Voimaksi viikkoon: Itsensä tutkiminen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Voimaksi viikkoon: Itsensä tutkiminen

Brasilialaisjalkapalloilija Neymaria syytettiin paljon filmaamisesta jalkapallon MM-kisojen aikaan. Monet jalkapalloa seuranneet katsojat raivostuivat brasilaisen helposta kaatuilusta MM-viheriöllä. Sosiaalinen media täyttyi Neymaria pilkkaavista viesteistä ja pilakuvista. Sittemmin supertähti myönsi julkisesti tekonsa. ”Minun sisälläni asuu vielä lapsi. Joskus hän lumoaa maailman ja joskus hän ärsyttää maailmaa”, Neymar lehtitietojen mukaan totesi.

Ihmisen puheet ja teot kulkevat usein omia polkujaan. Puhuminen on useimmiten helpompaa kuin tekeminen ja eläminen. Niinpä itsetutkiskelu on aina meille kaikille hyvästä. ”Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikä totuus ole meissä”, opettaa myös pyhän epistola (1. Joh. 1: 8). Näin meitä kehotetaan arvioimaan itseämme ja elämäntapaamme. Itseriittoisuus vääristää ihmisen todellisuudentajun. Kyky tarkastella itseään kriittisesti vie sekä etsimään armoa että estää monta tolkuttomuutta.

Jeesus ei edellyttänyt seuraajiltaan erehtymättömyyttä vaan armahtavaisuutta ja sydämen puhtautta. Hän moitti oman aikansa uskonnollista johtajistoa tekopyhyydestä, kovasydämisyydestä ja siitä, miten mahdottomaksi he tekivät ihmisille pääsyn taivasten valtakuntaan. Jeesus itse teki sen helpoksi. ”Seuraa minua”, hän sanoi.

Fariseusten ja lainopettajien kantamat viitan tupsut ja raamatunlausekotelot oli alun perin tarkoitettu muistuttamaan Jumalan rakastamisen käskystä. Oman kunnian halu oli kuitenkin tehnyt niistä leveilyn välineitä. Tupsut, kotelot tai messukasukat eivät sinänsä ole pahoja, mutta niiden väärä käyttö on.

Oikea itsensä tunteminen näkyy nöyryytenä tunnustaa virheensä. Kun ihminen joutuu Jumalan puhuteltavaksi ja setvimään omia tekosiaan, silloin mitataan, onko ihmisen sydän kovettunut vai ei. Itsensä tutkiminen ja halu oppia päivittäin ajattelemaan uudella tavalla ovat sitä maaperää, missä Jumalan armo, lämpö ja rakkaus pääsevät kukoistamaan.

Olli Kortelainen
kirkkoherra

13.8.2018

Kuva: Pixabay