Kirkko kutsuu - Rukoussunnuntai

Kirkko kutsuu - Rukoussunnuntai

Rukoussunnuntai - äitienpäivä kutsuu kirkkoihin kiittämään äitien rukouksista, rukoilemaan yksinäisten, väsyneiden ja uupuneiden äitien puolesta. Rukoussunnuntai kutsuu itse kutakin meistä kasvamaan äidillisessä ruokkivassa huolenpidossa, hellyydessä ja anteeksiannossa, sitä kaikkea on Taivaallisen Isämme rakkaus ihmislasta kohtaan.

Äiti tai isoäiti on isolle osalle siilinjärveläisistä se henkilö, joka on opettanut ilta- ja ruokarukouksen. Rukouksen avulla mieliin on painunut sekä kiitollisuus ravinnosta että luottamus elämän perimmäiseen turvaan. Sille, joka luo toiselle mahdollisuuden oppia elämään kiitollisen luottavaisesti, kuuluu iso kiitos ja monta ruusua.

On puhuttelevaa, että tuleva sunnuntai, äitienpäivä, on evankelis-luterilaisessa kirkossa rukoussunnuntai. Viides sunnuntai pääsiäisestä ei aina osu äitienpäivään.  Rukoussunnuntain traditio perustuu rukouskulkueisiin. Rukouskulkueet korvasivat Roomassa 300-luvulta alkaen keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. 400-luvun lopulta lähtien kirkolliset rukouskulkueet ja niihin liittynyt kevään kylvön siunaaminen sijoittuivat rukoussunnuntain ja helatorstain välisiin arkipäiviin.

Kylvön siunaamisessa luetaan usein Mooseksen kirjan sanat: ”Kun syötte itsenne kylläisiksi, kiittäkää Herraa, Jumalaanne, siitä hyvästä maasta, jonka hän on teille antanut. Varokaa unohtamasta Herraa, Jumalaanne.” Ne, jotka uskollisimmin ovat olleet unohtamatta, lienevät olleet juuri äidit ja isoäidit. Moni siilinjärveläinenkin leipä on saanut ristinmerkin ennen uunin arinalle menoa ja perhe siunattua evästä.

Monissa äitienpäiväjuhlissa kuullaan Lauri Viidan uljaat sanat: ”Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät. Heille on annettu voima ja valta kohota unessa pilvien alta ja katsella korkeammalta.”  Toivossa näkeminen ei ole vain äitien yksinoikeus. Rukoussunnuntai kutsuu jokaista toivon näköalaan. Rukous avaa näkyvään maailmaan Jumalan todellisuuden, rukouksessa katsellaan korkeammalta. Rukouksen voimasta näemme toivoa sielläkin, minkä suhteen olemme toivottomia.

Leena Laurinkari, seurakuntapastori