Kasteen lahja

Kasteen lahja

Johannes Kastaja kutsui ihmisiä Jordanin rannalle, keskelle erämaata. Lännessä siinsi luvattu maa. Virran vedessä kastettiin heitä, jotka eivät tyytyneet vallitsevaan tilaan, vaan joilla oli sisällään kaipaus johonkin suurempaan ja aidompaan. Heissä eli kaipaus ja samalla pelko Jumalan uudesta tulevaisuudesta.

Tuossa vahvasti latautuneessa ja symbolisesti merkittävässä paikassa Johannes myös saarnasi ihmisjoukoille. Hänellä oli unelmansa ja hän oli kärsimätön. Hänellä oli Jumalan antama näky, joka hänen piti julistaa kaikella voimalla kaikelle kansalle, joka vielä vaelsi pimeydessä.

Silloinen ihmisten elämänmuoto oli Johanneksen mielestä tuhoon tuomittu. Hän uskoi, että tulossa on uusi tuho, kuin vedenpaisumus tai lopun ajan tulimyrsky. Katastrofissa ihmiset seulottaisiin uudelleen. Kyse ei ollut yksinomaan pahoista ihmisistä, jotka joutuisivat tuhoon, sillä Johanneksen mukaan sellaisia olivat kaikki. Kyse oli ihmisen pahuudesta, joka viskattaisiin ilmaan ja tehtäisiin nähtäväksi. Synnit nimettäisiin synniksi, pahuus pahuudeksi. Pahuuden hän halusi polttaa, jotta syntyisi uusi ihmiskunta. Jordanin vedessä ihmiset pestäisiin uudeksi luvatun maan kansaksi.

Johanneksen oppilaan Jeesuksen julistus kehittyi myöhemmin toiseen suuntaan. Jeesus näytti omassa kasteessaan, että ihminen saa tulla Jumalan eteen omana itsenään. Ihmisen ei tarvitse piiloutua Jumalalta, vaan hän voi tulla Jumalan luo kuin hyvän isän eteen. Silloin taivaat avautuvat ja Jumala sanoo: ”Sinä olet minulle rakas, sinuun minä olen mieltynyt.”

Näin Jumala sanoo jokaiselle kasteen yhteydessä. Se on kasteen lahja. Tämä on luterilaisen kirkkomme näky: kaikki kastetut ovat Kristuksen omia. Siksi pienet lapsetkin tuodaan kasteelle. Kasteen armo ulottuu vielä kuolemankin yli. Valitettavasti on totta, että monet ovat tästä uskosta vieraantuneet. Silti heidätkin on liitetty Hänen yhteyteensä lujaan liittoon, jota Jumala ei koskaan sano irti.

Olli Kortelainen

Hartauskirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 13.1.2019.