1. adventtisunnuntai

Kuninkaasi tulee nöyränä

Kuva: Unsplash

Sana adventti tarkoittaa tulemista. Odotamme Kristuksen, Rauhanruhtinaan tulemista. Adventti kuvaa sitä pitkän pitkää odotusta, joka päättyi ensimmäisenä jouluna Jeesuksen syntymään. Samalla adventti muistuttaa Kristuksen toisesta tulemisesta aikojen lopulla.

Odotamme Vapahtajamme syntymäjuhlaa. Nimitys Vapahtaja viittaa aina ristin ja ylösnousemuksen pääsiäiseen. Joulua ei siis ole ilman pääsiäistä, eikä pääsiäistä ilman joulua. Kristuksen täytyi syntyä ihmiseksi meidän pelastuksemme tähden.

Pääsiäinen on kirkkovuoden ja uskonelämän keskus. Adventti omalla tavallaan korostaa sitä. Ensimmäisen adventin evankeliumihan kertoo palmusunnuntain tapahtumista, Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemin pääsiäisjuhlille.

Jeesus istuutui aasin selkään. Ihmisiä oli hyvin paljon, ja he levittivät vaatteitaan tielle, toiset katkoivat puista oksia ja levittivät tielle niitä. Ja ihmisjoukko, joka kulki hänen edellään ja perässään, huusi:
- Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!
(Matt. 21:7-9)

Heprean sana hoosianna tarkoittaa ”auta” tai ”pelasta”. Kääntyminen toisen puoleen, avun pyytäminen ja antaminen ovat suurenmoisia asioita. Ne voivat aloittaa aivan uuden vaiheen aviopuolisoiden, lasten ja vanhempien, naapurien ja työtoverien välillä. Jos ihmisten välinen avunpyyntö ja avun antaminen ovat hienoja asioita, niin mikä merkitys onkaan Vapahtajalle osoitetulla avunpyynnöllä? Jeesus on auttaja ja pelastaja, jolle osoitetut avunpyynnöt eivät tyhjänä palaa.

Joulun odotuksen sanoma on se, että oman avunpyyntöhuutonsa saa esittää ihan vapaasti, täydestä sydämestä. Oli se sitten mitä tahansa. Jokainen kirkkoon tuleva saa tulla mukaan hoosiannaa huutavien ihmisten kulkueeseen. Siinä on tilaa jokaiselle, joka kaipaa kokemusta hyväksynnästä, oikeudesta kuulua joukkoon ja saada tulla kuulluksi. Kaikki sydämessä oleva on lupa huutaa lempeälle ratsastajalle ja luottaa siihen, että Hän kuulee.

Olli Kortelainen

Lue lisää 1. adventin sisällöstä.