Jumalanpalvelusryhmät

Jumalanpalvelusryhmät

Toiveenamme on saada jokaiseen Siilinjärven ja Vuorelan kirkon jumalanpalvelukseen pieni ryhmä seurakuntalaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan sitä yhdessä työntekijöiden kanssa.

Siilinjärven seurakunnan jumalanpalveluselämässä on viime vuosina toteutettu monia uusia asioita – kirkkoon on tullut uusi alttari ja muutakin uutta, verkkokirkko on välittänyt jumalanpalveluksia nähtäväksi kaikkialle maailmaan, perheille on omanlaisiaan kirkkohetkiä… Vuorelan kirkossakin on rakennettu uutta ja kokeiltu uudenlaisia perheiden iltamessuja.

Näistä kaikista on saatu tärkeitä kokemuksia. Yksi iso asia on meiltä yhä saavuttamatta. Seurakunnan jäseniä on kyllä pyydetty joskus jumalanpalveluksen avustustehtäviin ja muutamat ovatkin mukana lähes joka pyhä jossakin jumalanpalveluksen tehtävässä. Mutta siihen emme ole vielä päässeet, että joka pyhää varten olisi tiedossa joukko seurakuntalaisia suunnittelemassa ja toteuttamassa yhteistä jumalanpalvelusta pappien, kanttorien, suntioiden ja diakonia-, lapsi- tai nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Tällaisen tehtävän olemme kuitenkin ottaneet tämän vuoden tavoitteeksi – että me saisimme mahdollisimman monta sellaista ryhmää käyttöön. Jokaiseen ryhmään tarvitaan ainakin puolentusinan verran seurakuntalaisia, mielellään kaikenikäisiä eli ”vauvasta vaariin”. Näin olisi mahdollista, että myös itse jumalanpalveluksessa entistä paremmin otettaisiin huomioon niin lapset, nuoret kuin kaikki aikuisetkin. Tietysti lapsille ja nuorille on myös omia jumalanpalveluksiaan, mutta myös jokainen  jumalanpalvelus  Siilinjärven kirkossa klo 10 tai Vuorelan kirkossa kello 13 voisi olla entistä enemmän oma paikka niin lapsille kuin nuorillekin.

Mitä ne tehtävät sitten ovat, joihin seurakuntalaisia haluamme? Siinä asiassa vain taivas on rajana! Kirkkoon tulevien tervehtiminen ovella, jumalanpalveluskulkueessa ristin, kynttilöiden tai evankeliumikirjan kantaminen, lukutehtävät jumalanpalveluksessa, kolehdin kantaminen, kirkkokahvien keittäminen, kattaminen ja tarjoilu, ehtoollispikarien peseminen, alku- ja loppujärjestelyt kirkossa suntion apuna… Puhumattakaan siitä, että jo suunnittelussa pari-kolme viikkoa ennen jumalanpalvelusta kaivataan apua, vaikkapa ajatuksia saarnaan, toteutusvaihtoehtojen ideointia, rukousaiheita ja muitakin ideoita.

Mikäli Sinua sytyttää tämä sama näky, pyydä mukaan joku kaverisikin ja ota yhteyttä jumalanpalveluselämästä vastaavaan pappiin Satu Väätäiseen, kirkkoherra Seppo Laitaseen - tai kehen tahansa tuntemaasi seurakunnan työntekijään, sana tulee kyllä perille!

Seppo Laitanen