Satu Väätäinen asetettiin kappalaisen virkaansa

Satu Väätäinen asetettiin kappalaisen virkaansa

Siilinjärven seurakunta juhli I kappalaistaan, kun Satu Väätäinen asetettiin virkaansa pyhäinpäiväaamun messussa. Uusiin tehtäviin hänet saatteli reilut 200 kokoontunutta seurakuntalaista.

Juhlavassa virkaan asettamisessa kappalainen vakuutti tahtovansa pysyä Jumalan avulla lujana kirkon uskossa ja vahvistaa siinä seurakuntalaisia. Niin ikään hän sitoutui hoitamaan virkaansa Jumalan sanan ja kirkon järjestyksen mukaan sekä elämään seurakuntalaisten esikuvana.

Kappalainen asetettiin virkaan kristillisen perinteen mukaisesti kättenpäällepanemisella ja rukouksella. Virkaan asettamisessa olivat mukana lääninrovasti Oiva Malinen avustajinaan kirkkoherra Seppo Laitanen, rovasti Hannu Komulainen, seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Liisa Tiilikainen sekä kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tapio Markkanen. Tuomikapuitulin antaman kappalaisen viran valtakirjan luki notaari Sirpa Ylikotila.

"Sinua kannattelevat sekä kirkon kutsu pappisvirkaan että seurakunnan kutsu kappalaisen virkaan. Et siis ole vain omien voimiesi, viisautesi ja taitojesi varassa", lääninrovasti Malinen muistutti kappalaista.

Satu Väätäinen on ennen papin työtään tehnyt uran tv-toimittajana ja -ohjaajana. "90-luvun alussa Satu ohjasi tästä kirkossa suoran televisiojumalanpalveluksen. Suorien lähetysten ohjaaminen, isojen tuotantotiimien vetäminen ja toimituksen monien lankojen käsissä pitäminen on vaatinut paljon tietoja, taitoja ja rohkeutta. Nekin kaikki ovat viime kädessä Jumalan sinulle antamia lahjoja", lääninrovasti Malinen korosti.

"Apua, kuolenko minä?"

"Apua, apua, kuolenko minä?" kappalainen Satu Väätäinen aloitti pyhäinpäivän saarnansa. Väätäinen kertoi lapsena pelänneensä kuolemaa, mutta myös nähneensä ihmisten kaipuun taivaalliseen isänmaahan. Tuo kaipuu kohtaa nykyisin toisenlaisen toiveen kirkon olemassaolosta. "Me ihmiset emme halua olla vieraita emmekä muukalaisia tässä maailmassa, vaan haluamme elämästä enemmän kuin meille on luvattu. Haluaisimme, että kirkko on olemassa vain tässä elämässä viihtymistämme varten."

Kappalainen muistutti elämän pahuudesta, josta ihminen ei itse kerta voi päästä irti. "Ihminen alkaa kuolla heti, kun on syntynyt ihmiseksi." Sitä varten kirkko on olemassa.

Väätäinen puhui myös uskosta, joka kiinnitetään muuhun kuin näkyvään elämään. "Kirkkoisä Augustinus on sanonut, että uskolla on omat silmät. Uskon silmät näkevät sinne, minne vain toivo tähyää ja ainoastaan Jumalan armo yltää – kärsimyksen ja kuoleman rajan yli."

Pyhäinpäivä on Satu Väätäiselle kaksinkertainen juhlapäivä: tänä vuonna kappalaisen virkaan asettamisjuhla ja papiksi vihkimisen vuosipäivä. Väätäinen vihittiin papiksi vuonna 2008. Virkaanasettamismessun jälkeen seurakunta jatkoi uuden kappalaisen juhlintaa kahvitilaisuudessa yhdessä perheen, suvun ja ystävien kanssa.

Päivän saarnateksti puhuu uskon esikuvista. Löydät sen Heprealaiskirjeestä: Hepr. 11:13–16

Lääninrovasti Oiva Malinen ojensi Satu Väätäiselle kappalaisen valtakirjan. Virkaan asettamisessa avustivat Liisa Tiilikainen (vas.), Seppo Laitanen, Hannu Komulainen ja Tapio Markkanen.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo