2. paastonajan sunnuntai
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Rukous, usko ja täyskäännös

Jeesus taisteli pimeyden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita. Tähän toimintaan liittyivät rukous ja usko. Sen vuoksi toista paastonajan sunnuntaita on sanottu uskon ja rukouksen sunnuntaiksi.

Päivän evankeliumissa (Matt. 15:21–28) Jeesus on opetuslapsineen lähtenyt pakanoiden alueelle, Välimeren rannalle, lomailemaan. Vastaan tulee ei-juutalainen, foinikialainen nainen, jonka lapsi on sairas. Nainen on kuullut, että Jeesus on parantaja, terapeutti. Niinpä hän pyytää Jeesusta parantamaan lapsensa. Jeesus suhtautuu nuivasti vierasmaalaisen pyyntöön. Mutta äiti ei anna periksi. Sanailun lopuksi Jeesus suostuu. Äidin hellittämätön usko Daavidin Poikaan pelasti lapsen hengen. Usko on elämän ja kuoleman kysymys. Äidin sanat ”Armahda minua!” ovat jokaisen Jumalan puoleen kääntyjän rukous ja pyyntö.

Näin paastonajan alkupuolella aiheina ovat katumus, mielenmuutos ja taistelu pimeyden valtoja vastaan. ”Armahda minua!” on katujan huudahdus. Paastonaikaan kuuluu, että kadumme syntejämme ja kiintymistämme tähän maailmaan sekä haluamme palata täyttämään Jumalan tahdon.

Katumus merkitsee seemiläisissä kielissä ”palaamista”, siis täyskäännöstä ja paluuta Jumalan luo. Messussa katumusluonnetta ilmentää myös se, että Kunnia ja kiitosvirsi Pyhälle kolminaisuudelle jätetään pois. Evankeliumin yhteydessä halleluja vaihtuu psalmilauseeksi.

Kanaanilaisen äidin rakkaus lapseensa sai Jeesuksen heltymään ja auttamaan ei-juutalaista, vaikka Jeesus oli jyrkkänä sanoessaan: ”Ei minua ole lähetetty muiden kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten” (Matt. 15:24). ”Rakkaus turmelee järjestyksen”, sanoo juutalainen sananlasku. Tässä ulkomaalaisen kohtaamisessa Jeesus rikkoi pelastushistoriallisen järjestyksen, jossa juutalaisilla oli etusija.

Kertomuksen valossa voimme miettiä: Onko minun lähipiirissäni joku, jolle voisin olla avuksi vaikka muulloin menen hänen ohitseen? Ja mitä tämä paastonaika antaa minulle rukoustaistelussani esimerkiksi perheenjäsenteni puolesta?

15.3.2019
Matti Hoffrén

Kuva: Unsplash