Häät ja parisuhteen juhlat

Parisuhteen kirkollisia juhlia ovat kirkollinen vihkiminen ja avioliiton siunaaminen ja rukoushetki samaa sukupuolta olevien kanssa. Rukoushetken voi viettää myös suhteen vuosipäivänä. 

Parisuhteen kristillisissä juhlahetkissä kumppanit jättävät toinen toisensa ja parisuhteensa Jumalan huolenpitoon. Tätä huolenpitoa rukoilemme koko seurakuntana.

Häät kirkossa – Kirkollinen vihkiminen

Vihkivalmistelut

Kun suunnittelette kirkkohäitä tai kirkollista vihkimistä muualla kuin kirkossa, ottakaa aluksi yhteys seurakuntatoimistoon. Seurakuntatoimistosta varaatte niin seurakuntamme tilan kuin vihkitilaisuuden papin ja kanttorin.

Siilinjärvellä vihkipaikkoina ovat käytössä Siilinjärven kirkko, Siilinjärven seurakuntatalon salit, Vuorelan kirkko ja Ruokoniemen leirikeskuksen kappeli. Tutustu tiloihimme - Siilinjärven kirkkoon voit tutustua myös virtuaalikierroksella.
 

Avioliiton esteet tutkittava

Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteettömyys eli lainmukaisuus. Pyytäkää esteiden tutkintaa aikaisintaan neljä kuukautta ja viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin. Lue lisää avioliiton esteiden tutkinnasta

Kuulutukset kirkossa ja lehdessä

Avioliittoon aikominen voidaan ilmoittaa eli kuuluttaa seurakunnan jumalanpalveluksessa. Sopikaa kuulutusten lukemisesta esteiden tutkinnan yhteydessä. Kirkossa ilmoittamisen lisäksi parin nimet voidaan sovitusti julkaista paikallislehdessä Uutis-Jousessa ja Kirkko ja koti -seurakuntalehdessä.

Vihkitilaisuus

Lyhyt vai pitkä kaava? Ennen avioliittoon vihkimistä sopikaa tapaaminen vihkipappinne kanssa. Tapaamisessa keskustelette avioliitosta ja käytte läpi vihkimiseen liittyviä asioita ja toiveitanne. Voitte tutustua vihkikaavoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä jo ennen tapaamista. Sopikaa myös tapaamisesta kanttorin kanssa. Kanttori auttaa vihkitilaisuuden musiikkivalinnoissa. 

Voitte myös harjoitella vihkitoimitusta etukäteen. Harjoituksessa voivat olla läsnä kaikki ne, joilla on jokin tehtävä vihkitilaisuudessa.

Vihkimisen yhteydessä voi viettää morsiusmessua eli vihkijumalanpalvelusta, jossa vietetään ehtoollista. Messussa vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle.

Avioliiton siunaaminen

Jos teidät on vihitty maistraatissa, voitte pyytää avioliitollenne siunausta evankelisluterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisissä avioliitoissa tai silloin, kun toinen puolisoista ei ole minkään kristillisen kirkon jäsen. Lue lisää kirkon verkkosivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Avioliiton siunaamishetkestä sovitaan kuten vihkimisestäkin. Aloittakaa siis asioimalla kirkkoherranvirastossa.

Samaa sukupuolta olevien avioliiton rukoushetki

Samaa sukupuolta oleva aviopari voi järjestää rukoustilaisuuden yhdessä kirkon työntekijän ja kutsuvieraiden kanssa. Rukous avioliiton solmineiden puolesta ja kanssa on kristittyjen tapa pysähtyä Jumalan hyväksyvän ja rakastavan katseen alle kaikissa elämäntilanteissa. Rukouksessa kiitetään Jumalaa rakkaudesta ja elämän lahjoista sekä pyydetään aviopuolisoille voimaa kunnioittaa toisiaan.

Kun haluatte järjestää avioliittonne rukoushetken, ottakaa yhteyttä seurakuntatoimistoon. Pariskuntana voitte yhdessä kirkon työntekijän kanssa miettiä mielekkään tavan toteuttaa rukoushetken, sillä erityistä kaavaa rukoushetkelle ei ole. Voitte valita rukoushetken paikaksi esimerkiksi kirkon tai muun seurakunnan tilan.

Kaksi sormusta avoimen Raamatun päällä.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa