Kirkko kutsuu - Kirkastussunnuntai

Kirkko kutsuu - Kirkastussunnuntai

Kesällä ei ole lainkaan vaikeaa kohdata kirkastusvuorihetkiä, kokea jotain pyhän kosketuksesta.

Kuva: Seppo Laitanen

Suomalainen elää kesällä täysillä. Suveen on ahdettu monenlaista tekemistä: kesäjuhlia, festareita, lomamatkoja ja sukutapaamisia. Loma meneekin monesti matkattaessa ympäri Suomea ja maailmaa. Kesällä on Suomen luonto kauneimmillaan: niityt vihertävät, kukat kukkivat ja linnut visertävät. Kaikki on hetken niin hienoa, ihmetystä herättävää.

Keskellä parasta kesäaikaa, 8.sunnuntaina helluntaista, vietetään kirkastussunnuntaita. Sen aiheena on Kristuksen kirkastuminen vuorella, jossa hän oli yhdessä opetuslastensa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen kanssa. Heidän siellä olleessaan Mooses ja Elia, Vanhan testamentin lain ja profeettojen edustajat, ilmestyivät heille. Tämän jälkeen ”tuli pilvi ja peitti paikan varjoonsa. Opetuslapset pelästyivät, kun näkivät miesten peittyneen pilveen. Pilvestä kuului ääni: ’Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!’  (Luuk.9:34–35)”

Ajallisesti kirkastusvuoren tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Kristuksen kärsimystietä ja kuolemaa, vaikka sitä vietetäänkin kesällä. Kirkollisena juhlana kirkastumisen päivä on peräisin kirkon itäosista. Varhaisin tieto siitä on Syyriasta 400-luvulta. Alkuaan sitä on vietetty 6.8., jona se on edelleen katolisessa, ortodoksisessa ja anglikaanisessa kirkossa. Suomessa kirkastussunnuntai vakiinnutti paikkansa 8.sunnuntaina helluntaista, jolloin sitä vietetään kesäkuun lopun ja elokuun alkupäivien välillä.

Kristuksen kirkastuminen oli hänen elämänsä taitekohta. Opetuslapset saivat omin silmin todistaa hänen jumalallisen suuruutensa. Jumala ilmestyi heille loistavana pilvenä yhdessä Mooseksen ja Elian kanssa. Kirkastussunnuntaina muistamme Vanhan testamentin lupauksien toteutumista Jeesuksessa. Hänen kauttaan ihmiskunta saa osakseen katoamattoman elämän taivaassa.

”Synkeys nyt hajoaapi, yöstä päivä valkenee. Kun näin Jeesus voiton saapi, taivas meille aukenee. Herra Jeesus verellään rauhan tuotti ristillään.” Virsi 301

Sanna Marin