Nuorisotyö imaisi kohtaamaan yksilöitä

Nuorisotyö imaisi kohtaamaan yksilöitä

Tänä keväänä Siilinjärven seurakunnan nuorisotyössä on nähty Saara Kauppinen – keväällä harjoittelijana ja kesällä nuorisotyöntekijänä. Nuorisotyön ytimenä Kauppinen korostaa läsnäoloa. ”Tärkeää on kohtaaminen, ei loppuun hiottu ohjelma.”

”Olen pelännyt, että en osaa olla nuorten kanssa”, Saara Kauppinen kertoo. Ammattiaan vaihtavana opiskelijana Kauppinen on tunnustellut suuntautumisvaihtoehtoja ja kokeillut myös diakoniatyötä, mutta se ei tuntunut omalta. Nuorisotyössä toivo tuntui olevan enemmän läsnä arjessa, mikä vaikutti sosionomin suuntautumisvalintaan. Ensi keväänä Kauppinen valmistuu sosionomiksi ja kirkon nuorisotyöntyönohjaajaksi. Oma epävarmuus nuorten kanssa työskentelemisestä on havahduttanut Kauppisen siihen, että kaikki nuorten kanssa työtä tekevät eivät voi olla samasta muotista.

Pari riparia ja neljä koululaisten kesäleiriä sekä kouluvuoden alun seiskaseikkailu ovat rytmittäneet Saara Kauppisen työtä kesänuorisotyöntekijänä Siilinjärven seurakunnassa.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Nuorisotyössä Kauppinen korostaa läsnäoloa ja perää nuorten kanssa työtä tekeviltä yksilön kohtaamista. ”Sille on tosi kova tarve. Jotkut aikuiset eivät oikeasti kohtaa nuoria koskaan. On kivaa -meiningillä voi ohittaa nuoren kokonaan. Harvemmin ne tärkeätkään kohtaamiset menevät syviksi mutta voivat silti olla käänteentekeviä. Toiston kautta kohtaamiset toki syvenevät.”

Kauppiselle on tärkeintä, että jokainen lapsi kohdataan. ”Tärkeää on kohtaaminen, ei loppuun hiottu ohjelma. Haluan välittää viestiä: Jumalalle sinä riität.” Kesä nuorisotyöntekijänä on opettanut Kauppiselle itselleenkin, että hän riittää aitona omana itsenään.

Nuoret ideoivat nuorille

Työparinsa kanssa Saara Kauppinen tekee opinnäytteensä Siilinjärven seurakunnassa. Toiminnallisen opinnäytetyön ideana on tuottaa nuorille toimintaa nuorten itsensä ideoimana. Tänä keväänä Kauppinen kutsui siilinjärveläisnuoria yhteen suunnittelemaan ja idearyhmä muotoutui tusinasta yhdeksäsluokkalaisesta. Lopputuloksena syntyi Noppis – kuuden teemaillan sarja 13–16-vuotiaille.

Toiminnan punaisena lankana on vahvistaa nuorten seurakuntalaisuutta. Jokainen Noppis-ilta on mahdollisimman pitkälle nuorten toiveiden mukainen. ”Työparini Helinän kanssa haastoin nuoria miettimään toiminnan kohderyhmää laajemmin kuin vain omista mielenkiinnonkohteista käsin. Mihin esimerkiksi oma luokkakaveri osallistuisi? Onko kaikkien todellakin helppo tulla mukaan? Onko sisältö kutsuvaa?”

”Suunnitteluporukan nuoret olivat täynnä ideoita ja osasivat fiksusti ottaa huomioon tilakysymyksiä ja rahakuvioita, vaikka tilat ja rahat saisi jättää työntekijän huoleksi.” Kauppisen mukaan nuoret olivat tyytyväisiä suunnitelmaansa, koska saivat itse vaikuttaa lopputulokseen. ”Kyllä nuorilla on ideoita ja heille kannattaa antaa vastuuta suunnittelusta lähtien.” Kauppinen arvelee, että monissa Suomen seurakunnissa tarvittaisiin lisää nuorten itsensä suunnittelemaa toimintaa, mikä edellyttää työntekijöiden roolin muutosta.

Syyskuussa alkavassa Noppiksessa on tarjolla liikuntaa, luontoseikkailua, leivontaa, levyraatia, elokuva sekä toiminnallinen Humppis, jossa alakoululaisille tuttu Donkkis-toimintailta on jalostettu yläkouluikäisten makuun. Hengen ja ruumiin ravintoakaan ei listattu iltojen ulkopuolelle.  Noppiksella halutaan paikata juuri tälle ikäryhmälle suunnatun avoimen viikkotoiminnan aukkoa. Noppiksessa ei kouluttauduta eikä kerätä merkkejä – siellä hengaillaan.

Sini-Marja Kuusipalo

21.8.2018