Suuri kastepäivä

Kastepäivänä kaikki on valmistettu

Onko kaste elämän alun juhlava perinne, turva tai lapselle viesti siitä, mihin hän kuuluu? Vai turha rituaali tai asia, jonka lapsi päättäköön aikanaan itse? Siilinjärven seurakunnassa vietetään helmikuussa Suurta kastepäivää, jolloin kasteelle voi tuoda kastamatta jääneen lapsen.

”Haluamme nostaa yleiseen keskusteluun kasteen merkityksen. Lapsille, joita ei ole kastettu, haluamme tarjota mahdollisuuden kastejuhlaan, jossa kaikki on perheelle valmiina tarjoiluja myöten”, kertoo kastepäivän pappi Leena Laurinkari.

Päivä on tarkoitettu alle 14-vuotialle. ”Tätä mahdollisuutta voi tarvita perhe, jossa lapsi on ollut sairaana silloin, kun kaste on tavallisesti ajankohtainen. Vanhemmat ovat voineet olla perheenjäsenen synnyttyä liian väsyneitä järjestämään juhlaa. Joskus kasteen merkitys on niin vieras, että vanhemmat eivät järjestä juhlaa”, Laurinkari kuvailee.

Aiemmin Siilinjärvellä on järjestetty kastekutsuja vuoden kuluttua lapsen kasteesta. ”Olemme unelmoineet kastepäivästä. Niitä on järjestetty pääkaupunkiseudulla ja Tampereella 2010-luvun alusta alkaen”, pastori Laurinkari sanoo.

”Lapsella on oikeus oppia tietämään, että hän on Jumalalle rakas”, pappi Leena Laurinkari muistuttaa.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Jumalan perheenjäsenen juhla vai nimeämistä?

Kasteen ja muiden kirkollisten toimitusten ytimessä on Jumalan halu siunata ihmistä. ”Luoja haluaa osoittaa rakkauttaan luodulle jo elämän alusta alkaen. Jokainen on kutsuttu kasvamaan Jumalan rakkauden ympäröimänä. Lapsella on oikeus oppia tietämään, että hän on Jumalalle rakas”, Leena Laurinkari muistuttaa.

Suuri kastepäivä on suunnattu nimenomaan lapsille. ”Luterilaisen opin mukaan kasteessa Jumala kutsuu jokaisen omakseen. Jeesus käski tuomaan lapsia luokseen, ja siksi kirkossamme vanhemmat tuovat lapsensa kasteelle”, kirkkoherra Olli Kortelainen selittää.

Siilinjärvellä kastetaan yhä yli 85 % syntyneistä lapsista, mutta koko kirkossa enää alle 70 % ja suunta on laskeva. ”Järjestämällä kastepäivän haluamme toimia ennakoiden ja iloiten hyvästä tilanteesta”, Leena Laurinkari sanoo.

Kastamattomuutta on perusteltu sillä, että lapsi saa itse päättää kirkkoon kuulumisesta. Laurinkarin mukaan kastetta jarruttavat myös kummien puute ja oman uskon kysymykset. ”Halutaan uskoa omalla tavalla ja olla sitoutumatta kirkkoon. Joillekin rituaali tuntuu merkityksettömältä, vaikka samalla nimiäisten rituaaliin halutaan kasteen elementtejä.”

Moni mieltää kasteen nimenantojuhlaksi. ”Vanhan nimilain mukaan nimi piti antaa kahden kuukauden kuluessa kasteesta, vuoden 2019 alusta alkaen kolmen kuukauden kuluessa. Uuden lain myötä nimen voi ilmoittaa maistraattiin netissä. Tällä voi olla negatiivista vaikutusta kasteiden määrään”, kirkkoherra Kortelainen sanoo.

20.12.2018
Sini-Marja Kuusipalo

Suuri kastepäivä Siilinjärvellä 23.2.

Onko lapsesi jäänyt kastamatta? Tahtoisitko liittää hänet Jumalan perheväkeen? Lauantaina 23.2. klo 15 Siilinjärven seurakunnassa vietetään yhteisöllistä ja juhlallista kastetapahtumaa, jossa ihan kaikki on tehty valmiiksi kakkukahveista kirkon koristeluun. Päivä on suunnattu alle 14-vuotialle lapsille ja varhaisnuorille, joita ei ole kastettu.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset viimeistään ma 4.2.2019
pastori Leena Laurinkarille **@** tai kirkkoherranvirastoon 017 288 4600.

Kasteelle aikuisena?

Aikuisena kastetaan henkilö, jota ei ole aiemmin kastettu ja joka haluaa liittyä kirkon jäseneksi. Jos joku siirtyy luterilaisen kirkon jäseneksi toisesta kirkosta, häntä ei kasteta uudelleen.

Myös rippikoulun yhteydessä voi tulla kasteelle. Konfirmointi on mahdollinen vasta kasteen jälkeen. Useimmiten nuorten kasteet toimitetaan rippikoulun päätteeksi, koska kaste on edellytys konfirmaatioon osallistumiselle. Aikuiskaste edellyttää aikuisrippikoulun käymistä.

Suuri kastepäivä 23.2.2019 on tarkoitettu alle 14-vuotiaille lapsille, joita ei ole vielä kastettu.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook