2. adventtisunnuntai
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuninkaasi tulee kunniassa

Kuva: Unsplash

”Jeesus tulee, oletko valmis?” Muistan, että tätä kysymystä viljeltiin usein teologian opiskelijoiden kesken nuoruudessani. Tällainen tarra oli myös teologisen tiedekunnan miesten vessan seinällä, ja sen alapuolelle oli joku jo tussilla kirjoittanut ”gradua vaille”.

Hieraisin silmiäni, kun näin samanlaisia julisteita täällä Siilinjärvellä viime kesänä. Muistan, miten kysymys silloin aikanaan herätti ahdistusta ja tuohtumusta nuoressa mielessä. Nyt häivähti nostalgia: viesti suoraan nuoruudesta. Se myös puhutteli. Nyt kuulen kysymyksessä ennemminkin lupausta tulevasta hyvästä kuin uhkaa tai pelotetta.

Miten Jeesuksen tulemiseen pitäisi suhtautua? Nuorena toivoin, ettei hän tulisi ainakaan kovin pian, että ennättäisin elää ensin. Ja miten minun kävisi, joutuisinko vuohien vai lampaiden puolelle? Se on turhan usein näkökulma uskosta: keskiössä olen minä, minun kelpaavuuteni ja jumalasuhteeni.

Asia voidaan kääntää myös Jumala-lähtöiseksi. Sen sijaan, että puhuisimme ihmisen jumalasuhteesta, voitaisiin myös puhua Jumalan ihmissuhteesta. Tästä näkökulmasta Jeesuksen tuleminen on käsittämättömän mahtava juttu, koko maailman, sen historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden polttopiste.

Ihminen ei voi tulla Jumalaksi, joten Jumala tuli ihmiseksi. Jeesuksen syntymä maan päälle oli hyvin vaatimaton tapahtuma: ennen aikojaan raskaaksi tullut tyttö ja hänen hyväuskoinen miehensä, avuton lapsi, jonka henkeä uhataan, kodittomuutta ja pakolaisuutta. Näin karusti Jumalan tuli maailmaan. Se oli Jumalan huikea suunnitelma ihmiskunnan pelastamiseksi.

Jeesuksen toisen tulemisen luvataan olevan näyttävä tapahtuma, joka ei jää huomaamatta keneltäkään. En osaa vieläkään kuvitella, millainen se olisi. Profeetta Hoosean mukaan se on tällainen:

- Sinä päivänä minä luon rauhan:
Villieläimet, taivaan linnut, maan matelijat
eivät enää tuota vaaraa.
Minä särjen jousen ja miekan,
niin ettei sotia enää käydä.
Minä annan kansani asua turvassa. 
(Hoos. 2:20)

 

Olli Kortelainen


Lue lisää 2. adventin sisällöstä.