Adventti avautuu

Hyvää adventtia!

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Adventtina laskeudutaan kohti joulua, valmistaudutaan Jeesuksen syntymäjuhlaan. Kirkkovuosi alkaa 1. adventtisunnuntaista.

Tänä adventtina kirkkoherra Olli Kortelainen avaa adventtisunnuntaiden aiheita. Kirjoitukset julkaistaan kerran viikossa perjantaisin.

Uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Tänä vuonna sitä vietetään 2. joulukuuta. Yhteensä neljän adventtisunnuntain ketju johdattaa jouluun, Jeesuksen syntymäjuhlaan.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina juhlitaan Jerusalemiin ratsastavaa Jeesusta. Ihmisjoukko otti hänet vastaan huutaen Hoosiannaa. Sana hoosianna tarkoittaa auta, pelasta.

Jouluaaton jälkeen 1. adventtisunnuntai on toiseksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Silloin kirkoissa lauletaan saksalaisen G. J. Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä Hoosianna-hymni. Hoosianna on virsikirjassa virsi numero 1.

Ensimmäisenä adventtina on tapana sytyttää kynttilä, viimeisenä adventtina syttyy neljäs kynttilä. Kirkoissa liturginen väri on valkoinen, ilon väri.

Toinen adventtisunnuntai julistaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, ja neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan Neitsyt Mariaa.

Tervetuloa kirkkoon adventtiaikana, matkalle kohti joulua!

Kuninkaasi tulee kunniassa

"Miten Jeesuksen tulemiseen pitäisi suhtautua?" pohtii Olli Kortelainen 2. adventtisunnuntain aiheen äärellä. Lue lisää

Kuninkaasi tulee nöyränä

"Sana adventti tarkoittaa tulemista. Odotamme Kristuksen, Rauhanruhtinaan tulemista. Adventti kuvaa sitä pitkän pitkää odotusta, joka päättyi ensimmäisenä jouluna Jeesuksen syntymään. Samalla adventti muistuttaa Kristuksen toisesta tulemisesta aikojen lopulla", kirjoittaa Olli Kortelainen 1. adventtisunnuntain aiheesta. Lue lisää