Luentosarjan ohjelma

Piällysmies Pietari: Miten tuuliviiristä kasvoi alkukirkon kallio?

Luento- ja keskustelusarja Ensimmäisestä Pietarin kirjeestä 14.1.11.2. Aihetta avaavat pastori Teemu Voutilainen, Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat ja Siilinjärven seurakunnan papit.

Luennot klo 18.30–20 (tarjoilu klo 18.15) Siilinjärven seurakuntatalon Päätysalissa, Haarahongantie 4.

Kuva: Unsplash

Kuka Pietari oli ja mitä hänestä tiedetään?

Ma 14.1. klo 18.30
Pietari sai jo Jeesuksen eläessä johtavan roolin apostolien joukossa. Hänelle Jeesus ilmestyi ensimmäiseksi ylösnousemuksensa jälkeen. Aluksi Pietari toimi Jerusalemin alkuseurakunnassa ja lähti sitten lähetystyöhön. Hän sopi kollegansa Paavalin kanssa työnjaosta. Pietari puhuisi juutalaisille, Paavali muille kansoille. Vanhan tradition mukaan Pietari kärsi marttyyrikuoleman Roomassa keisari Neron vainojen aikaan. Pastori Teemu Voutilainen piirtää kuvan apostoli Pietarista. Millainen mies hän oikein oli? Mitä me tiedämme Ensimmäisen Pietarin kirjeen synnystä? Kuka sen on kirjoittanut?

Ensimmäiset kristityt olivat sydämellisiä ateisteja

Ma 21.1. klo 18.30
Ensimmäiset kristittyjä kutsuttiin jumalankieltäjiksi, koska he eivät palvelleet perinteisiä jumalia. Heidän tapansakin poikkeisivat totutusta. Siksi kristityistä puhuttiin pahaa. Ensimmäinen Pietarin kirje neuvoo, että pahaan ei tule vastata samalla mitalla. Kristittyjen tulee osata kertoa, mihin he uskovat. Sanojakin tärkeämpää on näyttää omalla elämällä, mitä usko merkitsee. Teologian opiskelija Tero Piippo tarkastelee Pietarin kirjeen opetusta siitä, miten kristittyjen tulee toimia silloin kun heitä vastustetaan.

Mitä Kristityt sitten kertovat Jeesuksesta? Ensimmäinen Pietarin kirje kertoo syvällisesti Jeesuksen pelastustyöstä. Jeesus on lunastanut ihmiset vapaaksi ristinkuolemallaan. Sen ansiosta kristityt ovat uudestisyntyneet. Teologian opiskelija Mikko Haltsonen esittelee kirjeen opetusta Jeesuksen pelastustyöstä.

Illan aiheen löydät Raamatusta: 1. Piet. 3:8–17.

Saatana, lauma ja johtajat

Ma 28.1. klo 18.30

Saatana! Tässä kristittyjen vihollinen numero yksi. Myös seurakunnan johtajien on hyvä muistaa se. Jos he paimentavat seurakuntaa uskollisesti, tuo ärjyvä leijona ei saa sitä hampaisiinsa. Teologian opiskelija Reetta Pirskanen esittelee Pietarin kirjeen ohjeita seurakunnan johtajille. Pietari varoittaa vallan kihahtamisesta päähän: Älkää herroina hallitko niitä, jotka ovat tulleet teidän osaksenne. Kristillisessä vallankäytössä leimaa nöyryys: oikea johtaja palvelee toisia.

Kristityn ei ole hyvä jäädä yksin. Seurakunta haluaa kantaa häntä uskollaan ja rakkaudellaan. Ensimmäinen Pietarin kirje kutsuu seurakuntaa hengelliseksi rakennukseksi. Sen jäsenet ovat eläviä kiviä. Kulmakivenä on itse Kristus, hän joka pitää kaiken koossa. Teologian opiskelija Jutta Ratilainen tarkastelee Pietarin kirjeen seurakuntaopetusta.

Illan aiheen löydät Raamatusta: 1. Piet. 5:1–9.

Naiset, miehet ja kunnon kansalaiset

Ma 4.2. klo 18.30
Parisuhdeohjeet ovat aina kelvanneet kristityille. Tosin ohjeet ovat olleet erilaisia eri aikoina. Pastori Sanna Marin esittelee Ensimmäisen Pietarin kirjeen parisuhdeopetusta. Mitä tulisi ajatella ohjeesta, jonka mukaan vaimojen tulee olla kuuliaisia miehilleen? Miten se sopii nykyaikaan, jossa ajattelumme on tasa-arvoisempaa? Entä mitä ajatella siitä Pietarin väitteestä, että nainen on ”heikompi osapuoli”? Pitääkö tämä paikkansa?

Kunnon kansalainen noudattaa yhteiskunnan lakeja ja tekee työnsä tunnollisesti. Kristittyjen tulee tukea rauhallista järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Pietarin kirjeen lukijoiden joukossa oli paljon orjia. Pietari neuvoi heitä olemaan isännilleen kuuliaisia, myös niille, jotka kohtelevat orjiaan huonosti. Hyväksyikö Pietari orjuuden? Teologian opiskelija Joonas Rantala vastaa näihin kysymyksiin.

Illan aiheen löydät Raamatusta: 1. Piet. 2:13–25.

Voiko kärsimyksissä iloita?

Ma 11.2. klo 18.30
Kärsimys voi olla joskus Jumalan tahto, opettaa Pietari kirjeessään. Mitä tästä ajatella? Onko asia todella näin? Kaiken kukkuraksi Pietari neuvoo iloitsemaan kärsimyksissä. Pastori Matti Hoffrén pohtii kärsimyksen ongelmaa Ensimmäisen Pietarin kirjeen valossa.

Mitä Pietarille itselleen lopulta tapahtui? Miten hänen kuolemansa liittyy Oulun piispan hiippaan? Kirkkoherra Olli Kortelainen esittelee Pietarin kuolemasta kertovaa varhaista traditiota.

Illan aiheen löydät Raamatusta: 1. Piet. 4:12–19.

Lue Raamattua