jalan. Tällä hetkellä miehet ovat Siilinjärvellä, josta he jatkavat matkaansa kohti Valamoa.

Fransiskaanimunkki von Bujorille matkan tarkoitusta voisi kuvata pyhiinvaellukseksi, jonka tavoitteena on hengellisen päämäärän saavuttaminen. Matkaltaan kaksikko hakee myös luonnon ja ihmisyyden yhteyttä, ja tätä kautta elämän sopusointua. Heiko Gärtner on ammatiltaan lääkäri ja fransiskaaniyhteisön maallikkojäsen. Euroopan matkan aikana hän toimii munkki von Bujorin tuki- ja huoltomiehenä.

”Matkan aikana on ollut mielenkiintoista seurata miten erilaisia ihmiset ovat erimaissa ja miten he elävät. Suomalaiset vaikuttavat työteliäiltä ja tunnollisilta. Olette samalla kuitenkin hyvin varautuneita ja teistä huokuu stressi ja kiire. Serbiassa ihmiset ovat huomattavasti rentoutuneempia eikä siellä ole esimerkiksi sydänvaivoja samassa määrin kuin suomalaisilla”, Gärtner kuvaa.

Omaisuus kärryissä – kulutettuna jo 16 kenkäparia

Kaksikon Euroopan matka sai alkunsa tammikuussa 2014. Vaikka miesten matka on saanut taakseen paljon tukijoita, menevät lahjoitukset hyväntekeväisyyskohteisiin. Apostolinkyydillä matkaavat miehet eivät itselleen rahaa tempauksellaan ansaitse. Matkan aikana he ovat täysin ihmisten hyväntahtoisuuden varassa. Yöpymispaikkoja ovat olleet muun muassa leirintäalueet ja paikallisseurakuntien järjestämät majoitukset. Siilinjärvellä kaksikko yöpyi seurakunnan järjestämissä majapaikoissa. Matkalla tarvittavat varusteet ovat mahtuneet kahteen kärryyn.

”Toisessa kärryssä on pääasiassa ruoka- ja hygieniatarvikkeita ja toisessa vaatteita ja majoitustarvikkeita. Voitaneen sanoa, että omaisuutemme on tällä hetkellä tässä.”, Franz von Bujor summaa.

Neljän matkavuoden aikana miehet ovat kuluttaneet 16 kenkäparia. Lisää on luvassa, sillä Suomesta matka suuntaa kohti Venäjää ja Baltiaa. Lähes viiden vuoden Euroopan taival päättyy joulukuussa, jolloin miehet palaavat takaisin kotimaahansa Saksaan nauttimaan joulusta.

”Jouluna lepäämme ja syömme hyvin lisäenergiaa tankaten. Ensi vuoden helmikuussa suuntaamme kohti Pohjois-Amerikkaa, jonka kierrämme, kuinkas muuten kuin apostolinkyydillä.”, Heiko Gärtner naurahtaa.

Mirka Karhunen
31.7.2018

Heiko Gärtnerin (vas) ja Franz von Bujorin tämänhetkinen omaisuus mahtuu kahteen kärryyn. Kuva: Mirka Karhunen

Diakoniatyöntekijän virka