Messias-oratorio

Messias-oratorio Siilinjärven kirkossa 25.5.

Keväisenä lauantaina 25. toukokuuta kuullaan Siilinjärvellä ainutlaatuinen kirkkokonsertti: Oulun Karjasillan seurakunta ja Siilinjärven seurakunta toteuttavat yhteistyössä G. F. Händelin Messias-oratorion.

Pääsyliput 20 €/hlö. Ennakkomyynti

Akustiikaltaan ja arkkitehtuuriltaan Siilinjärven kirkko luo erinomaiset puitteet ajattoman, suurten mittasuhteiden kirkkomusiikkiteokselle. Messias-oratoriota ei aiemmin ole kokonaisuudessaan Siilinjärven kirkossa kuultu.

Konsertissa esiintyvät Oulun Karjasillan seurakunnan Cantio Laudis -kuoro, Oulun Kamariorkesteri ja solistit kuorokapellimestari Olli Heikkilän johdolla. Siilinjärveläistä väriä yhteensä 75 henkilön toteuttajajoukkoon tuovat solisteista sopraano Marjaana Kaisto ja tenori Ossi Jauhiainen sekä urkuri Vesa Kajava. Myös teoksen cembalistina toimiva Juha Soranta on lähtöisin Siilinjärveltä. Solisteina oratoriossa laulavat myös sopraanot Viena Yrjänä ja Sanna-Mari Muta, altto Sirkka Rautakoski sekä basso Joose Vähäsöyrinki.

Yksi maamme eturivin kuoroista

Cantio Laudis on nuorekas 54 laulajan sekakuoro, joka on reilun kymmenen toimintavuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa maamme eturivin kuorojen joukossa. Vuosien varrella Cantio Laudis on esittänyt useita keskeisiä kirkkomusiikkiteoksia, kuten J. S. Bachin Johannes- ja Matteus-passiot ja Jouluoratorion sekä J. Brahmsin Ein Deutches Requiemin. Lisäksi kuoro on kantaesittänyt Antti Heikkilän säveltämän ja Niilo Rauhalan sanoittaman Pietari-pääsiäisoratorion. Kuoron taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut Olli Heikkilä.

Olli Heikkilä toimii myös Oulun Kamariorkesterin taiteellisena johtajana yhdessä konserttimestari Antto Vanhalan kanssa. Vuonna 1987 perustetussa orkesterissa soittaa Oulun kaupunginorkesterin muusikoita ja Oulun konservatorion opettajia ja opiskelijoita. Omien konserttiensa lisäksi orkesteri esiintyy yhteistyössä eri kuorojen kanssa, ja toiminnan painopiste on ollut kirkollisessa musiikissa.

Vaikuttavaa kirkkomusiikkia

G. F. Händelin vuonna 1741 säveltämä Messias-oratorio on yksi luterilaisen kirkkomusiikkiperinteen merkittävimpiä säveltaideteoksia, ja se on säilyttänyt elinvoimaisuutensa läpi vuosisatojen. Teoksen teksti on kokonaisuudessaan Raamatusta, ja sävellyksen alkuperäinen tehtävä oli puolustaa kristinuskoa. Oratorion tunnetuin kohta on toisen osan päättävä Halleluja-kuoro. Kerrotaan, että Lontoon ensiesityksessä vuonna 1743 kuningas Yrjö nousi voimakkaan liikutuksen valtaamana spontaanisti seisomaan Hallelujan sävelten alkaessa soida.

Messias-oratorio Siilinjärven kirkossa la 25.5. klo 15.
Konsertin kesto 2,5 t (sis. väliajan 10 min). Pääsyliput 20 €/hlö. Kirkon osoite on Haarahongantie 2, Siilinjärvi.

Ennakkomyynti

Cantio Laudis -kuoro.