Hautausmaa on puutarhurillekin rauhan paikka

Hautausmaa on puutarhurillekin rauhan paikka

Puutarhurin työstä iso osa tapahtuu seurakunnan hautausmailla. ”Hautausmaa on minulle henkilökohtaisesti rauhan paikka, siellä levotonkin mieli rauhoittuu”, kertoo Siilinjärven seurakunnan uusi puutarhuri, Maija-Liisa Räihä.

Räihä aloitti työssään kesän kynnyksellä ja pääsi työhön kiinni vuoden kiireisimpään aikaan. Kokemusta puutarhurin työstä on kuitenkin yli 30 vuoden ajalta, ja edellinenkin työpaikka oli Kuopion seurakuntayhtymän hautausmaalla. Seurakunta työnantajana merkitsee Maija-Liisalle paljon.

”Kirkon arvomaailma on minullekin tärkeä."

Puutarhurin työhön kuuluu hautojen ja hautausmaan ympäristön hoidon lisäksi paljon muutakin. Puutarhuri voi olla mukana suntion ja haudankaivajan työssä, ja myös hautakirjanpito ja hautasopimukset kuuluvat työtehtäviin. Tärkeä osa työtä on ympäristövastaavan työ: seurakunta sai vuoden alussa kirkon ympäristödiplomin, ja puutarhuri seuraa ympäristöasioiden noudattamista niin hautausmailla kuin seurakuntatalon tai kirkon sisälläkin.

”Maailma täyttyy turhasta tavarasta, siksi kierrätys on tärkeää. Meidän kaikkien tehtävä on pitää huolta maapallomme tilasta”, kehottaa Räihä. Ympäristödiplomi huomioidaan hautausmailla myös lannoitteissa ja kasvinsuojelussa.

”Pyrimme vähentämään keinolannoitteiden ja torjunta -aineiden käyttöä, käytämme mm. luonnonlannoitteita hoitohaudoilla”.

Talvella puutarhurin tehtävien painopiste siirtyy sisätiloihin.

”Edessä on tulevan kauden suunnittelua ja hautakirjanpitoon opiskelua”, Räihä summaa. Uusien asioiden opettelu ei tuota ongelmaa ikuiselle opiskelijalle.

”Olen innostunut oppimaan uutta. Uusimpana kiinnostuksen kohteena on pianonsoitto ja venäjän kielen opiskelu”.

2.6.2015
Tuija Hyttinen