Häät ja parisuhteen juhlat

Parisuhteen kristillisissä juhlahetkissä kumppanit jättävät toinen toisensa ja parisuhteensa Jumalan huolenpitoon. Tätä huolenpitoa rukoilemme koko seurakuntana.

Parisuhteen kirkollisia juhlia ovat kirkollinen vihkiminen ja avioliiton siunaaminen ja rukoushetki samaa sukupuolta olevien kanssa. Rukoushetken voi viettää myös suhteen vuosipäivänä. 

Häät kirkossa – Kirkollinen vihkiminen

Vihkivalmistelut

Kun suunnittelette vihkimistä kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa, ottakaa aluksi yhteys kirkkoherranvirastoon. Virastosta varaatte niin tilan kuin vihkimisen toimittavan papin ja vihkitilaisuuden kanttorin.

Siilinjärvellä vihkipaikkoina ovat käytössä Siilinjärven kirkko, Siilinjärven seurakuntatalon salit, Vuorelan kirkko ja Ruokoniemen leirikeskuksen kappeli. Tutustu tiloihimme.

Avioliiton esteet tutkittava

Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteettömyys eli lainmukaisuus. Pyytäkää esteiden tutkintaa aikaisintaan neljä kuukautta (4 kk) ja viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.
Lue lisää avioliiton esteiden tutkinnasta

Kuulutukset kirkossa ja lehdessä

Avioliittoon aikominen voidaan vanhan perinteen mukaisesti ilmoittaa eli kuuluttaa seurakunnan jumalanpalveluksessa. Kuulutusten lukemisesta kirkossa sovitaan kirkkoherranvirastossa. Kirkossa ilmoittamisen lisäksi parin nimet voidaan sopimuksen mukaan julkaista paikallislehdessä ja seurakuntalehdessä.

Vihkitilaisuus

Lyhyt vai pitkä kaava? Ennen avioliittoon vihkimistä sopikaa tapaaminen vihkipappinne kanssa. Papin kanssa keskustelette avioliiton merkityksestä ja käytte läpi vihkimiseen liittyviä asioita ja toiveitanne. Voitte tutustua vihkikaavoihin jo ennen tapaamista.

Papin tapaamisen lisäksi sopikaa myös tapaamisesta kanttorin kanssa. Kanttorin kanssa sovitte vihkitilaisuuden musiikista. 

Voitte myös harjoitella vihkitoimitusta etukäteen. Harjoituksessa voi olla läsnä kaikki ne, joilla on jokin tehtävä vihkitilaisuudessa.

Vihkimisen yhteydessä voi viettää morsiusmessua eli vihkijumalanpalvelusta, jossa vietetään ehtoollista. Messussa vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle.

Avioliiton siunaaminen

Jos teidät on vihitty maistraatissa, voitte pyytää avioliitollenne siunausta evankelisluterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisissä avioliitoissa tai silloin, kun toinen puolisoista ei ole minkään kristillisen kirkon jäsen. Lue lisää kirkon verkkosivuilta.

Avioliiton siunaamishetkestä sovitaan kuten vihkimisestäkin. Aloittakaa siis asioimalla kirkkoherranvirastossa.

Samaa sukupuolta olevien avioliiton rukoushetki

Samaa sukupuolta oleva aviopari voi järjestää rukoustilaisuuden yhdessä papin tai muun kirkon työntekijän ja kutsuvieraiden kanssa. Rukoushetki voidaan järjestää yhdessä sovitussa tilassa, esimerkiksi kirkon tiloissa tai kotona.

Rukous avioliiton solmineiden puolesta ja kanssa on kristittyjen tapa pysähtyä Jumalan hyväksyvän ja rakastavan katseen alle kaikissa elämäntilanteissa. Rukouksessa kiitetään Jumalaa rakkaudesta ja elämän lahjoista sekä pyydetään aviopuolisoille voimaa kunnioittaa toisiaan.

Kun haluatte järjestää avioliittonne rukoushetken, ottakaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Pariskuntana voitte yhdessä kirkon työntekijän kanssa miettiä mielekkään tavan toteuttaa rukoushetken, sillä erityistä kaavaa rukoushetkelle ei ole.

Kaksi sormusta avoimen Raamatun päällä.