Kirkko kutsuu - Palmusunnuntai, Kunnian kuninkaan alennustie

Kirkko kutsuu - Palmusunnuntai, Kunnian kuninkaan alennustie

”Virvon, varvon tuoreeks’ terveeks’. Vitsa sulle, palkka mulle. Jumala sinua siunatkoon!” Nämä virpomissanat liitetään keskeisesti palmusunnuntaihin, jota kutsutaan myös pajujen sunnuntaiksi ja virposunnuntaiksi. Värikkäillä höyhenillä ja kreppipapereilla koristellut pajunoksat käsissään lapset kiertävät ovelta ovelle ja saavat virpomisen palkaksi karkkia ja suklaata.

Pajunoksat muistuttavat Jeesuksen ratsastamista Jerusalemiin. Palmunoksat käsissään ihmiset ottivat hänet kuin kuninkaan vastaan. Suomessa palmunoksien tilalle tulivat pajunoksat maantieteellisistä syistä johtuen. Palmujen oksat ovat olleet vanhastaan voiton ja kuninkuuden vertauskuvia. Aasi ei ollut kuitenkaan kuninkaiden käyttämä ratsu, mutta se kertoo Jeesuksen erilaisesta kuninkuudesta. Hänen kuninkuutensa ei liity valtaan ja rikkauteen vaan nöyryyteen, mistä kertoo virren 15 sanat: ”Nöyryys ja hiljaisuus on valtasi salaisuus. Voimalla, väkivallalla et tahdo hallita.”

Palmusunnuntai valmistaa meitä hiljaiseen viikkoon, jolloin liitymme sukupolvien ketjuun, kun lähdemme kulkemaan Jeesuksen jäljessä kohti ristiinnaulitsemista ja ylösnousemusta. Kuljemme palmusunnuntain riemusta kohti pitkäperjantain kärsimystä aina pääsiäisen iloon asti. Tämä ristintie muistuttaa ihmiselämän ylä- ja alamäistä. Joskus elämä suorastaan hymyilee ja asiat ovat kohdallaan. Hetkeä myöhemmin kauniit sävyt vaihtuvat tummiin vastoinkäymisen väreihin. Tällöinkin jäljellä on vielä tuttu kanava, joka aukeaa käsien yhteen liittämisellä — rukous. Pääsiäisen tapahtumien ansioista voimme olla varmoja, että tulemme kuulluiksi.

Palmusunnuntaina mekin saamme riemuita ja heiluttaa pajunoksia käsissämme. Voimme yhtyä yhteiseen rukoukseen perhemessussa ja valmistautua pääsiäiseen askartelun, elokuvan tai vaikka teatterin merkeissä. Olet tervetullut 20.3. klo 10 alkaen Kirkonmäki kuhisee -tapahtumaan kirkossa ja seurakuntatalossa.

Sanna Marin,

Seppo Laitanen