Unelmana kohtaamisläheisyys

Unelmana kohtaamisläheisyys

Diakonia on tutkitusti yksi tärkeimmistä syistä kuulua kirkkoon. "Ihmiselle on tärkeää tulla kohdatuksi. Kohtaamisesta me työntekijätkin saamme parhaan palautteen", sanoo Liisa Tiilikainen. Hänet siunattiin Siilinjärven seurakunnan johtavan diakoniatyöntekijän tehtävään ensimmäisenä adventtina.

Kirkon työtä 80-luvun alusta alkaen tehnyttä Liisa Tiilikaista kiinnostaa erityisesti ihmisen tarina. "Toivon, että kauttamme välittyy kokemus, että ihminen on hyväksytty ja arvokas sellaisena kuin on." Tiilikainen muistuttaa, ettei diakoniatyössä erotella, kuuluuko ihminen kirkkoon vai ei. Ovet avataan kaikille tarvitseville.

Tiilikaisen mukaan diakonian työkenttä kaipaa avaamista. "Työ on laaja-alaista kohtaamista, jossa pyritään huomioimaan ihmisen psyykkiset, sosiaaliset, fyysiset, henkiset ja hengelliset asiat. Tunnemme yhteiskuntaa paljon. Teemme yhteistyötä muun muassa seurakunnan muiden työalojen, edunvalvonnan, sosiaalitoimen, velkaneuvonnan ja järjestöjen kanssa."

Huonosti voivien puolella

Tiilikainen haluaa puhua syrjään joutuneista ihmisistä. Heitä on niin nuorissa, aikuisissa kuin ikäihmisissä. "Meidän työmme on eri foorumeilla antaa ääni heille, joiden puolesta ei puhu kukaan. Kirkon on oltava huonosti voivien ihmisten puolella, tai se ei enää ole kirkko." Jottei avuntarve jäisi kulisseihin, Tiilikainen aikoo päästä keskustelemaan seurakunnan ja kunnan päättäjien kanssa.

"Haluaisin tässä seurakunnassa myös elvyttää yhteiskunnallista työtä", Tiilikainen sanoo ja miettii mahdollisuutta papin tai diakoniatyöntekijän päivystykseen työpaikoilla. Tutuksi tulleen puoleen kun on helpompi kääntyä myös vaikeissa tilanteissa.

"Uudessa virassani haluan olla avuksi ja tueksi osaaville, työhönsä sitoutuneille diakoniatyöntekijöille. Kuunnellen ja yhdessä keskustellen pyrin viemään asioita eteenpäin", diakoniatyötä johtava Tiilikainen kertoo tehtävästään osaamisen johtajana. "Myös työhyvinvoinnin vaaliminen ja työssä jaksamisen tukeminen on tärkeää."

Tiilikaisen sydän sykkii myös yhteishengen kehittämiseksi. "Työyhteisöllä tulee olla avointa vuorovaikutusta, keskustelua ja viestintää asioista sekä missio ja visio joita kohti yhdessä kuljetaan."

Kaikkien messussa kaikille paikkoja on

Siilinjärvellä seurakunnan diakoniatyö järjestää monia aikuisten ryhmiä. Niissä Liisa Tiilikainen olisi valmis antamaan nykyistä enemmän vastuuta seurakuntalaisille. Hän myös pohtii ryhmävalikoiman laajentamista. "Meillä on monia tärkeitä eläkeläisten ryhmiä. Entä ryhmiä joille ei vertaisryhmää tarjota, vaikka tarvetta on? Miten esimerkiksi nuoret aikuiset ja sinkut?"

Tiilikaisen mukaan tulee kuunnella ihmisten ääntä ja kysyä, millaista seurakuntaa voimme yhdessä rakentaa. Liisa Tiilikaista puhuttelee myös jokaisen osa messussa, seurakuntaelämän ytimessä. "Kunpa kirkon messu voisi olla diakoninen messu. Sellainen, jossa vastuussa olisivat eri työaloilla kohtaamamme ihmiset."

Tiilikaisen mukaan messun osallisuuden avaimia ovat yhteisesti ymmärretty puhe ja joissain tilanteissa selkokieli. Jokaisella seurakuntalaisella on oikeus toimia jumalanpalveluksessa palvelupaikalla. Siihen Tiilikainen haluaa raivata tilaa.

Sini-Marja Kuusipalo

"Meidän työmme on eri foorumeilla antaa ääni heille, joiden puolesta ei puhu kukaan", sanoo Liisa Tiilikainen, joka on johtanut seurakunnan diakoniatyötä syksystä saakka.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo