Paluumuuttaja kutsuu tekemään messusta kodin

Paluumuuttaja kutsuu tekemään messusta kodin

Siilinjärven Kuuslahdessa kasvanut Teemu Voutilainen palasi kotikuntaansa pappina. Ristiäisten, häiden ja hautajaisten lomassa hän keskittyy jumalanpalvelusten kehittämiseen, jotta sunnuntaiaamuisin kirkosta löytäisi oman paikkansa niin vanha kuin nuori.

Äiti seurakunnan töissä, kodin kristillinen kasvatus, nuoruus seurakuntanuorissa, veljestä teologian opiskelija… ”Parikymppisenä kiinnostuin seurakuntapapin työstä ja lähdin kouluttautumaan teologiseen”, Teemu Voutilainen kertoo. Hän on siilinjärveläinen paluumuuttaja, joka asetetaan Siilinjärven seurakunnan kappalaiseksi maaliskuun lopussa.

Viime syyskuusta alkaen Teemu Voutilainen on tehnyt papin työtä lapsuusmaisemissaan. Pappi Voutilaisen tie Siilinjärvelle kulki Kangasalan, Janakkalan ja Kuopion Puijon seurakuntien kautta. Repussa on perhejuhlien ja kirkonmenojen lisäksi kokemusta seurakuntaelämästä nuorten, opiskelijoiden, aikuisten ja seurakunnan vapaaehtoisten kanssa.

Alttari kivennokkaan ja vastuuta yhdessä

Siilinjärvellä Voutilainen kehittää seurakunnan jumalanpalveluksia. ”Edellisessä työpaikassani sain eväitä yhteistyöhön seurakuntalaisten kanssa, kun kirkkotilasta jouduttiin luopumaan ja jumalanpalveluksille piti etsiä uusia muotoja yhdessä.” Kun pyhäköstä luovuttiin, opittiin rakentamaan alttari kivennokkaan ja löytämään pyhälle paikka leirikeskuksesta ja laavulta. Kriisi pakotti uudistumaan. Muutoksessa syntyi sellaista, mitä ei ennen osattu nähdä.

”Kaikki piti rakentaa todellakin yhdessä, puitteita myöten. Seurakuntalaiset olivat vastuussa aktiivisesti. Kun rakenteet muuttuvat, jumalanpalvelus muovautuu enemmän seurakuntalaisten näköiseksi.”

”Jospa saisi sen saman yhdessä tekemisen tavan myös vauhtiin täällä. Tila ja yhdessä tekeminen eivät sulje toisiaan pois”, Voutilainen haaveilee.

Siilinjärven seurakunnassa pyhäköt pysyvät jumalanpalveluspaikkoina, mutta palveluksen sisältöön ja muotoon etsitään muutosta. Voutilaisen mukaan tarvitaan tapojen uudelleen järjestämistä niin seurakunnan työntekijöiden kuin seurakuntalaisten mielissä.

Pappi Teemu Voutilainen asetetaan Siilinjärven seurakunnan kappalaiseksi 24.3.2019 jumalanpalveluksessa.
Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Kaikille todellakin paikkoja on

Kaksi askelta on jo suunnitteilla: Kesästä alkaen jumalanpalveluksiin varataan enemmän pappeja kohtaamaan kirkossa kävijöitä. Syksyllä käynnistetään jumalanpalvelusfoorumi, jossa seurakuntalaiset pääsevät vaikuttamaan sunnuntaiaamun jumalanpalveluksen rakentamisen. ”Että jumalanpalveluksessa kuuluisi eri-ikäisten seurakuntalaisten ääni ja että seurakuntalainen voisi löytää matalan kynnyksen palvelutehtäviä juuri omilla lahjoillaan.”

Messun omaksi kokeminen syntyy Voutilaisen mukaan pienistä jutuista: kellojen soitosta, tutusta virrestä, tekstin lukemisesta. Ja siitä, että toteutusvaihtoehtoja on useita. Tehtäviä ei olisi vain tunnin messun aikana vaan myös ennen sitä ja sen jälkeen. Mitä jos joka kerta kirkkoon tullessa joku tervehtisi ovella? Entä jos joka sunnuntai saisi rupatella toisten kanssa kirkkokahveilla?

”Hoidetaan ensin vaikka kirkkokahvit kuntoon”, Voutilainen sanoo ja etsii lisää vapaaehtoisia kahvinkeittäjiä huolehtimaan asiasta.

Joukkoon kulumisessa on kyse myös samastumiskohteista. "Jos esimerkiksi lapsi näkee kirkossa lapsen, syntyy kokemus, että minä kuulun tänne."

Voutilainen puhuu myös kirkonmenojen rytmistä. "Jumalanpalveluksessa täytyy olla punainen lanka ja säilyttää jännite johdannosta loppuun. Joka jumalanpalvelus voi olla mukaansa tempaava kertomus."

"Huomion keskipiste ei kuitenkaan ole pappi tai muu henkilö vaan näyttämöllä on kolmiyhteinen Jumala. Jumalanpalvelus ei ole teatteria, vaikka onkin tosi näytelmä", Voutilainen muistuttaa.

Sini-Marja Kuusipalo
12.3.2019

Teemu Voutilainen asetetaan Siilinjärven seurakunnan I kappalaisen virkaan 24.3. Siilinjärven kirkon messussa.

Tule mukaan!

Haluatko tulla rakentamaan jumalanpalveluksia tai vaikka vastaamaan kirkkokahveista? Avustajan ja kahvinkeittäjän tehtäviin voit ilmoittautua Vapaaehtoistyö.fi-palvelussamme.