Unto Niskanen asetettiin kappalaisen virkaansa

Unto Niskanen asetettiin kappalaisen virkaansa

Siilinjärven seurakunta juhli III kappalaistaan, kun Unto Niskanen asetettiin virkaansa pyhäinpäiväaamun messussa. Uusiin tehtäviin hänet saatteli reilut 150 seurakuntalaista Siilinjärven kirkossa.

Juhlavassa virkaan asettamisessa kappalainen vakuutti tahtovansa pysyä Jumalan avulla lujana kirkon uskossa ja vahvistaa siinä seurakuntalaisia. Hän sitoutui hoitamaan virkaansa Jumalan sanan ja kirkon järjestyksen mukaan sekä elämään seurakuntalaisten esikuvana.

Kappalainen asetettiin virkaan kristillisen perinteen mukaisesti kättenpäällepanemisella ja rukouksella. Virkaan asettamisen toimitti lääninrovasti Oiva Malinen avustajinaan kirkkoherra Seppo Laitanen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tapio Markkanen ja rovasti Yrjö Jokiranta. Tuomikapuitulin antaman kappalaisen viran valtakirjan luki notaari Sanna Marin.

Kappalainen Unto Niskanen sai siunauksen tehtäväänsä. Kuvassa rovasti Yrjö Jokiranta (vas.) kirkkoherra Seppo Laitanen, lääninrovasti Oiva Malinen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tapio Markkanen.

Kuva: Tuomo Toivanen

Rukoile, kun työtä teet

"Rukoileminen on olennainen osa pappisviran hoitamista. Se on jatkuva voimavara niin papille itselleen kuin seurakuntalaisille", lääninrovasti Malinen muistutti johdantosanoissaan. "Papin tehtävänä on rukoilla seurakuntalaistensa puolesta. Vastavuoroisesti myös pappi tarvitsee seurakuntalaistensa esirukouksia, omin voimin ei kovin kauan jaksa työtä tehdä."

"Sinä, Unto, kerroit, että olet itse rukoillut ja suvun uskovien esirukoukset ovat kantaneet sinua. Kun kerroit elämänvaiheistasi ja Jumalan johdatuksesta, totesit 'Jumala on pitänyt huolta pojastaan'. Rukouksen ohella korostit Raamatun merkitystä: 'Sanaan täytyy turvata'. Siinä olet sataprosenttisen oikeassa", Malinen painotti.

Unto Niskanen on työskennellyt pappina Siilinjärven seurakunnassa joulukuusta 2011. Vakituiseksi kappalaiseksi hänet valittiin kesäkuun 2014 alusta lukien.

Autuaita ovat meidän Herramme muurahaiset

Pyhäpäivän evankeliumin eli Jeesuksen vuorisaarnaan kuuluvan autuaaksijulistuksen hengessä kappalainen Niskanen johti seurakuntaa haaveilemaan kodista, jossa kaikki on hyvin. "Sydämessä asuu Jumalan tuoma rauha. Mieleen ei nouse minkäänlainen murhe, eivät ylpeys, viha, katkeruus, eivät omat pahat teot. Kaikki ne on kuin pyyhkäisty pois", Niskanen kuvaili. "On saatu se, minkä Jumala tahtoo meille lapsilleen antaa. Olemme saaneet iankaikkisen rauhan. Olemme taivaan kodissa, olemme autuaita."

Niskanen ei tähyile vain tulevaan kotiin, vaan muistuttaa taivaan todellisuudesta tässä ja nyt. "Tämä onni on totta aina siellä, missä Jumala saa koskettaa ihmissydäntä. Juuri niissä hetkissä autuus on todellisesti läsnä jo täällä."

"Autuaita ovat ne, jotka teoin ja sanoin toteuttavat Jumalan tahtoa omassa elämässään. Ihmiset, joita Jeesus vuorisaarnassaan julistaa autuaiksi, ovat pieniä ihmisiä. He kestävät ja jaksavat siksi, koska he uskossa tarttuvat Jumalan sanaan ja pitävät siitä kiinni", Unto Niskanen sanoo.

Niskanen vertasi Jumalan seuraajia muurahaisiin, jotka saavat paljon aikaan yhdessä tekemällä. Runoja ja musiikkia harrastavan Niskasen saarnan päätteeksi seurakuntakuoro Sola Gratia esitti Niskasen sanoittaman Muurahaisen matkalaulun.

Virkaanasettamismessun jälkeen seurakunta jatkoi uuden kappalaisen juhlintaa kahvitilaisuudessa yhdessä Niskansen perheen kanssa.

1.11.2014
Sini-Marja Kuusipalo

Päivän saarnateksti puhuu uskon esikuvista. Löydät sen Matteuksen evankeliumista: Matt. 5:1–12.

"Autuaita ovat ne, jotka sanoin ja teoin toteuttavat Jumalan tahtoa elämässään", virkaansa asetettu kappalainen Unto Niskanen sanoi saarnassaan.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo