Pörssiyhtiöstä ihmisläheisempään yhteisöön

Pörssiyhtiöstä ihmisläheisempään yhteisöön

Seurakunnassa arvot ovat erilaisia kuin kaupallisessa yrityksessä. Sen tietää myös yksi Siilinjärven seurakunnan tuoreimmista työntekijöistä, kiinteistötyön johtaja Jaakko Katainen.

Hyppy seurakunnan töihin on myös hyppy uuteen maailmaan, sillä ennen uutta pestiään Katainen työskenteli kahdeksan vuotta kiinteistöalan pörssiyhtiössä. Savon ja Keski-Suomen alueella reissaaminen auto-, puhelin- ja toimistotöineen on vaihtunut kirkosta huolehtimiseksi, seurakuntatyön opetteluksi sekä omin käsin tekemiseksi.

Seurakunnasta Katainen löysi yhteisön, jossa ei alinomaa mitata tulosta tai mittelöidä ajasta ja rahasta. "Nyt työssä ei ole niin paljon stressiä." Puolentoista kuukauden työhistoria seurakunnassa on näyttänyt pörssiyhtiön ja seurakunnan eron: "Täällä arvot ovat jonkin verran erilaisia. Se näkyy ihmisten tekemän työn arvostamisena."

Kiinteistöalan kokemus ryhdittää Kataisen arkea, mutta suntion tehtävissä hän tietää olevansa aivan lähtökuopissa. Kesäkuun puolivälissä ensimmäinen pyhä ja konfirmaatiomessu suntion puvussa sujui hyvin. "Yllätti, miten paljon suntiolla on tekemistä. Ennen ajattelin, että suntio vain laittaa papin valmiiksi ja tarkkailee tilannetta kirkossa."

Suntion tehtävissä Kataisen työlistalla ovat ehtoollisvälineiden valmistelu, kirkon järjestely jumalanpalveluskuntoon ja niin äänentoistosta kuin piha-alueista huolehtiminen. Kirkon palvelu suntion saappaissa ei kuitenkaan ole niin hengellistä kuin Katainen luuli vaan sisältää myös monenlaista fyysistä työtä.

Seurakunta rakentuu monilla vahvuuksilla

Tuoreen kiinteistötyön johtajan korviin ei ole kantautunut oman työalan palautetta seurakuntalaisilta. Uutuuden viehätystä vai mitä? "Tällä alalla hiljainen asiakas on tyytyväinen asiakas", Katainen kuittaa. Puhumaan saa ja pitää tulla siitäkin huolimatta.

Uudella miehellä riittää tutustumista. Katainen vastaa seurakunnan kiinteistöjen kunnosta ja toimii kolmen suntion, puutarhurin ja haudankaivajan esimiehenä. "Opettelen tuntemaan talon tapoja ja ihmisiä. Tavoitteena on saada jokainen tekemään työtä omilla vahvuuksillaan."

Jo lyhyessä jutustelussa Kataisesta paljastuu tiimipelaajaa, joka perää yhteisvastuullisuutta. "Haluaisin lisätä sellaista toimintaa, että toisen tehtäviin kuuluvan pienen jutun voi tehdä oman työn ohessa. Ei sellaista 'tuo ei oo mun homma' -asennetta vaan toisen auttamista. Esimerkiksi voi tarjoutua emännän avuksi kantamaan tämän toista tarjotinta." Lähimmäisyyttä lisäävässä missiossa Katainen tunnustaa olevansa yhteispelin armoilla mutta ennen muuta hän haluaakin tutustua ihmisiin.

"Kyselen hirveästi. Mitä ehtoollisjärjestelyissä tehdään ja miksi? Miten eri papit kirkossa toimivat?" Puolentoista kuukauden aikana kysyttävää on ollut paljon. Kotimatkoilla Siilinjärven ja Keiteleen välillä Jaakko Katainen järjestelee kysymykset ja vastaukset mielessään, sillä kotona vaimon ja 7-, 6- ja 2-vuotiaiden lasten kanssa ne ovat sivuseikka.

Sini-Marja Kuusipalo

Jaakko Katainen viihtyy kiinteistyön johtajan tehtävässään, jossa on paljon tuttua mutta myös paljon uutta.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo