Kirkko kutsuu - Pääsiäinen

Kirkko kutsuu - Pääsiäinen

Kristikunnan vanhin ja suurin juhla on pääsiäinen. Siihen sisältyy kaksi toisilleen vastakkaista, äärettömän vahvaa viestiä.

Kärsimyksen kokemus viedään Jeesuksen kärsimystien myötä äärimmilleen. Ruumiillisen ja henkisen ahdistuksen lisäksi siihen sisältyy hyljätyksi tulemisen, jopa Jumalan hylkäämäksi tulemisen, kokemus.

Evankeliumeissa löydämme nämä Jeesuksen kärsimyshistorian ja piinaviikon tapahtumat. Yllättäen kärsimyshistoria muuttui riemulliseksi sanomaksi Jeesuksen ylösnousemuksesta. Evankeliumit kertovat myös, kuinka kaikki tapahtui vähitellen, Ylösnousseen läsnäolo muuttui todelliseksi hänen seuraajiensa elämässä. Ylösnousemuksen kokemus liitettynä ristin sovituksen ja anteeksiantamuksen sanomaan synnytti kristinuskon.

Tämän sanoman merkitys meille on siinä, että elämämme syvimmät perusasetukset on näin laitettu  kohdalleen. Jumala teki sen silloin Jeesuksen kautta ”kerta kaikkiaan”, niin kuin apostoli sitä kuvaa myöhemmin kirjeessään. Sellaista Jumalan lahjaa meille on syytä juhlia pääsiäisenä vuodesta vuoteen aina uudelleen.

Pääsiäinen muistuttaa erityisen väkevästi myös siitä, että pääsiäisusko on uskoa elävään, läsnä olevaan Kristukseen. Pääsiäisen ihme toteutuu aina uudelleen siellä, missä turvaudumme ylösnousseeseen Kristukseen Vapahtajanamme. Hänessä meille on lahjoitettu Jumalan anteeksiantamus ja osallisuus iankaikkiseen elämään. Kyse ei siis ole pelkästä historiallisesta tapahtumasta, jota muistellaan, vaan Ylösnousseen läsnäolon ihmeen todeksi elämisestä.

Seppo Laitanen