Kaste

Kaste

Kaste on kristittynä olemisen perusta, liitto Jumalan ja ihmisen välillä.

Kuva: Siilinjärven seurakunta/Mirka Karhunen

Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi. Kuva: Siilinjärven seurakunta/Mirka Karhunen

Kaste liittää ihmisen seurakuntaan. Kaste on iloinen juhla, jossa kiitetään elämän antajaa.

Ristiäiset eli kastejuhla on suuri juhlan aihe, koska ihminen saa kasteen ja hänestä tulee kotiseurakuntansa jäsen. Samalla hänestä tulee koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Ihmisiä kastetaan Jeesuksen antaman kaste- ja lähetyskäskyn perusteella.

Luterilaisessa kirkossa kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Jos sinua ei ole kastettu ja haluat liittyä kirkon jäseneksi, osallistu ennen kastetta rippikouluun.

Kun haluat tuoda lapsesi kasteelle tai sinua ole vielä kastettu, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kastettavalle pyydetään vähintään kaksi kummia.

Suositellaan, että lapsi kastetaan kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastetilaisuus voidaan järjestää seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Yksi vaihtoehto on kastaa lapsi jumalanpalveluksen yhteydessä.

Siilinjärven ja Vuorelan kirkossa on kastemalja valmiina. Seurakunnalta saa lainaan kastepuvun niin lapselle kuin aikuiselle. Aikuinen pukeutuu samanlaiseen albaan kuin konfirmoitavatkin.

Kastejuhlassa seurakunta lahjoittaa kastettavalle kynttilän, jota voi poltaa vaikkapa kasteen vuosipäivänä.

Lue lisää kastejuhlan eli ristiäisten järjestämisestä.