Hautapaikat

Hautapaikat

Jokaisella oikeus tulla haudatuksi kirkkomaahan.

Siilinjärven seurakunnassa vainaja on mahdollista haudata joko vanhalle Viinamäen hautausmaalle tai uudemmalle Rauhanpuiston hautausmaalle. Viinamäen hautausmaalla on erillinen tunnukseton hauta-alue.

Hautapaikkaa koskevat asiat hoidetaan hautausmaan toimistossa Viinamäen hautausmaalla. Toimistossa ovat nähtävissä hautausmaiden kartat, ja henkilökunta opastaa tarvittaessa hautausmaalla liikkumisessa. Vainajien säilytystilat ovat Rauhanpuiston hautausmaan huoltorakennuksessa.

Jokaisella on oikeus tulla haudatuksi koti- tai asuinkuntansa evankelisluterilaisen seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Myös ulkomailla asuessaan kuollut Suomen kansalainen voidaan haudata viimeisen suomalaisen kotikuntansa seurakunnan hautausmaalle.

Siilinjärven hautausmaille voidaan haudata myös ulkopaikkakuntalainen, jolla on hautapaikkaoikeus aiemmin lunastettuun sukuhautaan.

Hautapaikaksi arkku- tai uurnahauta taikka muistolehto

Viinamäen ja Rauhanpuiston hautausmaille haudataan sekä arkkuja että tuhkauurnia. Rauhanpuiston hautausmaalla on myös erillinen uurnahautausalue sekä muistolehto.

Uurna voidaan laskea niin arkku- kuin uurnasukuhautaan. Uurnasukuhauta on arkkusukuhautaa pienempi, joten siihen voi haudata pelkästään uurnia. Uusien sukuhautojen luovutusaika on 25 vuotta, ja hautapaikkaoikeutta voidaan jatkaa hakemuksesta.

Muistolehtoon vainajan tuhka kätketään maahan seurakunnan toimesta irrottamalla tarvittavan kokoinen alue pintamaata, jonka kohdalle tuhka sirotellaan ja asetetaan pintamaa takaisin.  Tuhkan tarkkaa hautauspaikkaa muistolehdossa ei anneta omaisten tietoon eivätkä he voi olla läsnä kun tuhka kätketään maahan.  Seurakunnalta on mahdollisuus vuokrata siirtouurna, joten oman uurnan hankinta ei ole välttämätöntä.  Muistolehdossa on muistomerkki, johon omaiset voivat hankkia muistolaatan.

Hautaoikeus luovutetaan kuolemantapauksen jälkeen. Seurakunnan kirkkoneuvosto voi erityisestä syystä luovuttaa hautapaikkaoikeuden muulloinkin eli jo ennen henkilön kuolemaa.

Yhdellä kertaa luovutetaan enintään kahden rinnakkaisen arkkuhautapaikan sukuhauta tai yksi uurnahautapaikka. Yhteen arkkuhautapaikkaan voidaan yleensä haudata kaksi vainajaa, kun taas yhteen uurnahautapaikkaan on mahdollista haudata kuuden vainajan tuhkauurnat.

Lue lisää hautaustoimilaista ja kirkkolaista.