Evästeet
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Turvallisuus on yksi rippikoulun onnistumisen perusedellytys. Se kattaa alleen fyysisen-, henkisen-, hengellisen-, sosiaalisen-, emotionaalisen- ja seksuaalisen turvallisuuden. Yhteisten pelisääntöjen tarkoitus on luoda turvalliset puitteet sekä mahdollistaa nuorelle ikimuistoinen ja hyvä rippikoulukokemus. Vastuu rippikoulun turvallisuudesta on yhtä lailla seurakunnalla, kodilla kuin rippikoululaisellakin.
Antaa rippikoululaiselle ja hänen huoltajalleen tarvittavat tiedot rippikoulun turvallisuudesta, periaatteista, aikatauluista, sisällöstä ja toimintaohjeista.
Vastata turvallisuudesta koko rippikoulun ajan.
Kokoontumisten turvallisuudesta vastaa oman ryhmän ohjaaja, tai erikseen nimetty ohjaaja.
Rippikoululeireillä, päivärippikoulussa ja retkillä on nimetty turvallisuusvastaava sekä varaturvallisuusvastaava. Jokaisesta leiristä ja retkestä laaditaan turvallisuusasiakirja.
Ohjaajien on voitava luottaa siihen, että jokainen haluaa toimia yhteisen viihtyvyyden ja turvallisuuden hyväksi.
Rippikoulua järjestettäessä seurakunta on palveluntarjoaja, jota koskee kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettu laki (75/2004).
Keskustella nuoren kanssa jo kotona rippikoulun turvallisuudesta ja pelisäännöistä.
Antaa riittävät tiedot rippikoululaisesta ja hänen terveydentilastaan, jotta seurakunta voi vastata hänen turvallisuudestaan rippikoulun ajan.
Tietoja kysytään osallistujakortissa, jonka tiedot ovat luottamuksellisia ja tulevat vain rippikoulun ohjaajien tietoon.
Toimivan yhteistyön takaamiseksi nuorella tulee olla aikuinen yhteyshenkilö, johon voi-daan tarvittaessa olla yhteydessä rippikoulun aikana.
Sitoutua annettuihin periaatteisiin ja toimintaohjeisiin rippikoulun aikana.
Saattaa ohjaajien tietoon, mikäli havaitsee kiusaamista tai muuta epäasiallista kohtelua rippikoulun aikana.
Rippikoulu on syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa vyöhyke. Valtakunnallisen Kirkon Turvallinen seurakunta –ohjeistuksen mukaan turvallisemman tilan toimintaa ohjaavat seuraavat lähtökohdat, myös rippikoulussa:
Siilinjärven seurakunta on vakuuttanut rippikoululaiset tapaturman varalta. Pienet loukkaantumiset hoidetaan rippikoulussa, muussa tapauksessa otetaan yhteyttä huoltajaan. Huoltajan tehtävänä on käyttää nuorta tarvittaessa lääkärin arvioitavana.
Seurakunnalla ei ole erillistä matkatavaravakuutusta. Kaikki arvotavara on siksi syytä jättää kotiin. Jos perheellä on kotivakuutus, se saattaa korvata leirillä sattuneita omaisuusvahinkoja.
Mahdolliset sairauskulut, omien tavaroiden rikkoutumiset tai nuoren aiheuttamat tahalliset vahingonteot toisen leiriläisen/seurakunnan/ leirikeskuksen omaisuudelle ovat nuoren ja huoltajan vastuulla.
Siilinjärven seurakunnan rippileirit ja päiväriparikokoontumiset ovat savuttomia ja päihteettömiä. Sähkötupakointia ei sallita. Seurakunnissa noudatetaan 1.10.2010 voimaan tullutta tupakkalakia. Kaikkien tupakkatuotteiden (myös nikotiinituotteet ja nuuska) hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Lakia noudattamalla turvataan yksilön oikeus puhtaaseen hengitysilmaan sekä edistetään tupakoimattomuuden terveydellistä merkitystä. Tupakointi on aina myös paloturvallisuusriski.
Jos nuorella on hallussaan, tai hänen havaitaan käyttävän tupakkatuotteita/päihteitä, ilmoitetaan asiasta kotiin. Mikäli tupakkatuotteiden/päihteiden käyttö jatkuu, nuoren rippileiri/rippikoulu voidaan keskeyttää. Rippikoulun loppuun suorittamisesta sovitaan tällöin erikseen huoltajien ja nuoren kanssa (ks. tarkemmin kohta: Rippikoulun keskeytyminen).
Päihteiden/huumausaineiden hallussapidosta tai käytöstä ohjaajat ilmoittavat paitsi huoltajalle, myös asian edellyttämille viranomaisille.
Leirin aikana annetaan välttämättömiä ja etukäteen saadun (huoltajien antaman tiedon) ja lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä. Akuutissa tilanteessa työntekijä voi antaa nuorelle reseptivapaata lääkettä, esim. yleissärkylääkettä. Ennen lääkkeenantoa työntekijä on yhteydessä huoltajaan ja sopii voiko lääkettä antaa. Kaikki rippikoululaisella mukana olevat lääkkeet täytyy ilmoittaa osallistujakortissa (myös särkylääkkeet). Myös lääkeaineallergiat on kirjattava osallistujakorttiin.
Rippileirin aikana lääkkeitä on suositeltavaa säilyttää omassa huoneessa lukitussa kaapissa, johon voi kuitata henkilökohtaisen avaimen leirin alussa.
Jos leiriläisellä on käytössä esimerkiksi kolmiolääkkeitä, joita tulee turvallisuussyistä säilyttää valvotusti, asiasta voidaan sopia tapauskohtaisesti leirin turvallisuusvastaavan kanssa. Lähtökohtaisesti nuori itse huolehtii säännöllisten lääkkeiden ottamisen ajankohdasta.
Ellei toisin mainita, puhelinta ym. elektronisia laitteita saa käyttää vain vapaa-ajalla. Työrauhan edistämiseksi ohjaaja voi pyytää rippikoululaisia jättämään älypuhelimet parkkiin yhteisen ohjelman ajaksi.
Leiriolosuhteissa:
Riittävän unen takaamiseksi puhelimet voidaan tarvittaessa pyytää jättämään parkkiin päivällä tai yöajaksi.
Kovaääniset kaiuttimet suositellaan jättämään kotiin. Mikäli leiriläinen haluaa kuunnella vapaa-ajalla musiikkia, hän voi ottaa mukaansa kuulokkeet.
Rippikoulussa työskennellään sovitun aikataulun mukaisesti. Leirillä ja päiväriparilla noudatetaan yhteistä päiväohjelmaa.
Jokainen on yksilö. Toiset tarvitsevat enemmän lepoa kuin toiset. Hienovaraisuus toisia kohtaan mahdollistaa riittävän levon leirillä. Leirillä vallitsee yöaikaan kahdeksan tunnin pituinen hiljaisuus leirikohtaisen aikataulun mukaisesti.
Hiljaisuuden aikana valot ovat sammutettu ja jokainen on omassa vuoteessaan. Myös elektronisten laitteiden käyttö hiljennetään. Vain riittävä lepo auttaa jaksamaan ohjelmantäyteiset päivät. Myös onnettomuusriski vähenee.
Rippileirille on palkattu täysi-ikäinen yövalvoja, joka valvoo leirin rauhaa ja turvallisuutta hiljaisuuden aikana. Hätätilanteissa rippikoulun ohjaajat ovat tavattavissa myös yöaikaan.
Energiajuomien käyttöä rippikoulun aikana ei suositella. Jos energiajuomien käytöstä tulee haasteita, niiden käyttö voidaan kieltää.
Rippikoululaisten turvallisesta leirikuljetuksesta vastaa ammattikuljettaja. Bussissa on mukana täysi-ikäinen ohjaaja valvomassa järjestystä.
Leirinaikaisista kuljetuksista, esimerkiksi sairastumistapauksessa, vastaa ensisijaisesti huoltaja tai muun osallistujakortissa merkitty yhteyshenkilö. Hätätapauksessa rippikoululainen kuljetetaan hoitoon ambulanssilla tai taksilla.
Leirin alkaessa turvallisuusvastaava pitää yleisen turvallisuusohjeistuksen. Siinä käydään läpi yhteiset toimintaohjeet sekä leirikeskuksen alueen rajat. Leirialueelta poistuminen ilman lupaa on ehdottomasti kielletty.
Jos ulkopuolisen tarvitsee tuoda tai viedä leiriläiselle tavaraa leirin aikana, on asiasta aina ensin neuvoteltava turvallisuusvastaavan kanssa. Ulkopuolisia kavereita ei saa turvallisuussyistä kutsua leirialueelle. Häiriötilanteen sattuessa ohjaajalla on oikeus keskeyttää sen nuoren leiri, joka on kutsunut ulkopuolisia henkilöitä leirialueelle.
Muissa rippikoulun kokoontumisissa noudatetaan annettuja ohjeita siitä alueesta, jossa rippikoulun työskentely tapahtuu.
Leirikeskuksessa on ensiapukaappi, jossa on varusteita leiriolosuhteita ajatellen.
Joskus sairastuminen voi yllättää rippikoululaisen. Kuume, vatsatauti tai muu kiputila ovat riittäviä syitä leirin tai yhteisen rippikoulukokoontumisen keskeytymiseen. Leirillä ei hoideta kuumepotilaita eikä sairaita, joten toipuminen kotona on näissä tapauksissa aina paikallaan. Lähtökohtaisesti huoltaja järjestää rippikoululaiselle kuljetuksen lääkäriin tai kotiin.
Sairastapauksessa rippikoulun jatkamismahdollisuuksista neuvotellaan yhdessä nuoren ja huoltajan kanssa. Rippikoulu voidaan suorittaa loppuun myöhemmin toisen ryhmän mukana tai joissakin tapauksissa etätehtävillä. Toisinaan konfirmaation ajankohtaa saatetaan joutua muuttamaan.
Mikäli nuori on vahingollinen itseä tai toisia kohtaan, nuoren leiri keskeytyy.
Rippikoulussa edistetään turvallisuutta noudattamalla kohteliaita käytöstapoja. Siksi kiroilu, haukkuminen, nimittely, epäsopiva kommentointi tai muunlainen mielipahan aiheuttaminen toiselle on kielletty. Niin rippikoulun ohjaajat ja isoset kuin rippikoululaisetkin sitoutuvat kohtelemaan toisia siten, että he edistävät turvallisuutta ja rippikoulun yleistä viihtyvyyttä.
Ryhmänohjaajien tehtävänä on taata koko ryhmän turvallisuus. Siksi rippikoulussa on nollatoleranssi kiusaamiselle. Rippikoulun keskeytymiseen voi johtaa esimerkiksi toistuva epäasiallinen käytös, rippikoulun toimintaperiaatteiden rikkominen, itseen tai toiseen kohdistuva vahingonteko sekä kiusaaminen. Vakava toimintaperiaatteiden rikkomus on esimerkiksi päihteiden tai huumausaineiden hallussapito, lääkkeiden väärinkäyttö, väkivalta, viiltely tai ilkivalta.
Havaitessaan rippikoululaisella epäasiallista käytöstä, ohjaaja pyrkii puuttumaan käytökseen seuraavasti: huomauttamalla ja kertomalla, ettei sellainen ole hyväksyttävää. Henkilökohtaisen keskustelun avulla: muistuttamalla säännöistä, neuvottelemalla ja kehottamalla. Mikäli rippikoululainen toistuvista kehotuksista huolimatta ei sitoudu ryhmän sääntöihin, rippikoulun keskeytys on mahdollinen.
Leirin keskeytystapauksissa ollaan välittömästi yhteydessä huoltajaan, tai muuhun nimettyyn yhteyshenkilöön – tarvittaessa myös viranomaisiin. Keskeytystapauksessa järjestetään mahdollisimman pian huoltajan ja rippikoululaisen kuuleminen (yleensä puhelimitse), jossa paikalla on rippikoulun turvallisuusvastaava.
Rippikoulun keskeyttämispäätöksen tekee oman rippikouluryhmän vastuuohjaaja, neuvoteltuaan ensin rippikoulutiimin tai kirkkoherran kanssa. Keskeytymistilanteessa yhteyshenkilön tulee ensisijaisesti itse noutaa nuori kotiin leiriltä/ryhmäkokoontumisista, tai joissakin tapauksissa kustantaa nuorelle ja saattajalle kyyti.
Rippikoulun keskeytyessä voidaan sen jatkamismahdollisuuksista neuvotella nuoren ja huoltajan kanssa. Konfirmaation ajankohtaa saatetaan joutua muuttamaan tai tarjota rippikoulumahdollisuutta seuraavalle vuodelle.
Kesäaikaan rippileirillä Ruokoniemessä on mahdollista uida sekä käyttää kanoottia tai sup-lautaa. Toiminnot tapahtuvat saunomisaikojen ja merkittyjen alueiden puitteissa. Vuorossa oleva täysi-ikäinen uimavalvoja määrittelee käyttöalueen rajat. Kanootilla ja sup-laudalla käytetään aina pelastusliivejä. Turvallisuusvastaava arvioi, onko sää turvallinen vesillä liikkumiseen.
Tytöille ja pojille on omat saunavuorot, tarvittaessa myös kolmas uikkari-saunavuoro (sekasauna). Rippikoululaisella on myös mahdollisuus käydä yksityisessä suihkussa. Saunoessa noudatetaan yleistä varovaisuutta kiukaan suhteen. Lämmintä vettä käytetään kohtuudella.
Rippileirillä jokainen rippikoululainen huolehtii oman huoneensa puhtaanapidosta sekä tavaroidensa järjestyksestä. Lisäksi kaikki yhdessä huolehtivat leiripaikan kunnosta ja yleisestä siisteydestä. Jokainen vie roskansa roskikseen.
Kiinteistön, yhteisten tavaroiden tai toisten omaisuuden vahingoittamisesta seuraa korvausvelvollisuus. Tämä koskee kaikkia rippikoulukokoontumisia. Rippikoulun aikana sattuneista onnettomuuksista, tavaroiden vahingoittumisista ja ilkivallasta on jokainen velvollinen ilmoittamaan ohjaajalle.
Yksi turvallisuuden ulottuvuus on hygienia ja intimiteetti. Rippikoululaisen on huolehdittava riittävästä peseytymisestä leirillä: hampaiden pesu aamuin illoin, suihkussa käyminen riittävän usein sekä käsien pesu aina ennen ruokailua ja ulkoilun jälkeen. Likapyykeille on suotavaa varata erillinen likapyykkipussi, jota säilytetään tiiviisti, jottei hajut leviä. Leirille on syytä varata puhtaat sukat ja alushousut joka päivälle.
Koska leiriläisten joukossa voi olla yliherkkiä ja allergisia yksilöitä, niin majoitustiloissa ei saa suihkuttaa spray- tai ponnekaasutuotteita, kuten hiuslakkaa tai suihkedeodoranttia. Tämä voi myös laukaista palohälyttimet.
Poikkeuksena hyttyssuihkeet, joita voi varata leirille mukaan kesäaikaan. Hyttyssuihkeita saa käyttää ainoastaan ulkotiloissa.
Leirillä yksityisyyttä kunnioitetaan siten, että toisen tavaroihin ei kosketa eikä kenenkään kassille tai kaapille mennä ilman lupaa. Huoneet ovat rauhoitettu vain niille, joiden majoituspaikkana ne toimivat. Toisten huoneisiin ei mennä ilman kaikkien huonetovereiden suostumusta. Yleiset tilat ovat yhteistä oleskelua varten.
Rippikoulussa noudatetaan kehorauhaa: toisen kehoa tai pukeutumista ei kommentoida negatiivisesti. Sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiin liittyvissä asioissa vältetään olettamista ja pyritään sukupuoli-sensitiivisyyteen.
Rippikoulun aikana kenestäkään ei saa ottaa kuvia eikä julkaista niitä sosiaalisessa mediassa (tai muualla), ilman asianomaisen lupaa. Kun kyseessä on alaikäinen, huoltajalta täytyy olla kuvauslupa. Kuvauslupa kerätään ennen leirin alkamista.
Rippikoulun kokoontumisten aikana jokainen sitoutuu tarjoamaan toisille leiriläisille työskentelyrauhan sekä opettajille opetusrauhan.
Rippikoulun turvallisuusvastaavalla on mahdollisuus tarkentaa sääntöjä tarpeen vaatiessa.
Kouluikäisten toiminta, kerhonohjaajien koulutus ja ohjaus. Siilinlahden ja Kehvon koulukummi. Rippikoulutyö.
Kasvatustyö
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä