Yhteisvastuu 2019

Yhteisvastuulla tuetaan koulutusta

Kuva: Katja Tähjä

Lahjoita osana Siilinjärven seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen.

Yhteisvastuukeräystä kerätään helmi-huhtikuun ajan myös Siilinjärvellä. Tänä vuonna keräyksellä tuetaan lasten ja nuorten koulutusta, jotta eriarvoisuus vähenisi ja yhteiskunta kehittyisi niin meillä kuin maailmalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen tv-puheessaan 3.2.2019. Lue presidentti Niinistön puhe tai katso se Yle Areenassa.

Kerääjiä tarvitaan

Siilinjärvellä keräys näkyy vapaaehtoisten Yhteisvastuu-kerääjien lähtiessä liikkeelle kotioville ja kauppaliikkeiden tuntumaan. Myös nuoret seurakuntalaiset osallistuvat keräykseen omilla keräystempauksillaan niin kirkonkylällä kuin Vuorelan-Toivalan seudulla. Kerääjän tunnistaa keräyslistasta tai lippaasta.

Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi Yhteisvastuukerääjäksi verkossa tai ottamalla yhteyttä seurakuntamme diakoniatyöntekijöihin. Kerätä voi tietyllä asuinalueella tai voit ilmoittautua kerääjäksi valittuihin keräyspäiviin, jotka toteutetaan paikallisissa S-marketeissa perjantaina ja lauantaina viikoilla 6–8 (Vuorela) ja viikoilla 9–11 (Siilinjärvi).

Jotta ammatista tulisi totta

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa.

Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa, ja vähävaraisten lapsiperheiden asema on heikentynyt esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkausten ja jäädytysten vuoksi. Monen nuoren kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.

Yhteisvastuun keräystuotolla tuetaan Suomessa vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Rahaston avustuksilla tuetaan taloudellisesti eri syistä vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Seurakunnissa keräysvaroilla pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen.

Koulutus antaa tulevaisuuden

Ulkomailla katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille. Yhteisvastuuvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduilla koulutetaan päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat koulunkäyntiä, kun perheet joutuvat muuttamaan veden ja tuoreen laidunmaan perässä.

Lahjoita Yhteisvastuuseen

Jos haluat lahjoittaa Yhteisvastuusteen Siilinjärven seurakunnan kautta, pääset tekemään lahjoituksen kätevästi verkossa.

Voit myös käyttää seuraavia maksutietoja:
saaja Siilinjärven ev.lut. seurakunta
tilinumero FI49 5608 8820 0292 03
viesti Lahjoitus Yhteisvastuuseen

Keräyslupa RA/2017/785, voimassa 1.9.2017–31.8.2019, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 18.8.2017.

Yhteisvastuukeräys pähkinänkuoressa

Yhteisvastuukeräys on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Keräyksen tuotosta 60 % ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Yhteisvastuukeräystä toteuttaa noin 40 000 vapaaehtoista kerääjää ja talkoolaista ympäri Suomen, ja siihen osallistuvat kaikki evankelisluterilaiset seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti, ja vuonna 2019 keräyksen esimies on Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

Keräys käynnistyy 3.2.2019. Aktiivisin keräyskausi ajoittuu helmi-huhtikuulle. Keräyslupa on voimassa koko vuoden ajan.

Yhteisvastuu somessa

Jaa Yhteisvastuu-aiheiset kuvat ja videot tunnisteilla #yhteisvastuu ja #tyhmävaiköyhä.

Lisätietoja valtakunnallisesta Yhteisvastuukeräyksestä: