Haudanhoito

Haudanhoito

Hautausmaan puutarhatöihin osallistuvat sukunsa hautaa hoitavat seurakuntalaiset.

Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Suvun haudan voi hoitaa itse tai antaa seurakunnan hoitoon.

Suvun hauta seurakunnan hoitoon

Seurakunta hoitaa kaikkien hautojen peruskunnostuksen ja  nurmenleikkuun. Muu yksityisen haudan hoito kuuluu hautaoikeuden haltijalle. Hän voi kuitenkin ostaa haudanhoitopalvelun määräajaksi seurakunnan hautainhoitorahastolta. Rahaston varat koostuvat hautojen hoitomaksuista, ja ne on tarkoitettu vain hautojen hoitoon.

Haudanhoidosta sovitaan kirjallisesti

Haudanhoitosopimus tehdään kirjallisesti, ja siinä sovitaan mm. hoitoajasta, -maksusta ja hoitoon kuuluvista tehtävistä. Sopimuksen voi tehdä yhden kesän ajaksi tai viiden tai kymmenen vuoden ajaksi.

Määräaikaisen haudanhoitosopimuksen päätyttyä seurakunta lähettää hautapaikan haltijalle tarjouksen uudesta sopimuksesta seuraavana keväänä.

Sopimuksen perusteella seurakunta hankkii ja istuttaa haudalle kukat ja hoitaa ne sekä siistii hauta-alueen ja nurmen.  Sopimusta tehdessään hautapaikan haltija voi valita haudan kukat seurakunnan vaihtoehdoista. Kukkatarjonnassa suosimme lajeja, jotka menestyvät seurakuntamme hautausmailla.  5- ja 10- vuoden sopimuksiin voi valita myös ympäristöystävällisemmän perennavaihtoehdon.

Hoitohautojen kunnostaminen aloitetaan toukokuussa ja kukat istutetaan kesäkuun alussa yöpakkasten laannuttua. Istutusta jatketaan juhannukseen saakka. Hoitokausi päättyy viimeistään syyskuun lopulla, jolloin hoitohautojen kukat poistetaan.

Vinkkejä omatoimiseen haudanhoitoon

Niille, jotka hoitavat haudan kukkaistutuksia itse, on seurakunnan puutarhurilla muutama vinkki. Kukkapaikan istutusalusta kannattaa kääntää ja rikkakasvit poistaa. Ennen istutusta kukkapaikalle laitetaan lannoitettua multaa. Ympäristödiplomin saaneet seurakunnat suosivat luonnonmukaisia lannoitteita. Kasteluveteen voi tarvittaessa lisätä lannoitetta kesän mittaan.

Kasvien valinnassa kannattaa huomioida kastelun tarve.

Valittujen kasvien on hyvä olla riittävän matalia hautakiven näkyvyyden kannalta ja ne on hyvä istuttaa irti hautakivestä, jolloin kastelu onnistuu paremmin. Kastelussa vesi kannattaa kaataa kasvin juurelle, kukat kestävät pidempään jos niiden päälle ei vettä kaadeta.

Haudanhoitoasioissa yhteyshenkilömme on

• puutarhuri Maija-Liisa Räihä
    p. 044 7284 626, **@**
    Hautausmaantoimisto, Toivonkuja 1 (ma–pe klo 7–14.30).