Kirkko kutsuu - Helatorstai

Kirkko kutsuu - Helatorstai

Jos katugallupissa kysyttäisiin, minkä tapahtuman muistoksi helatorstaita vietetään, saattaisi moni vastaaja mennä hiljaiseksi. Monille helatorstai merkitsee virallista vapaapäivää töistä tai koulusta. Itse nimityskin helatorstai voi kuulostaa vieraalta.

Sanan alkuosa hela tulee ruotsinkielen pyhää merkitsevästä sanasta helg. Se viittaa päivän merkittävyyteen ja tärkeyteen. Helatorstai merkitsee siis kirjaimellisesti pyhää torstaita. Vanhan sanonnan mukaan helatorstai on niin pyhä, ettei silloin edes ruoho kasva.

Helatorstai on toiseksi viimeinen pääsiäisen ajan pyhäpäivä. Silloin muistetaan Jeesuksen taivaaseen astumista ja valmistaudutaan helluntain viettoon. Pääsiäisestä helatorstaihin on kulunut neljäkymmentä päivää. Jeesus on kuolemansa jälkeen ilmestynyt ihmisille, kohdannut heitä ja elänyt heidän keskellään. Hän on nyt saanut työnsä maan päällä päätökseen ja on aika astua taivaan korkeuksiin. Luukkaan evankeliumissa siitä on kerrottu seuraavasti: ”Jeesus vei opetuslapset ulos kaupungista, lähelle Betaniaa, ja siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen (Luuk. 24:50–51)”.

Helatorstaina meitä muistutetaan, että taivaaseen astuessaan Kristus ei jättänyt meitä yksin. Hän lupasi seuraajilleen puolustajan, Totuuden Hengen. Me emme voi saada yhteyttä Kristukseen inhimillisten aistiemme välityksellä, mutta hän on Pyhän Hengen kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä. Hän on siten mukana myös maanpäällisessä elämässämme lupauksensa mukaisesti.

”Et omiasi milloinkaan

orvoiksi hylkää maailmaan,