Apua ja auttamisen halua

Apua ja auttamisen halua

Siilinjärven seurakunnan diakoniatyöntekijä Kirsi Launonen siunataan virkaansa helmikuun 3. päivän messussa, Yhteisvastuukeräyksen avauspäivänä. Uuden vuoden kynnyksellä diakoni saakin olla uuden edessä, sillä hän on juuri aloittanut myös vapaaehtoistyön koordinoinnin lähetyssihteerin jalanjäljissä.

”Vapaaehtoistyö on nyt kova sana kaikkialla, niin järjestöissä kuin kunnissakin. Meillä seurakunnassa on siitä jo vuosikymmenten perinteet. Vapaaehtoistyö on yksi tapa olla seurakuntalainen”, Kirsi Launonen sanoo.

Paikallisen vapaaehtoistoiminnan nostamiseksi Siilinjärven seurakunta on solminut uusia yhteyksiä mm. Siilinjärven kuntaan. Seurakunnassa taas aloitetaan vapaaehtoisten kuukausittaiset aamukahvit helmikuun alussa. Kahveilla niin työnantaja ja -tekijä kuin uudet ja vanhat vapaaehtoiset voivat kohdata.

Diakoniatyöntekijän perustyötä on kuitenkin kirkollinen auttamistyö erilaisen hädän keskellä. ”Ihmisten elämäntilanteiden ja taloudellisten tilanteiden selvittelemistä, kotikäyntejä, keskusteluapua”, Launonen selittää. ”Joskus nämä kaksi voi yhdistää, kun diakoniatyön asiakas innostuu seurakunnan vapaaehtoistehtäviin.”Launosella onkin koko ajan tuntosarvet herkkänä uusien vapaaehtoisten löytämiseksi ja siten seurakuntalaisuuden tukemiseksi.

Diakoniatyöntekijä Kirsi Launosen työnä on auttaa ihmisiä elämän palasten yhteensovittamisessa hädän ja kriisien keskellä. Vapaaehtoistyön koordinaattorina Launonen yhdistää tekijöitä ja tehtäviä. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

”Diakoniatyössä meillä on paljon vapaaehtoisia lähimmäispalvelijoita. Miesten ryhmä Aikamiehiä taas kysytään EU-ruokajakoon, eli miesporukan kokoontumisesta seurakuntalaiset ovat ruvenneet vapaaehtoistehtäviin”, Launonen avaa diakonian ja vapaaehtoistyön yhteyksiä.

Aina kannattaa puhua

Vapaaehtoistyön lisäksi Kirsi Launosen vastuulla on kehittää seurakunnan mielenterveystyötä. Työn runkona on hyvä ja syvä yhteistyö paikalliseen potilasjärjestöön Virkistykseen ja palveluyksikköihin. ”Yhteistyötä jatketaan vierailuin, retkin ja juhlin. Samalla laajennamme verkostoja Pohjois-Savon alueen järjestöihin.”

Launonen muistuttaa, että jokaisen täytyy hoitaa mielenterveyttään. Seurakunnassa uupumuksen ja jaksamisen kysymyksissä voi tulla diakoniatyöntekijän, papin tai nuorisotyöntekijän juttusille. ”Hautausmaan työntekijöillekin voi mieltä purkaa. Kuka tahansa voi kuunnella.”

Diakoniatyöntekijän juttusille harva kuitenkaan tulee pelkästään uupumuksen takia, vaan yleensä ovi käy taloushuolten johdosta. ”Jotkut ovat antaneet ongelmien kasvaa niin isoiksi, että keskusteluapumme ei enää riitä, mutta voimme ohjata eteenpäin. Toiset tulevat yksittäisen ongelman johdosta, ja silloin asiat ovat yksinkertaisemmin ratkaistavissa”, Launonen kuvailee.

Diakonia-avun kärki on keskustelussa ja kohtaamisessa, vaikka taloudellistakin apua saa. ”Jos jokin asia askarruttaa tai ahdistaa eikä jätä rauhaan, aina voi tulla kysymään diakoniatyöntekijöiltä apua. Tehtävämme on selkeyttää ajatuksia ja ohjata eteenpäin. Soitetaan vaikka yhdessä sosiaalityöntekijälle, velkaneuvojalle tai oikeusaputoimistoon. Palvelumme on täysin maksutonta. Eikä asiakkaan tarvitse kuulua kirkkoon.”

Siilinjärvellä suurin osa diakoniatyön asiakkaista on yksin asuvia ja pikkulapsiperheitä. Tapaamisaika diakoniatyöntekijän kanssa järjestyy yleensä viikon kuluessa.

25.1.2019
Sini-Marja Kuusipalo

Kirsi Launonen on työskennellyt diakoniatyöntekijän sijaisena Siilinjärvellä kaksi ja puoli vuotta vuodesta 2016. Launonen valittiin diakonian virkaan syksyllä 2018.

Tule siunaamaan Kirsi työhön Siilinjärven kirkossa 3.2.2019 messussa klo 10. Messussa saarnaa diakoniatyön pappina aloittava seurakuntapastori Pauli Soranta.

Ota yhteys diakoniatyöntekijöihin.