1. paastonajan sunnuntai
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Paasto ja kiusaukset

Loma-aikoina moni pakkaa reppunsa ja lähtee hakemaan vastapainoa arkeensa luonnon helmasta. Erämaavaellus edellyttää usein omavaraisuutta. Kaikki, varusteet ja ruoka, on kannettava mukana.

Monille välttää pikainen pussiruoka, joku toinen on tehnyt eväänsä itse. Yhä harvemmassa ovat ne, jotka käyttävät hyväkseen ympäröivän luonnon usein runsaita antimia. Vaelluksen viehätys lienee siinä, että huomaa tulevansa toimeen sen varassa, minkä jaksaa itse kantaa.

Alkanut paastonaika on meille mahdollisuus inventoida varusteitamme. Mikä on turhaa? Tulisinko toimeen vähemmällä? Eikä tämä koske vain tavaroita, vaan usein myös asioiden paljous peittää näköalat. Eräretkeily on meille yleensä vapaa-aikaa, ja vapaaehtoista on paastokin.

Kasteensa jälkeen Jeesuskin päätyi autiomaahan paastoamaan.

Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. (Matt. 4:12)

Kuivuus, nälkä ja jano kalvoivat. Tuuli toi hiekkaa silmiin ja Saatana kiusasi. Enkelit pitivät kuitenkin huolta.

Paastosta nousee välittömästi mieleen ruoka. Viime aikoina on kohuttu paljon erilaisista ruokavalioista. Niihin kaikkiin sisältyy ruoista kieltäytymistä. Hengellinen paasto on paljon vanhempaa perua. Itsensä tutkiskeleminen ja oman tilansa tarkkailu jaksottuvat etenkin suuriin kristillisiin juhliin.

Hengellinen paasto on valmistautumista. Jeesus paastosi neljäkymmentä päivää autiomaassa, koska hän valmistautui aloittamaan oman toimintansa. Siellä häntä koeteltiin, mutta myös palveltiin. Hänen valmistautumisensa ei siis ollut helppoa, vaikka apu olikin lähellä.

Miten me valmistaudumme Jeesuksen ylösnousemuksen juhlaan? Voisimmeko paastota paitsi keventämällä ruokavaliota, myös pysähtymällä, kuuntelemalla tai suorittamalla vähemmän? Pysähtyä voi kääntymällä Jumalan puoleen. Lähimmäiset voi huomioida, jos vain kuuntelee heitä paremmin. Kiusausten tullen apukin on lähellä.

8.3.2019
Olli Kortelainen

Kuva: Unsplash